Programma Dodenherdenking

Monument 'De Propeller' in Kudelstaart

(Gemeentelijk persbericht) Vandaag, 4 mei, herdenken we alle Nederlandse slachtoffers sinds de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In Aalsmeer en Kudelstaart zijn op drie plaatsen herdenkingsbijeenkomsten.

In heel Nederland verloopt de nationale herdenking op de volgende manier:

  • Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen twee minuten stil.
  • De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang. Vaak zijn er na 20:02 uur nog activiteiten, zoals kransen en bloemen leggen.

Openbare gelegenheden en winkels horen rekening te houden met de dodenherdenking. Dat betekent:

  • Bij voorkeur geen feesten en dergelijke geven.
  • Liefst geen muziek en activiteiten tussen 19:45 en 20:15 uur. Voor bezoekers moet het in ieder geval mogelijk zijn tussen 20:00 en 20:02 uur twee minuten stilte te houden.
Hells Fury monument in Nieuw Oosteinde

Drie bijeenkomsten in Aalsmeer en Kudelstaart
In Aalsmeer en Kudelstaart zijn drie herdenkingsbijeenkomsten. In Aalsmeer Centrum in de Burgerzaal in het raadhuis aan het Raadhuisplein, in Aalsmeer Oost bij het monument ‘Hells Fury’ in de H. Buismanlaan en in Kudelstaart bij het monument ‘De Propeller’ aan de Schweizerstraat.

De herdenkingen in Nederland hebben door het Nationaal Comité 4 en 5 mei het thema ‘Leven met oorlog’ meegekregen. Bij de verschillende herdenkingsplechtigheden zal daar, onder andere door sprekers, vorm aan worden gegeven.

Aalsmeer Centrum
In de Burgerzaal in het raadhuis begint de herdenkingsplechtigheid om 19:30 uur. De Burgerzaal is geopend vanaf 19:00 uur. Burgemeester Gido Oude Kotte houdt een toespraak, er worden gedichten voorgedragen en er is muziek van NinaLynn & Lucas Beukers. Na de taptoe, die wordt geblazen door Maarten Elzinga, wordt twee minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen. Daarna volgt de kranslegging bij het oorlogsmonument in de gevel van het raadhuis. De kranslegging is voor de aanwezigen in de Burgerzaal op grote schermen te volgen. Tot slot kan iedereen vanuit de Burgerzaal langs de kransen lopen en zelf desgewenst bloemen leggen. De ceremonie in en buiten het raadhuis wordt uitgezonden door Radio en TV Aalsmeer.

Namenmonument in de gevel van het raadhuis

Kudelstaart
De herdenking in Kudelstaart begint om 19:30 uur bij het monument ‘De Propeller’ aan de Schweizerstraat. De Dorpsraad Kudelstaart die de herdenking leidt, verwacht weer veel Kudelstaarters. Het monument is een herinnering aan de in 1942 in de Westeinder neergestorte Short Stirling bommenwerper. Het doet stilstaan bij iedereen die gevochten heeft voor de vrede in Nederland, of waar ook in de wereld is uitgezonden geweest voor een vredesmissie. Er wordt deze herdenking ook stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. Kinderen van de drie basisscholen in Kudelstaart zullen een bijdrage leveren met een gedicht.

Ronald Fransen houdt namens het gemeentebestuur een toespraak. Enkele veteranen brengen een militaire groet en leggen een krans. Voor de genodigden en voor hen die niet zo lang kunnen staan, is er een 50-tal stoelen aanwezig. De ruimte rond De Propeller is niet zo groot, dus kom op tijd. De herdenking wordt muzikaal omlijst door muziekvereniging Flora onder leiding van Dick Jan Verbeek.

Aalsmeer Oost
In Aalsmeer Oost is de herdenking bij het monument ‘Hells Fury’ aan de H. Buismanlaan. Vanaf 19:20 uur zingt het Aalsmeerse Mannenkoor ‘Con Amore’, onder leiding van Theo van der Hoorn. Om 19:30 uur heet het Wijkbestuur u welkom en zijn er toespraken van Jan Springintveld van oorlogsmuseum Crash, Bernt Adema namens het gemeentebestuur en Loekie Brommer namens Wijkbestuur Oosteinde. De Taptoe wordt geblazen door Boet Kaaijk. Na de twee minuten stilte worden kransen gelegd namens de Stichting 4-5 mei Aalsmeer, namens het gemeentebestuur en namens het wijkbestuur. Daarna is er een defilé langs het monument en wordt afgesloten met koffie, thee en/of limonade in de aanwezige tenten.

(Foto’s archief AV/Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin