Projectontwikkelaar trekt afwijzing supermarkt Kudelstaart in twijfel

KC De Ruimte (foto archief AV)

Door: Klaas Leegwater. Vastgoedontwikkelaar Hoorne Vastgoed legt zich niet neer bij het besluit van de gemeente Aalsmeer dat tot zeker 2035 een tweede supermarkt in Kudelstaart geen optie is. De projectontwikkelaar zet vraagtekens bij een recent marktonderzoek waarop de gemeente haar beslissing heeft gebaseerd. Houdt de gemeente voet bij stuk, dan bestaat de kans dat het vastgoedbedrijf voorlopig afziet van realisatie van een bouwproject aan Hoofdweg Zuid met driehonderd nieuwe woningen.

“Absoluut voorbarig,” zegt een woordvoerder van Hoorne Vastgoed over de uitkomst van het onderzoek dat in opdracht van de gemeente werd uitgevoerd. Bureau Ginder concludeerde in december dat er voorlopig geen behoefte is aan een tweede supermarkt in Kudelstaart. Hoorne Vastgoed, dat eerder zelf een marktonderzoek uitvoerde waaruit het tegendeel bleek, wil verder inhoudelijk nog niet reageren. “We beraden ons eerst op een uitgebreide reactie naar de gemeente.”

Weerstand winkeliers
De al bijna tien jaar durende discussie over een tweede supermarkt in Kudelstaart, een discounter, is uitgelopen op een strijd tussen de gemeente en een projectontwikkelaar met een belangrijke rol voor de plaatselijke winkeliers. Een deel van de inwoners wil graag dat naast de mogelijkheid voor boodschappen bij een A-super (Albert Heijn) ook een supermarkt uit het zogenaamde B-segment zich in het dorp vestigt, bijvoorbeeld Vomar, Aldi of Lidl. Veel Kudelstaarters doen dergelijke boodschappen nu in het centrum van Aalsmeer of Uithoorn.

Een eerder vergevorderd plan van Hoorne Vastgoed om in het nieuwbouwproject aan de Hoofdweg een Vomar supermarkt te integreren stuitte op weerstand van winkeliers uit het centrum van Kudelstaart. Zij vreesden omzetderving vanwege minder toestroom van klanten. Tegenover een discounter in of vlakbij het winkelcentrum stonden de ondernemers echter niet onwelwillend. Immers, bezoekers konden voor impulsaankopen dan direct doorwandelen naar hun winkels.

Verhuizing school
In het centrum is echter geen ruimte beschikbaar voor een tweede supermarkt, zo bleek uit een onderzoek van een paar jaar geleden. Hoorne Vastgoed, oorspronkelijk de vastgoedtak van zusterorganisatie Vomar Voordeelmarkt, kwam vervolgens met een alternatief plan. Wat nu als school KC de Ruimte aan de Schweitzerstraat wordt verplaatst naar het nieuwbouwproject Hoofdweg Zuid? Een spiksplinternieuw schoolgebouw voor KC de Ruimte en in het centrum plaats voor een Vomar met daar bovenop appartementen. Iedereen blij, dacht Hoorne Vastgoed.

‘Geen onderbouwing’
Een nieuw recent marktonderzoek, mede op advies van winkeliers uit centrum Kudelstaart en in opdracht van de gemeente, gooit de plannen van de projectontwikkelaar in de war. Onderzoeksbureau Ginder concludeerde dat op basis van het huidige inwonersaantal in Kudelstaart de komende tien jaar genoeg vierkante meters beschikbaar zijn wat betreft marktruimte, mede vanwege de fikse uitbreiding van AH in 2020. ‘Het bestaande omzetniveau in de dagelijkse sector van Kudelstaart levert geen onderbouwing om een tweede supermarkt te motiveren.’

De hoek Schoutweg/Zuiderpark waar de supermarkt gepland stond. (Foto archief AV/Arjen Vos)

Geen ondertekening
De onderzoekers schrijven dat pas rond 2035 door groei van het aantal inwoners een tweede supermarkt op kwantitatief gebied mogelijk wel haalbaar is. Onlangs maakte de gemeente bekend het advies van Ginder over te nemen: zeker tot 2035 jaar geen tweede supermarkt in Kudelstaart. In een recente raadsbrief schreef het college dat daarmee het plan van Hoorne Vastgoed van een uitruil school naar Hoofdweg Zuid/ supermarkt in centrum van de baan is, en ook juridisch niet zomaar mogelijk is.

Echter blijkt uit de raadsbrief ook dat Hoorne Vastgoed en bouwbedrijf Roosdom Tijhuis (samen in een consortium) blijven vasthouden aan de supermarkt – schoolconstructie, en daarom op korte termijn geen anterieure (grondexploitatie) overeenkomst voor Hoofdweg Zuid met alleen woningbouw willen ondertekenen. Die opvatting beantwoord het college in de raadsbrief met: ‘Gezien het feit dat een supermarkt op locatie KC De Ruimte tot 2035 definief geen optie is zal afwachten tot bijvoorbeeld het voorjaar geen verandering van het gemeentelijk standpunt opleveren.’

Druk op de ketel
De botsende standpunten kunnen ertoe leiden dat het vastgoed- en bouwbedrijf, die de bouwgronden al hebben aangekocht, voorlopig zullen afzien van het nieuwbouwproject met driehonderd woningen aan de Hoofdweg. In de raadsbrief zet het college druk op de ketel door te melden dat het consortium nogmaals zal worden gevraagd of zij de anterieure overeenkomst op korte termijn willen ondertekenen en de brief afsluit met een enigszins dreigende toonzetting: ‘…anders zullen de financiële consequenties in beeld worden gebracht en het project worden afgesloten.’

Hoorne Vastgoed kon afgelopen week wegens de feestdagen nog geen goed antwoord geven op de inhoud en toonzetting van de raadsbrief. Het bedrijf beperkt zich tot: “De blijkbaar nú al door de gemeente op basis van het genoemde marktonderzoek en eerdere onderzoeken  getrokken conclusie dat er in Kudelstaart geen behoefte aan een tweede supermarkt zou bestaan is absoluut voorbarig.” Verder meldt de projectontwikkelaar nog dat het door de gemeente niet is betrokken bij en geïnformeerd over het marktonderzoek van Ginder.

Dorpsraad Kudelstaart
Ondertussen lijken inwoners uit Kudelstaart die graag een discounter in hun dorp zien verschijnen definitief achter het net te vissen. Jaap Overbeek van Dorpsraad Kudelstaart vindt het besluit van de gemeente jammer. “De Dorpsraad betreurt deze ontwikkeling, de conclusie dat er geen behoefte is aan een tweede supermarkt is alleen beoordeeld vanuit economische motieven. De behoefte aan een discounter is en blijft onder de inwoners van Kudelstaart nog altijd aanwezig, vooral voor mensen met een smalle beurs.”

Het Facebookaccount van Dorpsraad Kudelstaart stroomde afgelopen periode vol met verontwaardigde reacties over afwijzing van een tweede supermarkt. ‘Waardeloze beslissing Aalsmeer 22.500 inwoners 7 supermarkten Kudelstaart 9.500 inwoners 1 supermarkt, das logisch zou Cruijff zeggen Ik begrijp heel goed dat de mensen steeds meer de boodschappen elders gaan doen daar waar wel genoeg aanbod is – schandalig, geen concurrentie voor AH. Alleen recht voor een dure supermarkt,jammer deze uitslag.’

5 reacties

  1. Van het marktonderzoek bij de bewoners in de directe woonomgeving is geen sprake geweest. Wij, direct wonende tegenover deze school zitten absoluut niet te wachten op een transformatie van de school naar een 2e winkel. Als de projectontwikkelaar een alternatieve school kan opnemen in het bouwplan aan de Hoofdweg, waarom dan daar geen 2e supermarkt? Het centrum kent al best een grote drukte om het kruispunt in het centrum. Ook bij de Lidl in Aalsmeer is het schrikbarend wat voor verkeerstaferelen zich daar afspelen met de doorgaande weg, de uitrit van de Uiterweg en de twee tegenoverliggende uitritten van het Raadhuisplein en de Lidl. Te bizar voor woorden dat de verkeerskundige van de gemeente daar de stempel op heeft gegeven. Concurrentie is niks mis mee maar het moet niet ten koste gaan van de veiligheid van de woonbuurt.

  2. Hermen, je hebt helemaal gelijk. Zelfs het gerenommeerde TNO laat zijn oren wel eens naar de opdrachtgever hangen.

  3. Helaas ken ik te veel onderzoekbureaus die met het door de opdrachtgever gewenste resultaat komen. Nog belangrijker voor degenen die een 2e supermarkt willen: probeer Picnic eens https://picnic.app/nl/ (en ik heb geen aandelen hoor, wel goede ervaringen…)

  4. Geen idee welk marktonderzoek ze hebben gedaan, maar niet bij iedereen die woont in Kudelstaart. Ik heb geen vraag gehad, antwoord zou zijn bouw een tweede supermarkt. Ik rij nu 2x per week naar de Hoogvliet.

  5. En terecht, dat de project ontwikkelaar bezwaar maakt, al die onderzoeks buro s maken in feite de dienst uit in Aalsmeer.
    De Lidl in dorp was niet tegen te houden , kijk eens naar hoe het daar gegaan is zou ik zeggen tegen de project ontwikkelaar en zijn advocaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin