Schaatsbanen Uiterweg en Aalsmeer-Oost blijven dicht

IJsbaan Topsvoort in 2010

Door: Klaas Leegwater. Al wordt het twintig graden onder nul, de twee natuurijsbanen in Aalsmeer zullen hoe dan ook de deuren gesloten houden. Dit hebben ijsclubs Uiterweg en Aalsmeer-Oost na intern overleg en gesprekken met de gemeente maandagochtend besloten. Beide verenigingen laten in een mededeling doorschemeren dat de beslissing hen zwaar valt: “Helaas, wij zijn geen handhavers, we kunnen geen verantwoordelijkheid nemen als de coronaregels niet worden nageleefd.”

IJsclub Uiterweg: “We zijn begonnen aan een historische winterinval en zeer koude week. En dan gaat het bij het bestuur kriebelen, iedereen wordt actief, alles wordt doorgenomen, en bij tien centimeter ijs kan de ijsbaan met koek en zopie open. Maar dan is het 2021. Corona. Alles is anders. Afstand houden, niet bij elkaar zijn, geen sportwedstrijden en groepssporten. Zo ook op het ijs. Daarom heeft het bestuur van IJsclub Uiterweg, met inachtname van de geldende regels besloten geen enkele activiteit op het ijs te organiseren.”

IJsbaan Aalsmeer-Oost in 2017

Toezicht niet mogelijk
En IJsclub Aalsmeer-Oost schrijft: “Normaal zijn we als ijsclub met de huidige weersvoorspellingen druk bezig met voorbereidingen treffen. Hoe anders is het dit jaar; nu waren we vooral de coronaregels vanuit het rijk en de regio aan het bestuderen. Na druk beraad hebben we helaas moeten besluiten om de ijsbaan dit jaar dicht te houden. Gezien het zeer open karakter van onze ijsbaan middenin de natuur van Aalsmeer Oost is het niet mogelijk om toezicht te houden op de aanwezige schaatsliefhebbers.”

Het bestuur van IJsclub Uiterweg vraagt nadrukkelijk om niet naar de schaatsbaan te komen. “Maak geen gebruik van de particuliere en bedrijventerreinen die ons normaal in de winter zoveel gastvrijheid geven. Zodra het ijs betrouwbaar is maak dan gebruik van openbare opstapplaatsen langs de brede oevers van de poel.”

Al wordt dat ook nog een ingewikkelde uitdaging omdat er momenteel overal hekken staan vanwege de aanleg van het Waterfront.  

De enige schaatsbaan in gemeente Aalsmeer die wel mag worden geopend is de ondergespoten skeelerbaan in Kudelstaart. De baan heeft een meer gesloten karakter, één toegangspoort. Vrijwilligers zijn druk bezig de baan te prepareren. Door de felle wind en sneeuwval van zondag hebben de werkzaamheden enige vertraging opgelopen, naar verwachting gaat de baan dinsdagmiddag of woensdag open. 

 Foto’s archief AV

Eén reactie

  1. Dan krijg je toch dat iedereen zelf het ijs op gaat en is de veiligheid niet gewaarborgd ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel