Pierre’s Pennenstreken: ‘Oh wee OV’

Het gaat toch niet door. De directe buslijn 342 naar Schiphol gaat in 2020 niet door het Dorp van Aalsmeer rijden. Op dinsdag 15 oktober besluit de Vervoerregio Amsterdam dat lijn 342 de oorspronkelijke route blijft rijden en lijn 198 nog niet wordt opgeheven. Het duurt langer om de busbaan door de N196 aan te leggen, want er zijn ‘lage concentraties PFOS en PFOA in de bodem van het hele werkgebied’ aangetroffen. Ook blijken de kosten voor Noord-Holland (het is een provinciale weg) flink op te lopen.
 
Dus gaat de reconstructie op een laag pitje en wordt lijn 342 niet omgelegd, maar blijft-ie slechts de bermhaltes Zwarteweg en Dorpsstraat bedienen. Kenmerkend voor de onwetendheid van de Vervoerregio is het handhaven van lijn 198 – terwijl lijn 340 naar Haarlem dezelfde aansluiting met lijn 342 biedt. Ook de website OV9292 heeft nog niet ontdekt dat je bij de bushalte Dorpsstraat kunt overstappen naar Schiphol.
 
Opmerkelijk is het verschil in opvatting over de Concessie 2018-2027 die Connexxion heeft verkregen. Connexxion zegt: ‘Elke woonplaats van meer dan 10.000 inwoners krijgt 24/7 een directe OV-verbinding met Schiphol. Elke halte binnen het hele gebied wordt met maximaal 1 overstap met de luchthaven verbonden.’ Maar bij Wikipediastaat: ‘Connexxion beloofde op elke kern met minimaal 10.000 inwoners een directe verbinding met Schiphol te geven.’
Kudelstaart is naar 9200 inwoners gegroeid en Oosteinde tot 9875; die zijn er bijna aan toe.
 
Er is nogal verschil tussen ‘woonplaats’ (gemeente?) en ‘kern’ (woonwijk?). En dat: ‘directe OV-verbinding’, blijkt met ‘maximaal 1 overstap’ toch niet zo ‘direct’. Bovendien valt er ’s nachts niet veel ‘24/7’ over te stappen!
 
De Vervoerregio vergadert dinsdagsavonds vanaf half zeven in de Stopera. Mooie tijd voor een ‘openbare vergadering’. Men hoopt kennelijk dat Aalsmeer dan aan het avondmaal zit. Er gaat toch bijna niemand met de bus.
 
Geen wonder.
 
Tekst: Pierre Tuning
 
Links:
 
Foto: passagiers wachtend op buslijn 357 bij de Schweitzerstraat  in Kudelstaart (foto archief AV). Illustratie: de rotonde en de busbaan bij de kruising Van Cleeffkade N196 (Vervoerregio)
 
(advertentie)
 
 

11 reacties

 1. Te snel gereageerd , zal voor dat ik een reactie geef er eerst beter over nadenken .
  Pieter ik hoop op begrip .
  vr gr Jacques

 2. Beste Jacques, typen in hoofdletters wordt bedoelt als schreeuwen en komt niet zo aardig over.
  De tekst van het persbericht die jij citeert komt letterlijk uit : https://www.nu.nl/binnenland/6004425/rapport-stints-ministerie-had-onvoldoende-aandacht-voor-veiligheid-op-weg.html. (laatste paragraaf). Dus vanwaar jouw sneer dat ik maar lekker verder moet gaan dromen?
  En wie moet nou met wie in contact komen? Tom geeft toch al aan dat hij in contact is? Waarom raakt het geduld dan op? En waarin moet Tom zich nog meer gaan verdiepen? Volgens mij is hij op de goede manier bezig.

 3. Wat mijn alternatief is ,in contact komen met DOENERS/DENKERS VAN ONZE GEMEENTE.
  AALSMEER/KUDELSTAART

 4. Het heb wel degelijk te maken met OV streekvervoer.
  Droom maar lekker verder.
  Jaap Maars Hoe vaak moet ik hier op terug komen
  Jaap Maars Ik ben een betrokken AALSMEERDER .
  EN VOOR DE ZOVEELSTE KEER !!!!!
  GEEN VERKEERSDESKUNDIGE IS DAT DUIDELIJK !!

  Niet oordelen als u en de uwen het niet begrijpt
  EEN GEBOREN AALSMEERDER WAAR IK TROTS OP BEN.
  Geduld is een schone zaak ik hoop dat het over komt .
  SUCCES .

 5. Als het geduld van Jacques Kesting opraakt moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Er schijnt genoeg gepraat te zijn maar nog niet genoeg geschreven door de verkeersdeskundige?

 6. Jacques, dat bericht over besluitvorming over toelating van nieuwe voertuigen gaat over toelating van Stints etc. Dat heeft m.i. niet veel te maken met de busverbindingen.
  Ook gaat het artikel van Pierre niet over veiligheid én de door jou nogal negatief aangesproken politicus is volgens mij hard bezig met het vragen van aandacht voor het vervoersprobleem.
  Je schrijft dat je geduld opraakt en dat er genoeg gepraat is, maar wat is jouw alternatief?

 7. PERSBERICHT:
  De OVV wil dat de rijksdienst weg verkeer (RDW) eindverantwoordelijk wordt voor de besluitvorming over de toelating van nieuw voertuigen .
  De tweede kamer en de minister zijn verantwoordelijk om beleid vast te stellen om de verkeersveiligheid op de openbare weg te verbeteren.
  De minister ,noch de kamer moet treden in de uiteindelijke beoordeling van de veiligheid van (nieuwe) voertuigen.
  Maatregelen kunnen niet langer op zich laten wachten.
  Vervoerregio Amsterdam neem dit A.U.B.op in het overleg.
  Geldt ook voor de verkeersveiligheid in het algemeen belang.

 8. Veiligheid hebben we hoog in het vaandel !!
  Er valt nog veel te bespreken over de invloed die de bewoners hebben in Aalsmeer/Kudelstaart .
  Dat zijn de de MENSEN van de praktijk.
  Mijnheer de politicus verdiep je meer in de aanbesteding.
  Het geduld raakt een keer op .
  Voorbeelden genoeg/ DUIDELIJKHEID IS VAN GROOT BELANG.
  ER IS GENOEG GEPRAAT !!!!

 9. Beste Tom Verlaan,
  Handiger is vanaf Metrostation Waterlooplein met lijn 51 naar Metrostation Zuid en (4 minuten lopen!) naar perron F, daar op Connexxion Bus 358 stappen; die gaat naar Kudelstaart. Reistijd: 1 uur en 15 minuten.
  Veel succes met je pogingen om heel Aalsmeer voor het OV bereikbaar te krijgen.

 10. Binnen de vervoerregio Amsterdam (VRA) mag ik Aalsmeer vertegenwoordigen en herken ik uw “pennestreken”. Terwijl Aalsmeer op dit moment, zoals u zei, aan het avondmaal zit heb ik de gelegenheid genomen om hier aandacht voor te vragen en te kijken naar een oplossing. We hebben met de portefeuillehouder afgesproken dat we met schriftelijke vragen zullen komen en deze omgaand beantwoord te krijgen. Het is immers zo december en dan gaat de nieuwe dienstregeling van Connexxion in. Wie weet gaat het helpen. En dat kent ook een behoorlijk eigen belang. Ook ik stap vanavond op weg naar huis in Kudelstaart ook uit op die ontheemde halte bij de Zwarteweg/N196. Hopelijk is het dan droog.

 11. Er gaat toch bijna niemand met de bus? Lang leve het “autoparadijs” Aalsmeer met zijn super smalle wegen en de gevaarlijke centra’s van Aalsmeer en Kudelstaart. Als voetganger of fietser ben je hier je leven niet zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin