Pierre’s Pennenstreken: ‘Bus naar Schiphol’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 458. Er is een nieuwe buslijn aangekondigd, die ‘op Schiphol rijdt’. Gerard Hellburg, programmamanager bij de Vervoerregio Amsterdam, kwam met het idee. Gerard: “Sinds de komst van elektrische bussen op Schiphol in 2018, had ik dit idee al. Maar pas toen ik met collega Matthijs Terhoeve erover sprak, gingen we actie ondernemen. Het was gelijk een succes vanaf beide kanten.” Matthijs: “Het is een hele herkenbare bus, namelijk de Hello-Goodbye bus. Die zien veel reizigers dagelijks op Schiphol als ze vertrekken of aankomen. Dit zijn ook de eerste bussen binnen de Vervoerregio die elektrisch reden.” Peggy Laurs, directeur realisatie en concern bij de Vervoerregio Amsterdam: “Hiermee wil de Vervoerregio jongere generaties (onze toekomstige reizigers) en hun families op een leuke en ongedwongen manier kennis laten maken met de overgang naar duurzame mobiliteit. Er wordt daarom ook nagedacht over het aanbieden van een kleurplaat, spreekbeurtpakket of speurtocht die aansluit op de elektrische bus.”

Bereikbaarheidsprojecten
Er is meer goed nieuws. Van de 900.000 woningen die het Rijk tot en met 2030 wil bouwen, komen er 175.000 in de Metropoolregio Amsterdam. Vanuit het Rijk is er 7,5 miljard euro beschikbaar gekomen voor het aansluiten van woningbouwprojecten op het verkeers- en vervoersnetwerken. Maar ook de regio heeft alles potjes omgekeerd om zoveel mogelijk met eigen geld bij te kunnen dragen aan bereikbaarheidsprojecten in de regio. Het geld is bedoeld om fietspaden, wegen en OV aan te leggen naar deze woningen. Daarnaast heeft het Rijk geld vrij gemaakt voor drie grote infraprojecten: Zuidasdok, doortrekken Noord/Zuidlijn naar Hoofddorp en de metrolijn ‘kleine ring’ doortrekken naar Hemknoop.

De Vervoerregio Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn tevreden met de uitkomsten van het overleg. Er zijn namelijk investeringsafspraken (afspraken over geld) gemaakt ter waarde van 5,4 miljard euro. Dat is een enorm bedrag waar tegenover staat dat de partijen in de regio ook bijdragen aan de projecten die van dit geld betaald worden: gezamenlijk zo’n 1,3 miljard euro. Wat er allemaal met dit geld gedaan wordt lees je hieronder. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio is positief gestemd.

Melanie van der Horst, voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam: “Door de afspraken met het Rijk kunnen we gezamenlijk een groot deel van Nederland bereikbaar houden. Dat is belangrijk want bereikbaarheid wordt een steeds groter probleem in Nederland. Daarnaast zetten we in op duurzaam reizen en dragen we zo bij aan het verminderen van het klimaatprobleem. Deze uitkomst is goed voor de regio en goed voor heel Nederland.” Vicevoorzitter Vervoerregio Amsterdam Marja Ruigrok: “Het is geweldig dat we gezamenlijk een verbetering van het landelijk vervoernetwerk gaan bereiken. Door deze investeringen te doen zetten we in op duurzaamheid, de internationale trein als alternatief voor vliegverkeer en kunnen we als regio de broodnodige woningen bouwen zonder dat het verkeer vast komt te staan.”

Een groot gedeelte van het budget gaat naar het verlengen van de Noord/Zuidlijn tot en met Hoofddorp. Dit project is uitgebreid onderzocht en partijen hebben hun voorkeur uitgesproken voor deze oplossing om de toekomstige drukte op station Schiphol in goede banen te leiden. Als reizigers vanaf Schiphol de metro naar Amsterdam-Zuid nemen, komt er ruimte op het spoor voor treinen richting Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Arnhem, Eindhoven, Noord-Holland Noord en Noord- en Oost Nederland. Marja Ruigrok: “Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Hoofddorp betekent – naast extra ruimte op het spoor – extra vervoersmogelijkheden voor heel Hoofddorp en de Vervoerregio. De extra woningen die in de gemeente gebouwd worden om de woningnood op te lossen hebben dan een goede OV-verbinding met de rest van de randstad.”

Aalsmeer
De miljardeninvesteringen in het Openbaar Vervoer maken de hele regio beter bereikbaar. De hele regio, vooral het grondgebied van Amsterdam en de Haarlemmermeer (Hoofddorp en Schiphol). Wie had gedacht dat er eindelijk aandacht zou zijn voor de rampzalige verbindingen van Aalsmeer en Kudelstaart met Schiphol en Amsterdam, komt bedrogen uit. De nieuwe buslijn is niet de uit zijn as herrezen Lijn 342 die van 10 december 2017 tot en met 2 januari 2021 van Uithoorn via Aalsmeer (Centrum!) naar Schiphol Airport liep.

De buslijn naar Schiphol die de Vervoerregio vol trots presenteerde, komt in… Madurodam!

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Lees vorig bericht

Kerstcolumn: ‘Thuiskomst’

Lees volgend bericht

Kerstbomen inleveren op 11 januari


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *