Pierre’s Pennenstreken: Doorgedraaid

De wereld is doorgedraaid. Matthijs van Nieuwkerk houdt ermee op. Na vijftien jaar. Begrijpelijk. Want het is wel erg veel voor één mens om dat vol te houden: je elke dag opladen om steeds met hetzelfde enthousiasme in ‘DWDD’ het nieuws van de dag met een sneltreinvaart uit te diepen – niet alleen politiek, maar ook cultuur, wetenschap, geschiedenis, sport en muziek.

Met de koppelverkoop van al deze onderwerpen weet hij de kijkers bij de les te houden.

Er waren zelfs jazzmusici te zien, die in Aalsmeer zeker geen onbekende zijn: zoals Michael Varekamp en Deborah J. Carter. Laatst was er nog een ‘Hammond Battle’ tussen Elvis Sergo en Sven Figee!

En dan zijn er nog de bijzondere ‘spin-off’s, zoals ‘DWDD University’ met de colleges van Robbert Dijkgraaf over de natuurkunde van het allerkleinste tot het allergrootste. Freek Vonk behandelde de mensen- en dierenwereld in speciale uitzendingen over ‘gif’, ‘evolutie’ en ‘superzintuigen’.

Voor ‘DWDD Heimwee’ werd Adriaan van Dis overgehaald nog eens zijn lievelingsschrijvers te interviewen. De laatste was Yuval Noah Harari, historicus en schrijver van drie boeken over het verleden, het heden en de toekomst van de mens. Over de ‘homo sapiens’, de enige overgebleven mensensoort op aarde, schrijft Harari:

‘Inmiddels huisvesten de aardse continenten bijna zeven miljard sapiens. Als je al die mensen samen op een gigantische weegschaal zou zetten, zou hun gecombineerde massa neerkomen op zo’n driehonderd miljoen ton. Als je vervolgens al ons vee en kleinvee zou nemen – koeien, varkens, schapen en kippen – en die op een nog grotere weegschaal zou zetten, zou hun massa neerkomen op circa zevenhonderd miljoen ton. De gecombineerde massa van al het overgebleven wild – van stekelvarkens en pinguïns tot olifanten en walvissen – bedraagt daarentegen minder dan honderd miljoen ton. Onze kinderboeken, onze iconografie en onze tv-schermen staan nog vol giraffes, wolven en chimpansees, maar in de echte wereld zijn daar nog maar heel weinig van over. Er zijn ongeveer tachtigduizend giraffes op de wereld, tegen 1,5 miljard runderen. Er zijn slechts tweehonderdduizend grijze wolven, naast vierhonderd miljoen huishonden. Er zijn maar tweehonderdvijftigduizend chimpansees, en miljarden mensen. De mensheid heeft de wereld definitief overgenomen.’

Hiermee zijn de problemen waar deze aardkloot mee kampt, verschrikkelijk duidelijk blootgelegd. De wereld is doorgedraaid. Matthijs – inmiddels 60 jaar oud – gaat wat anders doen. Geef hem eens ongelijk…

Tekst: Pierre Tuning

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin