Pierre’s Pennenstreken: Knarrenstof

Ooit werden in de steden hofjes gebouwd, waar ‘ouden-van-dagen’ konden wonen. In Zwolle wonen ‘senioren’ in een Knarrenhof. ‘Gemeenten vinden het een mooi idee, maar deinzen vaak toch terug,’ schreef Mac van Dinther in de Volkskrant. ‘Het probleem: de financiering.’ Zijn collega Sander van Walsum schreef over het Thuishuis, ‘waar ouderen samenwonen op ‘pantoffelafstand’ van winkels en voorzieningen’.

Een commissie onder Wouter Bos kwam met een uitvoerig rapport: Oud en zelfstandig in 2030. Een reisadvies – waarin staat wat iedereen allang weet: ‘Langer thuis’ wonen wordt door velen begrepen, terecht of niet, als ‘blijven wonen in het huis waar je altijd gewoond hebt’.

Wat moet je anders? Waar moet je naartoe?

Een kwart (25,5 procent) van de Aalsmeerders woont alleen, en 30 procent met zijn tweetjes (‘paar zonder kinderen’). Driekwart (75,5 procent) van de behuizingen is een eengezinswoning en 3 procent zijn ‘wooneenheden/studentenwoningen’ of ‘bijzondere woongebouwen/begeleid wonen’. Bijna 20 procent is ouder dan 65 jaar. Je hoeft maar één blik op die bevolkingscijfers te werpen, om te zien hoe groot de behoefte is (en wordt!) aan ‘knarrenhoven’ en ‘thuishuizen’.

‘Ondersteun en stimuleer de doorstroming naar geschikte woningen,’ adviseert de commissie Wouter Bos.

Maar die zijn er niet. En die komen er ook niet!

Want: ‘Buitenlandse banken storten zich op de Nederlandse particuliere verhuurmarkt,’ schrijft het Financieele Dagblad. Nieuwe ‘hypotheekplatforms’ als Nestr en Casarion bieden buy-to-let-hypotheken aan, voor beleggers die woningen kopen om te verhuren.

Bovendien is daar nog het stikstofbesluit, dat de bouw afremt.

Schiphol kan alleen groeien als de stikstofuitstoot afneemt, adviseert de commissie Remkes. ‘Ook zou het goed zijn om ervoor te zorgen dat de manier waarop reizigers naar luchthavens reizen schoner wordt.’ Dat betekent Openbaar Vervoer in plaats van de talloze parkeerterreinen rondom Schiphol. In Aalsmeer is Greenpark verworden tot Blikpark – dat mogen onze bestuurders zich aantrekken! (zie mijn column ‘Parkeermeer’ van 3 juli 2018)

En wat de industriële landbouw (megastallen, hindertractoren) betreft, schreef econoom Mathijs Bouman in het FD: ‘Hier zomaar een ideetje: sta boeren bij bedrijfsbeëindiging toe om hun erf voor woningbouw te bestemmen’. Twee vliegen in één klap: de uitstoot vermindert en er kunnen seniorenwoningen, knarrenhoven en thuishuizen worden gebouwd!

Tekst: Pierre Tuning,

Foto: wonen in Kudelstaart; Burggravenambacht. foto archief AV

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin