Seringen, aardbeien en Pontweg centraal in Oud Nuus

Oude ansicht van de Pontweg, per abuis Pontlaan genoemd

Door: redactie. Een dezer dagen valt nummer 211 van Oud Nuus in de brievenbus van de donateurs van Stichting Oud Aalsmeer. Hierin ruime aandacht voor de sering, het gewas dat dit jaar centraal staat in de Historische Tuin. Ook komt in de nieuwe uitgave de aardbeienteelt ruim aan bod en zijn er bijzondere verhalen over de Pontweg en de zoektocht naar een vermist vliegtuig in de Molenpoel.

In vorige edities van Oud Nuus is ingegaan op de drie beeltenissen in de nieuwe ambtsketen van de burgemeester. In deze editie wordt de geschiedenis van de laatste beeltenis, de aardbei, uitgebreid beschreven.

Pontweg
Na de inpoldering van de Oosteinderpoel in 1866 diende de Pontweg als ontsluitingsweg van die polder. De weg kent een interessante geschiedenis, omdat de veerdiensten naar Amsterdam, Leiden en Haarlem daar aanlegden. Doordat alle goederen voor het Oosteinde per schip aankwamen, werd de weg gebruikt als de haven van dit deel van Aalsmeer. In deze Oud Nuus het eerste deel hierover.

Vliegtuig werd vaartuig
Van de hand van Jan Willem de Wijn is een artikel te lezen over een speurtocht onder water naar een vermist vliegtuig. In september 2019 werd de bodem van de Molenpoel met zowel elektromagnetische als multibeam-meetapparatuur gescand op zoek naar de FK26, het eerste verkeersvliegtuig ter wereld dat hier tijdens de oorlog mogelijk van een transportschip te water zou zijn geraakt. Een vliegtuig werd niet gevonden, maar wel een praam of een bok.

Brief aan Kampioen
De heer C. Keessen schreef in 1949 een brief aan de Kampioen als reactie op een artikel over Aalsmeer en in het bijzonder de Uiterweg. Hij deed hierin verslag van de problemen waarmee de Uiterwegbewoners te kampen hadden en sprak de hoop uit dat de schrijver van het artikel een ander inzicht zou krijgen over de noodzaak tot demping van ‘eene vaart’.

Verder in dit nummer: de seringenspuit, de Nieuwe Meer, wat je soms kunt vinden op internet en een lijst met tweedehands publicaties die via de website aangeboden worden.

Oud Nuus is in de Bruna-winkel verkrijgbaar voor €7,50. Een lidmaatschap van Oud Aalsmeer (met vier gratis nummers per jaar) kost 25 euro. Aanmelden als donateur van Oud Aalsmeer kan door een mailtje te sturen naar info@stichtingoudaalsmeer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin