‘Rol school én ouder bij omgang sociale media’

Vorige week was het de Week van de Mediawijsheid. Meer dan 80.000 leerlingen uit de groepen 7 en 8 in heel Nederland deden mee aan het interactieve mediawijsheidsspel ‘MediaMasters’. Zo ook de groepen 7 en 8 van OBS Kudelstaart. Wethouder Gertjan van der Hoeven bracht vrijdagmiddag een bezoek aan de school en deelde MediaMasters-diploma’s uit aan de achtstegroepers.

Internet, tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken in onze samenleving en kinderen groeien ermee op. Ten opzichte van ‘vroeger’ is dit een geweldige manier van ontdekken, leren en spelen. Maar er schuilen ook gevaren in het gebruik van internet en social media. De basisschoolleerlingen zijn mediawijs gemaakt en de wethouder ging hierover met ze in gesprek.

Cyberpesten
Diverse onderwerpen passeerden de revue, waaronder ook cyberpesten. De leerlingen beseften dat het heel vervelend is en dat gepeste kinderen er zeer ongelukkig van kunnen worden. Vorig schooljaar hebben ze hier al een keer een training over gehad, waarbij acteurs rollenspellen met de kinderen speelden. Waar liggen de kansen en bedreigingen van social media, was het thema.

De wethouder vroeg wie er allemaal op social media zat. Bijna iedereen antwoordde bevestigend hierop. Instagram, Facebook en zelfs een enkeling twitterde al. En dat terwijl de minimumleeftijd voor Facebook 13 jaar is. Maar met liegen over je leeftijd is dat eenvoudig te omzeilen en dat realiseren de kinderen zich heel goed. Door de MediaMasters zijn ze zich hier echter wel bewust van en (her)kennen ze de gevaren van zomaar alles op social media te zetten.

Bronnen checken
De kinderen hebben geleerd dat als je eenmaal iets op social media geplaatst hebt, zoals een stomme foto, dat er altijd op blijft staan omdat het snel gedeeld kan worden. Maar ze leerden ook dat je nooit zomaar je telefoonnummer moet achterlaten op internet. Ook het hebben van een veilig wachtwoord kwam aan bod.

Van der Hoeven besprak ook het feit dat je niet alles moet geloven wat op internet staat. “Zelfs op Wikipedia staat informatie die niet altijd correct is,” aldus de wethouder. “Zoek niet alles op bij één site, maar check het bij meer bronnen.” Hij legde ook uit dat de technieken achter sommige websites zeer geavanceerd zijn, waardoor je vaak reclame, die speciaal voor jou bestemd is, voorbij ziet komen. Een handige verkooptruc.

Socialmedia-les
De kinderen hebben de afgelopen week veel geleerd op het gebied van media en deelden het geleerde dan ook graag met Van der Hoeven. Hij kreeg zelfs de tip mee om zijn kinderen te vragen hem socialmedia-les te geven. Sommige ouders van de OBS-leerlingen hebben er in ieder geval al veel  van opgestoken, want de kennis werd natuurlijk ook thuis gedeeld. Een onderdeel van de MediaMasters was dan ook om thuis via internet een vragenlijst in te vullen. Zowel de ouder als het kind moesten dit onafhankelijk van elkaar doen en dit na afloop met elkaar bespreken.

Ouders en leerkrachten zien het belang in van verstandig gebruik van internet en social media. De ontwikkelingen gaan hard en kinderen leren snel, maar moeten ook de bedreigingen in blijven zien. “Dat hier regelmatig bij stil gestaan wordt op scholen vind ik een prima initiatief, maar ik vind het ook de rol van ouders dat ze hier controle op blijven houden. Zeker bij jonge kinderen, want veel op internet kan misleidend zijn,” concludeerde Van der Hoeven.

Aan de MediaMasters waren prijzen verbonden, want je kon per onderdeel punten winnen. OBS Kudelstaart is niet in de prijzen gevallen, maar iedereen kreeg wel een diploma uit handen van de wethouder. Met een persoonlijke handdruk en het diploma werd de week van de Mediawijsheid afgesloten. 

Foto's: groep 8 van OBS Kudelstaart ontving uit handen van wethouder Gertjan van der Hoeven MediaMasters-diploma's (foto's Ilse Zethof)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin