Samen laaggeletterdheid aanpakken

Eerder dit jaar kwamen de verschillende partijen uit de regio Amstelland al een keer samen om over laaggeletterdheid te praten. En dat deden ze nu weer tijdens een speciale conferentie in de bibliotheek in Amstelveen. Samen meer mensen naar een hoger lees- en schrijfniveau helpen. Dat is het doel dat wederom besproken werd. Gemeente, werkgever en zorgverlener. De handen moeten ineen geslagen worden om laaggeletterdheid te verminderen.

Cijfers melden dat bijna één op de negen mensen in de leeftijdscategorie van zestien tot vijfenzestig jaar moeite heeft met lezen en schrijven. Deze cijfers nemen niet af. Tijd voor gemeenten, de bibliotheek en taal- en welzijnsorganisaties om in actie te komen. Tijdens de conferentie ondertekenden de wethouders Gertjan van der Hoeven, Maaike Veeningen (Amstelveen) en Ria Zijlstra (Uithoorn) samen met de belangrijkste partners uit de regio Amstelland de ‘Alliantie Taal voor het Leven’.

Taalhuis
Iedereen die beter wil leren lezen en schrijven kan terecht in het nieuw op te richten Taalhuis in de bibliotheek in Amstelveen. Er zijn plannen om ook in de bibliotheek in Aalsmeer een taalhuis-gerelateerde voorziening te starten, maar vooralsnog kunnen Aalsmeerders terecht in Amstelveen.

Daar kunnen mensen die daar behoefte aan hebben een overzicht krijgen van het taalaanbod in hun buurt en advies krijgen voor een passende leerroute. Het Taalhuis kan doorverwijzen naar taalpartners of vrijwilligers. Ook vrijwilligers die laaggeletterden helpen kunnen bij het Taalhuis terecht met vragen over de begeleiding en lesmaterialen krijgen.

Samenwerking
Belangrijk binnen de alliantie is de combinatie tussen professionals en vrijwilligers bij taaltrajecten. Door een goede combinatie te realiseren kan er meer met bestaande middelen gedaan worden. De gemeente Aalsmeer werkt samen met vrijwilligersorganisaties als Wereldbuur en vrijwilligerscentrale Amstelland.

“Het belang van taal voor de sociale participatie is groot,” aldus Marja van Bijsterveldt van Stichting Lezen & Schrijven. “Laaggeletterden schamen zich vaak voor hun probleem. Werkgevers, zorgverleners en gemeentelijke loketten moeten zich vol inzetten om deze groep mensen allereerst vertrouwen te geven. Dan is de kans groter dat deze mensen zich openstellen voor hulp.”

Sociaal isolement
Tijdens de conferentie kwam ook Vera Moet aan het woord. Zij had altijd moeite met lezen en schrijven en heeft dus zelf ondervonden hoe lastig dit kan zijn in het dagelijks leven. Door scholing is ze van het probleem af en momenteel zet ze zich in om anderen te helpen.

Ze gaf aan dat het risico op een sociaal isolement groot is. “Het is moeilijk om je OV-chipkaart te gebruiken, of een bijsluiter van medicijnen te lezen. Maar ook een sollicitatiebrief schrijven of een online sollicitatieformulier invullen kan moeilijk zijn.” 

Foto boven: Alle ondertekenaars bij het document 'Alliantie Taal voor het Leven.' (foto gemeente Aalsmeer)
Foto's: Aanwezigen willen zich allemaal inzetten om laaggeletterheid terug te dringen. 
Marja van Bijsterveldt van Stichting Lezen & Schrijven benadrukt het belang van taal. (foto's Amstelveenweb.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin