Samen verder met energietransitie

Door: redactie. Woensdagavond 25 september staken ruim 60 deelnemers afkomstig uit diverse geledingen de hoofden bij elkaar om tijdens een zogenoemd ‘TransitieCafé’ aan het Masterplan Energie voor Aalsmeer en Kudelstaart te werken. Het uiteindelijke plan moet een routekaart vormen naar een fossielvrije gemeente in 2050.

Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zetten zich zo samen met de gemeente in om dit mogelijk te maken. Woensdag werd een eerste versie van het Masterplan Energie gedeeld, aangevuld en aangescherpt.

Doorlopend proces
Het Masterplan is het resultaat van samenwerking tussen 115 deelnemers vanuit bedrijven, maatschappelijke organisaties, inwoners en de gemeente. De aanwezige wethouder Kikkert zei ervan te dromen dat deze groep vaker bij elkaar komt: “Het liefst in breder gezelschap. Want ook al is het Masterplan Energie nu klaar, we gaan het ook uitvoeren, en dat is een doorlopend proces tot we klimaatneutraal zijn. We zullen eraan blijven werken met elkaar.”

5,2 Miljoen bomen
In het Klimaatakkoord is afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en zo verdere opwarming van de aarde te beperken. Aalsmeer heeft net als andere gemeenten in Nederland het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. “Als Aalsmeer doorgaat zoals het nu gaat, zou er in 2050 nog zoveel broeikasgas de lucht in gaan dat er 5,2 miljoen bomen een jaar lang moeten groeien om dat te compenseren,” zo verduidelijkte Kikkert de reden waarom de uitstoot omlaag moet en het Masterplan Energie nodig is. 

Creatieve ruimte
Alle thema’s in het Masterplan werden besproken: ‘Warmte en koude’, ‘Bewoners en ondernemers op weg’, ‘Energie besparen’, ‘Klimaatneutrale bedrijventerreinen en logistiek’, ‘Mobiliteit’ en ‘Lokale opwek van elektriciteit’. Ronald van den Breevaart van Greenport Aalsmeer en Bert Ross van netbeheerder Liander vertelden bij het thema ‘Warmte en koude’ over het onderzoeken van mogelijkheden voor warmtenetten in Aalsmeer en de noodzaak daarvan voor de tuinbouw, en ook de kansen voor woonwijken. “Elektrificeren kunnen we niet, we hebben een warmtenet nodig,” aldus Van den Breevaart over de glastuinbouw.

Bij het thema ‘Bewoners en ondernemers op weg’ vertelden Frans Huijbregts van welzijnsorganisatie Participe en energiecoach Leo Bakker dat er duidelijkheid moet komen over welke stappen er worden genomen. Het is volgens hen belangrijk om samen met bewoners aan de slag te gaan. “We moeten bewoners benaderen en bereiken zodat ze aan de slag kunnen, en zorgen voor creatieve ruimte voor bewonersinitiatieven.”

Volgende stappen
De input van de avond wordt verwerkt in een nieuwe versie van het Masterplan Energie dat begin 2025 wordt aangeboden aan de gemeenteraad voor de officiële besluitvorming. Maar over één ding waren veel deelnemers het tijdens de avond al eens: nu ze met elkaar aan de slag zijn gegaan, willen ze ook samen door.

(Foto’s: Gemeente) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin