Primeur Geerland met buurtproject energiebesparing

“Je eigen woning energiezuiniger maken is al slim, dat samen te doen met de buurt is nog veel slimmer.” Dat was de boodschap die een aantal bewoners van de Kudelstaartse straat Geerland hadden voor hun buurtgenoten. Met als resultaat dat deze straat als eerste ging voor een gezamenlijk energiebesparend en kostenbesparend project.

Woensdagmiddag was de start van dit buurtproject met de naam ‘Geerland Groen’. Het werd een gezellig samenzijn met een drankje waarbij de bedrijven die het werk gaan uitvoeren werden voorgesteld aan de bewoners.

Saamhorigheid
Ulla Eurich van Stichting Sienergie heette de Geerlandbewoners welkom. De particuliere stichting heeft de bewoners geadviseerd in dit hele traject. “Van de 107 huizen doet ongeveer de helft mee. Dat kan variëren van dak- en vloerisolatie, enkel glas vervangen door dubbel glas en de goten vervangen tot het wegwerken van wateroverlast in de kruipruimte en meer. In ieder blok doen er huizen mee.”

Wethouder Jop Kluis van duurzaamheid was namens de gemeente aanwezig en mocht het officiële bord onthullen dat tijdens de werkzaamheden, die zo’n vijf tot zes weken gaan duren, in de straat blijft staan. Hij was verheugd uitgenodigd te zijn, maar nog meer dat dit een gezamenlijk project van de bewoners is waarbij ze laten zien dat duurzaamheid belangrijk voor ze is.

“Als je op dat gebied iets doet, moet je het duurzaam doen. Anders kun je het beter helemaal niet doen,” benadrukte hij. “Maar het is ook mooi te zien dat de buurt samen iets onderneemt. De saamhorigheid is hier groot en in dit geval ook slim.”

Isolatie en onderhoud
Coördinator van het project is het zogenoemde E-team Geerland Groen. Dat bestaat uit Mariska de Graaf, René Raadschelders (Sienergie), Martin Viet en Jan Vrieze. Zij zorgden voor de contacten onderling, het beleggen van bewonersbijeenkomsten en keken mee bij de huizen waar de problemen zich voordoen.

De behoefte aan isolatie en onderhoud was groot in deze wijk met huizen uit 1979. De meest gehoorde klacht is water in de kruipruimtes. “We hebben met elkaar alle problemen geïnventariseerd en zoveel mogelijk lokale bedrijven ingehuurd om aan de slag te gaan,” legt Eurich uit. “De meeste bewoners kwamen voor isolatie, maar al snel werd duidelijk dat het achterstallig onderhoud bij sommigen groot was.”

Primeur
De Kudelstaartse straat heeft de primeur voor een dergelijk energiebesparingsproject. “Wij als Sienergie zijn hier financieel bij geholpen door Regio Amstelland en de gemeente. De volgende wijk die we aan gaan pakken is de ‘vogelbuurt’ in Aalsmeer.”

Iedere woensdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur stelt Sienergie een Energieloket open in het gemeentehuis in Aalsmeer. Geïnteresseerden kunnen er gratis en zonder afspraak binnenwandelen. De consultants denken vrijblijvend met bewoners of bedrijven mee om bijvoorbeeld het energieverbruik te verlagen.

Foto's: (boven) de start van het energiebesparend project werd gevierd met bewoners, Sienergie, uitvoerende bedrijven en gemeente; (midden) Ulla Eurich van Sienergie en wethouder Jop Kluis leggen uit welk bedrijf welke werkzaamheden gaat doen; (onder) twee van de vier initiatiefnemers Mariska de Graaf en Jan Vrieze bekijken samen de planning. (foto's Ilse Zethof)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin