Professoren Harvard tonen interesse in ‘Helden in de Zorg’

Door: Ulla Eurich. Afgelopen maandag was er bijzonder bezoek in het Oude Raadhuis. Drie professoren van de Harvard Business School uit Boston – Ethan Bernstein, Tatiana Sandino en Annelena Lobb – en Joost Minnaar, oprichter van de in Nederland gevestigde Corporate Rebels Acadamy waren op uitnodiging van Thijs de Blok, directeur Buurtzorg International, naar Aalsmeer gekomen. Zij doen onderzoek naar hoe managers effectieve leiders worden door te focussen op de menselijke kant van het ondernemen. Tijdens hun werkbezoek aan Nederland bezoeken ze deze week inspirerende en vernieuwende praktijkvoorbeelden. En zo’n voorbeeld vonden ze … in het Aalsmeerse Oude Raadhuis waar voor die gelegenheid een minitentoonstelling was ingericht van de Helden in de Zorg.

De echte expositie van KCA in het voorjaar van 2022 met Jennifer Bergkamp en Erik de Rijk was bij de dames en heren niet onopgemerkt gebleven. Het was één van de weinige echte hommages aan de door corona zwaar op de proef gestelde zorgsector die echt van de grond was gekomen. Zorg is kunst. De tentoonstelling draaide het om en zo werd het een eerbetoon aan de zorg door middel van kunst. Dat trok niet alleen een record aantal bezoekers maar kreeg ook nationaal én internationaal grote lof uit de zorgsector. En de manier waarop kunstenaar en wijkverpleegkundige Jennifer Bergkamp haar kunst inzet om te focussen op de menselijke kant van de zorg, wordt door Harvard gezien als lichtend voorbeeld van innovatief leiderschap.

Jennifer Bergkamp

Inkijkje in belevingswereld
Kunstenaar en Buurtzorg-verpleegkundige Jennifer Bergkamp was de drijvende kracht achter de Helden in de Zorg. Met haar kleurpotloodtekeningen en foto’s van fotograaf Erik de Rijk, en bijna poëtische verhalen bij al die portretten had ze een uniek inkijkje gegeven in de belevingswereld van zorgmedewerkers én haar eigen zorgcliënten. En daarmee legde ze gelijk ook heel subtiel de zwakke plekken in de zorgsector bloot. Want Jennifer schuwt de discussie niet die ze ook op social media voert in een veel gelezen blog. De tentoonstelling is inmiddels afgelopen maar Jennifer gaat door met haar kunst en haar missie in de zorg. Inmiddels is ze ‘artist in residence’ van KCA waardoor ze geregeld nieuw werk kan laten zien in het Oude Raadhuis.

Hechte professionele familie
Wat haar als leider zo uniek maakt is haar werk voor Buurtzorg Nederland. Jennifer is als wijkverpleegkundige gespecialiseerd in palliatieve zorg en oncologie. Zij richtte vijftien jaar geleden met een aantal collega’s team Rijsenhout-Aalsmeer op. Jennifer: ”Het concept van Buurtzorg Nederland sprak me bijzonder aan. We hebben geen managers maar werken in zelfsturende teams. Als team zijn we zelf verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van het werk en zo kunnen we ons oplossend vermogen en professionaliteit ten volle benutten. En daardoor kunnen we veel beter aansluiten bij de specifieke wensen en behoeften van onze cliënten. We zijn een hechte professionele familie. Dat zegt iets over de sfeer en onderlinge verbondenheid. En onze cliënten merken dat ook!” Teamcoach Margreet van den Heuvel die er ook, was kon dat alleen maar beamen.

Bewondering
De verhalen van Jennifer bij haar portretten van Helden in de Zorg oogsten opnieuw bewondering en het gezelschap praatte vervolgens geanimeerd over het werk in de zorg en de unieke werkwijze van Buurtzorg. Hoe start je een team, hoeveel vrijheid is er en hoe houd je het werkbaar voor iedereen? Waarom is het concept van Buurtzorg zo succesvol, voor zorgmedewerkers én zorgcliënten. Er was te weinig tijd om alle interesse aan bod te laten komen en alle vragen te beantwoorden maar het enthousiasme over een verpleegkundige carrière met de focus op de menselijke kant van het ondernemen kwam zeker over.

Foto’s Arjen Vos

2 reacties

  1. Jennifer , wat fijn voor de internationale aandacht voor het mooie buurt zorg concept! Hoop dat je op Harvard uitgenodigd wordt ! Dan kan je een prachtige stad bezoeken ! Dat gun ik jullie van harte en breng het over naar de USA

  2. Wat een mooi voorbeeld van interesse in de zorg en de invalshoek die in jouw werk en tekeningen zo goed met verfijnde techniek zichtbaar wordt gemaakt. Het draait om de mens in waardigheid en met respect hoe zij de zorg waarderen en jullie kwaliteit aan hun leven toevoegen 🙏🍀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin