Schaatskoorts neemt toe, werkboten stilgelegd

Door: Klaas Leegwater. Hoe lager de temperaturen hoe sneller de schaatskoorts oploopt. Ook in Aalsmeer neemt het enthousisasme over de vorstaanval rap toe. Zo was het dinsdag opvallend druk met wandelaars op de Stommeerweg langs de Westeinderplassen die vaak hun hoofd draaiden richting de Poel. Wanneer kan het? De komende drie dagen zeker nog niet, dinsdag was er vrijwel nog geen ijs te bekennen op ‘Lake Amsterdam’. Daarvoor vroor het een nacht eerder te licht en stond er teveel wind.

Daarnaast was het niet bevorderlijk dat de werkzaamheden aan project Waterfront gewoon doorgingen. Schepen met zand voeren af en aan, elk mogelijk laagje ijs kreeg geen kans. Dat gaat vanaf vandaag veranderen. De gemeente heeft de aannemer van het project opgedragen de eerstkomende dagen alle vaarbewegingen te stoppen om ijsgroei mogelijk te maken. Met strenge vorst in de komende drie/vier dagen en minder wind ziet het er hoopvol uit voor de schaatsliefhebbers die op de Grote Poel de ijzers willen onderbinden.

De hekken op de Stommeerweg en Kudelstaartse Weg als afscheiding van de werkzaamheden worden overigens niet weggehaald, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Want dat is te gevaarlijk, het is bouwterrein.” Schaatsers kunnen het ijs betreden bij On The Rock en gebruik maken van het parkeerterrein.

Vliesje ijs
Waar zich dinsdag al wel een laag ijs heeft gevormd is op de Kleine Poel. Het gebied ligt luwer, de oppervlakte is zo ver het oog reikt bevroren. Twee jeugdige Aalsmeerders kijken op een steiger achter jachthaven Dragt verlangend naar het vliesje ijs. “Nog een paar dagen, dan kunnen we hier schaatsen,” klinkt het hoopvol. 

Avondklok
Dat zou betreft de Kleine Poel zomaar kunnen. En waarschijnlijk al eerder op de ondergespoten skeelerbaan in Kudelstaart. Door de hevige sneeuwval lukte het de vrijwilligers nog niet om de baan schaatsklaar te maken. Peter Kuipers van VZOD: “Het vriest overdag niet genoeg, in de nacht mogen we door de avondklok niets doen. Het heeft ons al heel wat uren en arbeid gekost, maar we houden vol. Die ijsbaan voor de jeugd komt er, wie weet in de loop van woensdag.” 

Slijpers
Ondertussen doen schaatsenslijpers goede zaken. “Het loopt storm, de mensen weten ons goed te vinden,” vertelt Martijn Vera (foto) van De Fietsgarage aan de Zwarteweg. Zijn werkplaats ligt vol tassen met schaatsen, Vera maakt overuren om iedereen van dienst te zijn. Binnen tien minuten zijn de schaatsen meestal geslepen. Klanten kunnen even wachten of later terugkomen en de schaatsen weer vlijmscherp meenemen. Datzelfde geldt bij Waning Tweewielers in de Zijdstraat. “Je kan merken dat veel mensen straks het ijs op willen, het begint bij ons te lopen. De slijpmachine doet zijn werk,” merkt René Waning op.

Laatste weersvoorspellingen dinsdagavond lieten zien dat het tot en met het weekend koud tot zeer koud blijft. In Aalsmeer minima in de nacht tot tien graden of meer onder nul. Vanaf zondag neemt de kans op dooi toe.

VZOD laat weten dat vanaf deze morgen de ijsbaan in Kudelstaart is geopend.

Foto’s Arjen Vos en Klaas Leegwater

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel