Ronald Fransen lijsttrekker PACT

Ronald Fransen is gisteravond gekozen tot lijsttrekker van PACT Aalsmeer voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Dat gebeurde met algemene stemmen op de ledenvergadering van de progressieve lokale combinatiepartij van PvdA, D66 en GroenLinks. Er was geen tegenkandidaat.

Twee van de vier lijsttrekkers van de partijen die zeker meedoen aan de verkiezingen, zijn nu bekend. Robbert-Jan van Duijn van het CDA was eind juni de eerste. Hij maakt sinds 2010 deel uit van de christendemocratische fractie. Fransen, nu duo-fractievoorzitter met Willem Kikkert, is de tweede.

AB en VVD volgen
De VVD moet haar keuze nog maken. Het staat echter voor 99 procent vast dat huidig fractievoorzitter Robert van Rijn de lijsttrekker wordt. Hij werd per 1 maart de nieuwe fractievoorzitter voor de periode van één jaar, zoals hij Nieuws over Aalsmeer liet weten. Van Rijn zit sinds 2010 in de liberale fractie.

Ook Aalsmeerse Belangen (AB) moet zijn lijsttrekker nog aanwijzen. Dat gebeurt op de binnenkort te houden ledenvergadering. Bestuur en fractie zullen Gertjan van der Hoeven voordragen als lijsttrekker, zo laat AB weten. Nog onbekend is of zich dan andere kandidaten zullen melden. Van der Hoeven is momenteel wethouder.

Lijsttrekkerschap eer
Als Van der Hoeven gekozen wordt, is hij de enige wethouder onder de lijsttrekkers. De AB'er was ook in 2010 lijsttrekker. Van Rijn en Van Duijn fungeren voor het eerst als lijsttrekker. Ronald Fransen was dat al eerder, in 2006. Dat was vier jaar na zijn intrede in de PACT-fractie.

Fransen werd in 2006 wethouder, voor één zittingsperiode. “Het is altijd een eer om lijsttrekker te zijn,” zegt hij in een reactie na zijn benoeming. “En ook om steun van iedereen te krijgen. Er was een grote groep leden en er was veel enthousiasme.”

PACT bezet sinds de laatste raadsverkiezingen vier zetels in de gemeenteraad. Omdat Aalsmeer naar 23 raadsleden gaat (op dit moment zijn het er 21), gaat PACT bij de verkiezingen uit van minimaal vijf zetels. Dat zou consolidatie betekenen. “Maar we willen natuurlijk graag winst,” aldus Fransen, die echter nog geen beoogd zetelaantal wil noemen.

24 kandidaten
De volledige kieslijst van PACT wordt op 20 november vastgesteld. “We hebben nu 24 kandidaten. Ongeveer de helft zou wel een verkiesbare plaats willen,” meldt Fransen. “Tot 20 november voert een commissie sollicitatiegesprekken met de kandidaten. Ik zit daarbij als adviseur en heb geen stemrecht.” Hij schuift aan in die functie omdat PACT een hecht team wil formeren. Daarvan moet hij het boegbeeld zijn.

“Helaas zullen de lijsttrekkers allemaal mannen zijn,” zegt Fransen. Ook als de mogelijke nieuwkomer HAC, Het Aalsmeers Collectief, aan de verkiezingen deelneemt, blijft het een mannenclub. Want in dat geval is Bram Heijstek het gedoodverfde gezicht van de nieuwe partij. “Maar gelukkig hebben we straks bij PACT op de kieslijst een aantal capabele vrouwen,” kijkt Fransen alvast vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin