Pierre’s Pennenstreken: ‘Grandioos jazzfeest’

Pierre Tuning met zijn idool Ronald Snijders

Het concert wat afgelopen zaterdag in Bacchus werd georganiseerd was ter ere van Pierre Tuning die sinds de oprichting in 1995 als vrijwilliger bij de stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer betrokken is geweest. Met een optreden van fluitist Ronald Snijders werd Pierre door KCA bedankt voor zijn inzet de afgelopen jaren. Pierre zou Pierre niet zijn als hij er geen Pennenstreek aan wijdde.

Door: Pierre Tuning. (Pennenstreek 485)Het heeft alles wat een jazzconcert tot een indrukwekkend, grandioos feest maakt. Vier virtuoze muzikanten die elkaar tot het uiterste opzwepen en die zelfs de meest afstandelijke, kritische toehoorders onder het publiek meeslepen in hun muzikaal avontuur.

Jazz is altijd de muziek van een minderheid geweest, een kleine ‘niche’ in de dominante westerse muziekcultuur. Dat heeft de Surinaamse Delftenaar Ronald Snijders eens te meer duidelijk gemaakt. Zijn vader Eddy – aan wie hij een van zijn composities heeft opgedragen – was al bezig zich te ontworstelen aan de koloniale fanfaremuziek en zijn zoon heeft er zich totaal van bevrijd. Dat hebben wij kunnen vaststellen op die gedenkwaardige zaterdagavond 15 juni 2024 in cultureel café Bacchus.

Ronald spreekt ons toe over zijn Surinaamse wortels, eerst verbaal maar daarna nog veel expressiever via zijn dwarsfluit. Hij zingt in dat ding, kreunt, schreeuwt, vertelt een verhaal, neuriet en speelt dwingend swingende loopjes. Het instrument als verlengde van de menselijke stem, zoals dat altijd zo geweest is in de jazz, sinds King Oliver en Duke Ellington. Invloeden van bebop, Braziliaanse samba en – vooral – Surinaamse volksmuziek.

Aangemoedigd, nee: aangevuurd door een verbazingwekkend knappe, levensblije en enthousiaste pianiste – die als Beethovenliefhebster even een stukje swingende ‘Für Elise’ laat horen – en een drummer die alle ingewikkelde Cubaanse en Braziliaanse maatsoorten zomaar uit zijn mouw schudt – danst Ronald zijn muziek aanstekelijk over het podium.

Het is onmogelijk om stil te zitten bij deze muziek. Zelfs de pianiste danst achter de piano, soms met haar linkerhand begeleidende akkoorden spelend terwijl ze rechts een paar sambaballen hanteert. De stuwende basgitarist blijft als een rots in branding het fundament leggen onder de meest uitzinnige ritmische capriolen die zijn medemuzikanten uithalen. Ronald klapt in zijn handen, laat de zaal beurtzingen en weet op het laatst iedereen aan het dansen te krijgen. Het enthousiasme kent geen grenzen over dit onvergetelijke jazzconcert.

Ronald Snijders heeft van zijn optreden een compilatie gemaakt, die te zien is via deze link.

(Foto’s: Jaap Maars, zie ook de galerij onder de advertentie van Sanidump)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin