Samenwerken voor leukere wijk

Verbinding, wij-gevoel en kleur geven aan de wijk. Deze drie aspecten hadden de dames van de werkgroep 'Nieuwoosteinde' onder meer voor ogen toen ze met het project 'Stapstenen in Nieuw Oosteinde' begonnen. 'Samenwerken voor een leukere wijk', is hun motto.

Een groep enthousiaste en actieve moeders uit de wijk Nieuw Oosteinde, die de koppen bij elkaar hebben gestoken en een werkgroep zijn gestart. Allemaal hebben ze jonge kinderen en ze vonden dat kinderen op een veilige en gezellige manier naar school moesten kunnen lopen.

Aalsmeer Dorp als voorbeeld
Eén van de initiatiefnemers is Judith Verzijden, moeder van kinderen in de leeftijd vijf, drie en twee jaar. Tijdens een wijkoverleg in Nieuw Oosteinde kwam ze in contact met iemand die over het Stapstenenproject in Aalsmeer Dorp vertelde. Janna van Zon was daar begonnen met dit project rond de school Samen Een. Judith was onder de indruk en binnen een week had ze een groep moeders bij elkaar die een dergelijk project in Nieuw Oosteinde gingen opzetten.

“Het idee is vergelijkbaar met Aalsmeer Dorp, maar het formaat van de stenen is anders,” vertelt Judith. Janna van Zon leidt dit project samen met kunstenares Anneke Harting, die klinkertjes maakt. “Bij ons wordt het formaat vierkant, dertig bij dertig.”  

Kindertekeningen
De werkgroep is in contact met de scholen en het dagverblijf in de Mikado. “Wij willen de kinderen de tekeningen op de geglazuurde tegels laten maken, “ vertelt Nancy Bakker. Nancy is moeder van een peuter en baby en woont ook in de wijk. “Hoe we dat exact gaan doen, weten we nu nog niet, maar we willen zo’n 75 tekeningen laten maken. Misschien is een tekeningwedstrijd leuk.”

Naast Judith en Nancy zijn ook Annemieke, Alexandra, Christiene en Hannah bij de groep aangesloten. “We brengen allemaal onze eigen expertise in en vullen elkaar goed aan. Van ervaring uit het onderwijs tot aan administratieve ervaring.”

Sponsors
“Met de stapstenen willen we de route aangeven waarlangs kinderen (en hun ouders) gestimuleerd worden de meest veilige route naar school te lopen. De route wordt bijvoorbeeld geleid langs de al bestaande zebrapaden. Het garandeert geen veiligheid, maar geeft wel de meest veilige route aan,” vertelt Nancy.

Een dergelijk project kost geld, want de stenen moeten gemaakt en gelegd worden. “We zijn in contact met de gemeente, want zij moesten er wel achter staan natuurlijk,” aldus Judith. “Ze moedigen ons initiatief aan, maar we moeten het zelf onderzoeken en bekostigen.” De enthousiaste moeders zijn bezig met het opstellen van een sponsorplan. Ze hopen ook het lokale bedrijfslevenerbij  te kunnen betrekken. “Nu gaan we nog voor 75 stapstenen rond de school, maar het liefst willen we ook een route naar het winkelcentrum maken.”

Wij-gevoel
De straten rond de Mikado gaan er zeker gezelliger uit zien. Het doel is om voor de zomervakantie de kleurrijke stenen te kunnen plaatsen. “We vinden het ook belangrijk dat we iets samen met de wijk kunnen doen. Het wij-gevoel bevorderen, zeg maar. En we hopen dat de bewoners hier trots op hun wijk mogen zijn,” legt Nancy uit.

Dat de ouders van de basisschoolkinderen op de Mikado de wijk op wilden fleuren kwam al eerder tot uiting. Met ouders en kinderen hebben ze zo’n 2000 bloembollen geplant in de wijk. “Overal kwamen mensen met schepjes aanlopen. Ik had maar een paar mensen hiervoor gevraagd, maar hieruit blijkt die betrokkenheid in de wijk weer,” vertelt Judith.


 Zebrapad
In feite is het 'Stapstenen Nieuw Oosteinde'-project begonnen met een zebrapad, want anders was Judith Verzijden mogelijk niet bij het wijkoverleg geweest waar ze over Aalsmeer Dorp hoorde. Ze had bij de gemeente een zebrapad aangevraagd voor in de Koningsstraat. “Dat zebrapad kwam er, maar wel aan de andere kant van de straat,” vertelt ze glimlachend. “Daarna heb ik ruim 300 handtekeningen verzameld en een petitie aangeboden bij de gemeente. De kans is zeer groot dat er nu toch één komt aan onze kant van de straat.”  

Het is duidelijk, Judith en de andere moeders gaan voor veiligheid in hun wijk. Wie weet worden hierdoor ouders uit andere wijken in Aalsmeer en Kudelstaart geïnspireerd om dit op te pakken voor hun kinderen.

Meer informatie over het project is te vinden op de facebook pagina van de Nieuwoosteinde-werkgroep en via twitter.

Foto boven: Nancy Bakker, Judith Verzijden met haar kinderen Sophia en Dominique tonen een voorbeeld van een stapsteen (Arjen Vos)

 

 

Lees vorig bericht

Aalsmeerse schakers laten kansen liggen

Lees volgend bericht

Inschrijving tweede Popkwis0297 van start


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *