Rotonde wacht op afronding

Door: Arjen Vos. Vlak voor het weekend werd de rotonde tussen Zwarteweg en Burgemeester Kasteleinweg vrijgegeven voor het verkeer. In slechts een schamele vier weken tijd hebben de wegwerkers van Dura Vermeer deze klus geklaard. Bijna dag en nacht en met man en macht werden de mouwen opgestroopt om de overlast zo kort mogelijk te laten duren. Nu is het wachten op de afronding van het verkeersplein en daarvoor wordt de hulp ingeroepen van de bevolking.

Al geruime tijd staat de participatiewebsite van de gemeente uitnodigend open voor suggesties om voor de rotonde iets fraais te bedenken. Een ‘eye catcher’ die aan inkomend verkeer vanaf Uithoorn laat zien: hier begeeft u zich in ‘de hoofdstad van de bloemen’. Er is 25.000 euro beschikbaar voor ideeën die de entree op de kaart zetten maar om nou te zeggen dat de Aalsmeerders over elkaar heen buitelen met creatieve bedenksels, nee. Dat is best opmerkelijk. De kritiek was door de jaren heen immers nooit van de lucht als het ging om het beeld van Aalsmeer. Nu heeft iedereen de gelegenheid om iets origineels in te brengen en dan verstommen de stemmen.

Gevulde praam
Laten we de ingebrachte suggesties eens tegen het licht houden. Er zijn in totaal in een ruime maand tijd 25 ideeën achtergelaten. De eerste die binnenkwam was van Paul Hoek die voorstelt om de rotonde te laten adopteren door plaatselijke ondernemers. Sympathiek en kostenbesparend voor de gemeenschap maar verder niet heel concreet. Er zijn diverse anderen die ook op dit idee kwamen. Dorpsdichter Jan Daalman was er als de kippen bij om De Kunstploeg op een voetstuk te zetten en hen een door kinderen van Triade bedacht ontwerp te laten uitvoeren. Caroline van der Meijden ziet het liefst een met bloemen gevulde praam in de ronding. Een idee dat door meerdere inzenders in meerdere variaties wordt ingebracht. Joost de Vries bedacht een grote driedimensionale letter A gevormd door een haagbeuk. Vrijwel iedereen pleit voor bloemen op de rotonde want: goed voor de bijen. Het zou opmerkelijk zijn als de uitvoerders die wens naast zich neer zouden leggen.

Vallende vaas
Maar waar het natuurlijk om gaat is een object, een ding, desnoods met iets eraan, een blikvanger. Wat moet het worden? Een bloem van keramiek? Een vallende vaas met een hand van marmer die hem voor verder omkukelen behoedt, zoals Nels de Vries voorstelt? Zij is de enige die haar wens van een concreet ontwerp voorziet. Opmerkelijke suggesties zijn er ook van Joran van Liempt die een aantal vergeten kunstwerken in herinnering brengt die de gemeente ‘nog ergens op zolder’ moet hebben liggen en van Wim van Vliet van KMTP Groei&Bloei afdeling Aalsmeer. Deze laatste ziet graag de kleuren van de Aalsmeerse vlag in het ontwerp terugkomen en kent wel een Wassenaars (…) bedrijf dat kan helpen met de aanleg.

Of het uiteindelijk te kiezen ontwerp bij de tot nu toe ingebrachte suggesties zit? Als u het mij vraagt vind ik ze allemaal nog wat aan de voorzichtige of zo u wilt: brave kant. Daarom een oproep aan de vele criticasters in de gemeente om schetsboek en/of Photoshop erbij te pakken en aan de slag te gaan zodat er straks geen reden is om eindeloos te mekkeren als de entree naar het ‘dorp van stenen en van glas’ toch niet helemaal is wat het had kunnen zijn.

Via deze link kunt u nog tot eind augustus uw suggesties indienen. Of reageren op de reeds ingediende ideeën.

Foto Arjen Vos

6 reacties

  1. wat het wordt wordt het, maar van een praam een bloemenbak maken is de grootst mogelijke degradatie voor het vaartuig dat je je maar kunt voorstellen . een praam moet varen, racen of vergaan,liefst in actie.

  2. Waarom is de rotonde op de Legmeerdijk die de Snoekbaarsstraat en de Jane Addamslaan verbindt nooit verfraaid? Ik verbaas me hier na 13 jaar wonen in Aalsmeer nog steeds over.

  3. Ik ga ook voor een gevulde bloemenpraam in het midden omringt door mooie beplanting, verlichting etc. Bloemen, pramenrace, typisch kenmerkend voor Aalsmeer.

  4. Ik heb vorig jaar een voorstel ingediend om grote bloemen beelden te plaatsen van bijv. De veilingklok, de watertoren, van een boot , een bloem. Symbolen die staan voor Aalsmeer
    Zelfs met een voorstel dat bedrijven deze konden sponsorenetc. Helaas nooit meer wat gehoord van de ideeën bus / Gemeente Aalsmeer.. Toch wel jammer als je hier enige tijd instopt om het idee uit te werken.. Mijn idee geïnspireerd door de bloemen beelden op het eiland Mainau in de Bodensee in Zuid Duitsland is juist ook voor deze rotonde een fleurig welkom in Aalsmeer en is wereldwijd bekend door de grootste veiling van de wereld.

  5. Bedankt Arjen voor je suggestie.

    Zo zie je maar weer, als we geen media hadden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel