Pierre’s Pennenstreken: ‘Sneeuwfront’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 375. Het toekomstige Waterfront is even een sneeuwfront, maar er valt daar weinig te genieten. De webcam van de Watertoren toont een verlaten Grote Poel, bij de Zeilschool is geen mens te zien en ook het Surfeiland ligt er desolaat bij – alleen een paar baggerschepen wijzen op menselijke activiteit.

De Grote Poel is zichtbaar achter een hek. De dijk is ontoegankelijk. Maar er is hoop: als de poel bevroren is, kan je gewoon om het hek heen. Via het ijs van de Stommeerwegsloot of de Zeilschoolsloot. En dan kan je daar – misschien héél even – schaatsen. Zoals in vroeger tijden, toen de oude Watertorenboom er nog stond…

De – plotseling ziek verklaarde – boom heeft nu een plaatsje als kunstwerk in het Floral Art Museum, zoiets als het Monument voor een te jong gevallen boom op het Amsterdamse Frederiksplein. Het is de vraag of de pas geplante treurwilg het winterwelkom overleeft…

Schaatsen op de Westeinder in januari 2009 (archief AV/Arjen Vos)

Zwierverbod
Een paar dagen winterweer en Nederland ligt plat. Stamtafelaalsmeer twitterde: ‘Ondertussen op het spoor langs de N196 tussen Uithoorn en Haarlem zou dit vandaag zomaar werkelijkheid kunnen zijn geweest:…’ En je ziet een trein door een metersdikke sneeuwlaag razen! Dat is iets wat we hier nooit en te nimmer zullen meemaken. Bovendien ligt Nederland door de coronacrisis al gedeeltelijk plat. Dus ook de schaatskoorts moet gedempt worden. Er wordt al gesproken over ‘De Tocht der Tochten’, een afschuwelijke uitdrukking waarmee niet een grote tochtsloot wordt bedoeld, maar de Elfstedentocht. Onmogelijk. Zelfs als die alleen maar door een ‘coronavrije bubbel’ van marathonschaatsers gereden mag worden, zal een menigte toeschouwers en meeschaatsers nooit op anderhalve meter afstand worden gehouden. Je zou heel Friesland moeten afsluiten.

Datzelfde probleem doet zich voor als er hier op de Poel geschaatst kan worden. Op anderhalve meter mag je geen steun zoeken bij elkaar. Koek-en-zopie zit er niet in, want de hele horeca zit dicht. En samen zwieren is helemaal verboden, want dat is veel te dicht bij elkaar.

Dit winterweekje betekent eerder sneeuwpret dan ijspret. En… pas op: geen sneeuwballen gooien naar iemand die niet tot je huishouden behoort!

Foto boven archief AV/Laurens Niezen Fotografie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel