Pierre’s Pennenstreken: ‘Onthouding’

Karrenvrachten vol bloemen verdwijnen in containers.

Pennenstreek 327. ‘Sociale onthouding’. Het is nu officieel. Ouderen moesten al ‘op zichzelf’ blijven wonen, buurtverenigingen en bejaardentehuizen zijn opgeheven, veel cafés zijn al gesloten; maar nu wordt het isolement van hogerhand opgelegd. Ditmaal terecht; dat zal niemand ontkennen.

Bij elke griepepidemie gaan er meer mensen dood dan ‘normaal’. In 2018 zijn volgens de Doodsoorzakenstatistiek van het CBS 1.207 mensen (513 mannen en 694 vrouwen) overleden met influenza als onderliggende doodsoorzaak. Maar die epidemie duurde vijftien weken.

De Johns Hopkins Universiteit houdt een kaart bij met ‘realtime data’ over het aantal gediagnosticeerde patiënten met het nieuwe coronavirus, het aantal overleden patiënten en het aantal dat gezond verklaard is. Daaruit blijkt dat van het aantal geconstateerde ziektegevallen bijna 4 procent is overleden.

Daarmee is corona zeker drie keer besmettelijker en dodelijker dan influenza, omdat niemand weerstand heeft opgebouwd tegen het virus – wat bij ‘gewone’ griep wel het geval is. Die weerstand gaan we op den duur wel krijgen – en ook zal er wel een serum worden ontwikkeld om de risicogroep een ‘corona-prik’ toe te dienen.

Maar tot het zover is, moet tijd worden gekocht, om te voorkomen dat de hele bevolking tegelijk ziek wordt en niemand meer voor de ander kan zorgen. Tijd is geld – en tijd is nooit zo duur geweest.

Nu ‘sociale onthouding’ de komende weken – en maanden(?) – verplicht is, komt niemand meer de deur uit. Je weet pas wat je mist, als je het mist. De cultuur ligt op zijn gat. Theater-, museum- en concertbezoek verboden. Geen vakantiereisjes, geen etentjes buitenshuis; cafés dicht – en dan de grote angst dat er straks geen papier meer is om je reet mee af te vegen…

De KLM aan de grond, FloraHolland wankelt. Symbolen van nationale trots, die hun bestaan te danken hebben aan open grenzen en buitenlandse handel.

Knoop dat goed in je oren, aanhangers van Baudet en Wilders… Aanschouw de filmpjes op Facebook van de bloemen die massaal worden weggesodemieterd en de foto’s van kleurige vuilnishopen waar niemand raad mee weet. Dat komt ervan, als er grenzen worden gesloten. Onthoud dat!

Tekst Pierre Tuning, foto boven archief AV, foto’s onder Facebook

Lees vorig bericht

Werkschuit: ‘Maak tekeningen voor eenzame mensen’

Lees volgend bericht

Gassen en gaan na loterijwinst


1 Reactie

  • Een virus schijnt zich niets aan te trekken van landsgrenzen dus ook niet van gesloten grenzen zoals Baudet en Wilders graag zouden zien. En toch stemmen veel Aalsmeerders en Kudelstaarters nog altijd op beide ,heren,.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *