Plek aan Stationsweg ‘ideaal’ voor Lidl

Lidl vestigt zich straks aan de Stationsweg. “Voor ons staat het vast dat wij ons zullen vestigen op deze locatie,” schrijft de supermarktketen in een brief aan de wethouders Gertjan van der Hoeven en Ad Verburg. Die plek is voor Lidl “ideaal qua ligging, bereikbaarheid en omvang”.

De koopovereenkomst met de Rabobank, eigenaar van het perceel Stationsweg 4-6, is gesloten en de omgevingsvergunning is verleend, meldt de discounter. Niets staat hem in de weg om er een winkelcomplex te bouwen.

Attractiviteit
Midden volgend jaar krijgt Lidl de beschikking over het perceel. Kortom, het duurt hoe dan ook nog even voor de grootgrutter er neerstrijkt.

Opmerkelijk is dat de Lidl in de brief aangeeft dat de komst naar Aalsmeer-Centrum “een positieve bijdrage zal leveren aan de attractiviteit van het hoofdwinkelcentrum.”

Tijd nodig
Lidl zegt bereid te zijn “mogelijke oplossingen” te zoeken voor “aandachtspunten/gevoeligheden” die in plan B zitten. Daarin is de winkel ingetekend tegen de Brandewijnsloot, achter op het perceel. Dat plan prefereren zowel B&W als de supermarkt boven het eerste plan A, waarin de winkel aan de wegzijde is gesitueerd. Over zulke gevoeligheden had Lidl “signalen opgevangen” bij de gemeenteraad.

Oplossingen kunnen volgens het concern gevonden worden in “aanpassing van het plan” ofwel in een “andere positionering van onze supermarkt op het perceel”. “Hiervoor hebben we de tijd nodig om dit uit te werken en zodoende alle gevoeligheden weg te nemen.”

Onduidelijkheden
De nieuwste brief van Lidl kwam na een gesprek op 22 oktober met beide wethouders, die om uitleg vroegen over een eerdere brief die voor onduidelijkheid in de Aalsmeerse politiek had gezorgd.

De discounter verzocht B&W daarin onder meer het voorstel over de Lidl-plannen (met de voorkeur voor plan B) van de agenda van de gemeenteraad te halen. Dat is ook gebeurd. Verder zijn er naar de mening van het concern nog enkele financieel-technische plooien glad te strijken.

Snel nieuw gesprek
In een raadsbrief van afgelopen vrijdag meldt B&W “op korte termijn nogmaals in gesprek” te gaan met de Lidl-directie.

Uit de terminologie en toonzetting in de laatste brief van Lidl lijkt af te leiden dat alternatieve opties in Aalsmeer van de baan zijn. Er leken er twee te zijn. De ene optie op de locatie van de voormalige kwekerij van Piet aan de Dorpsstraat en een tweede achter het parkeerterrein aan de Dreef op de VVA-voetbalvelden. Kudelstaart is voor de Duitse discountsupermarkt geen optie.

● Recente artikelen over Lidl: 14 oktober, 16 oktober
 

6 reacties

  1. De brief van de Lidl lijkt mij gesouffleerd te zijn door de gemeente Aalsmeer.

  2. Wishful Thinking Theo. Ik gun de Lidl als die er eenmaal staat een goede toekomst. Ik blijf er alleen een probleem mee hebben dat alle bedrijven de mond (en beleidsnotities) vol hebben van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Dat Maatschappelijk klinkt goed maar kan beter geschrapt worden. Blijft over Verantwoord Ondernemen met als hoofddoel het voortbestaan de onderneming. Op zich niets mis mee. Sterker, dat moeten ze ook doen. Als bedrijven dan echt ook maatschappelijk verantwoord willen ondernemen en dat predicaat breed uithangen, laat dan de maatschappij bepalen of je dat predicaat ook daadwerkelijk verdient. In dit geval van Lidl en Rabobank verdient het wat mij betreft zeker geen schoonheidsprijs ondanks dat alles volgens de regels lijkt te verlopen. Het mag. Het kan. Dus doen we het! In mijn tuin mag ik ook een boom plaatsen en laten groeien omdat ik dat mooi vind. Dat die boom overlast zal gaan bezorgen voor mijn buren doet mij daar van afzien. Ook al mis ik dan het voordeel dat die boom mij schaduw en koelte geeft in de zomer. Als je dat uitvergroot tot de dimensie Rabobank/Lidl-deal, spelen blijkbaar andere afwegingen een doorslaggevende rol. Dit is dan wel het laatste dat ik er over schrijf.

  3. Hoe krijg je die winkel uiteindelijk weer weg? Door deze winkel consequent te boycotten. Dus geen cent besteden daar!

  4. Bedankt, Pierre, tenminste nog iemand die zijn hersenen gebruikt om te denken en niet alleen om te praten, te lopen etc.

  5. De komst van de Lidl zal de aantrekkingskracht naar het Centrum en de overige winkels versterken… Uiteraard roept de Lidl dat, wat moeten ze anders? Wat zo erg is is dat iedere euro uitgegeven bij de Lidl, AH, Aldi etc. direct verdwijnt uit de gemeenschap. Ging vroeger de bakker kopen bij de slager en de slager bij de juwelier, nu is die euro weg… en blijft weg…. Hoezo is het een bijdrage aan het dorp? Het is weer een aderlating. Ik vind het prima als Aalsmeer en de Aalsmeerders kiezen voor 5 supermarkten. Dat is een keuze, maar dan kies je er ook voor dat er verder geen winkels zullen zijn of kunnen bestaan. Dus als de Zijdstraat straks leegstaat niet zeuren hè?

  6. Onderzoeksraad Voor Veiligheid, Postbus 95404, 2509 CK Den Haag. Geachte Raad, De verkeersveiligheid in het centrum van Aalsmeer loopt ernstig gevaar door de komst van een supermarkt op enkele meters afstand van een kruispunt dat nu al levensgevaarlijk is – vooral voor fietsers. Lidl heeft een leegstaand RABO-bankgebouw gekocht en heeft van de gemeente een bouwvergunning gekregen. Het kruispunt verschaft voor fietsers toegang tot een winkelstraat (Zijdstraat), doorgaand autoverkeer komt van en gaat naar drie kanten. Deze nu al onmogelijke verkeersafwikkeling wordt nog gevaarlijker als enkele meters voor dit kruispunt de uitrit komt van een Lidl met 82 parkeerplaatsen. Ik weet dat u meestal rampen onderzoekt nadat ze hebben plaatsgevonden, maar hier ligt een kans om een ramp te voorkomen. Met vriendelijke groet, Pierre Tuning, Ophelialaan 59, 1431 HA Aalsmeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel