Pierre’s Pennenstreken: Amstelveenmeer

Misschien heeft Harmen van der Steenhoven gelijk, en bestaat Aalsmeer in 2040 niet meer. De Amstelveense D66-fractievoorzitter schrijft: 
 
‘Het ambtelijk samenwerken ging goed. Het besturen door twee gemeentebesturen niet. Twee kapiteins op één schip werkt nou eenmaal niet. De meest voor de hand liggende en goedkoopste oplossing is een fusie van de beide gemeenten. Een fusie van twee gemeenten vergt van kopstukken echter wel de politieke moed om je eigen persoonlijke belangen naar de achtergrond te bewegen. Er komen immers minder raadsleden, wethouders en burgemeesters terug in de nieuwe fusiegemeente. In Amstelveen was die moed aanwezig. In Aalsmeer ontbrak die moed. De komende jaren zullen de inwoners van de gemeente Aalsmeer de prijs betalen voor het behoud van de eigen zeggenschap.’
 
Ik was ooit lid van d’66 (nu: D66), toen de slogan was: ‘De burger bij het bestuur’. D66’er Steenhoven praat over de slagkracht bij belangrijke beleidsdossiers, efficiency van de ambtelijke organisatie, het inboeken van structurele besparing en de eisen van digitale dienstverlening – dat soort dingen. Niks over betrokkenheid van Aalsmeerders bij ‘hun’ gemeentebestuur – en voor de Amstelveners is kennelijk alleen hun aantal belangrijk.
 
Steenhoven schrijft: “De komende jaren groeit onze gemeente met minimaal het huidige inwonersaantal van de volledige gemeente Aalsmeer.”
Ik zou me meer zorgen maken over de democratie, Steenhoven! Dat is sinds de Fortuynrevolutie van twintig jaar geleden in bestuurlijk Nederland veel te weinig gebeurd. Lees eens een boek, zoals van Rutger Bregman: De meeste mensen deugen. Dat schetst een toekomstbeeld van burgers die over een eigen ‘burgerbegroting’ beschikken – wat niet alleen de betrokkenheid, maar ook de ‘slagkracht’, ‘efficiency’ en ‘besparingen’ bevordert.
 
En als Aalsmeer dan onvermijdelijk is opgeslokt door Amstelveen, kijk dan ook even naar de burgerbegroting van het dorp Geffen, dat met de gemeente Oss moest fuseren.
 
Dat zullen wij beiden niet meer meemaken: Pierre Tuning (geb. 1943) zal in 2040 wel dood zijn en Harmen van der Steenhoven is exit.
 
Links:

Tekst Pierre Tuning

Foto: Amstelveense Poel (foto archief AV)

(advertentie)

4 reacties

 1. Wil ook Pierre in zijn epistel aangeven dat het klootjesvolk beter niet kan proberen de politieke elite te ‘overrulen’ ?

 2. 18-03-2016
  121. Referendum
  Een goed idee om over de goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne een referendum te houden! Alle lidstaten van de EU, inclusief Nederland, hebben hun goedkeuring al gegeven, maar nu mag iedere Nederlander zijn mening erover geven, op 6 april. Het is wat leeswerk: via de website van de gemeente is de tekst van ruim 2000 pagina’s in te zien. Maar gelukkig is er ook een papieren samenvatting van slechts 320 pagina’s te verkrijgen! Soortgelijke verdragen zijn er bij voorbeeld al met Turkije (1964), Tunesië (1998), Israël (2000), Marokko (2000), Jordanië (2002), Chili (2005) en Libanon (2006). Bij een aantal associatieverdragen is heel duidelijk aangegeven dat die kunnen leiden tot een EU-lidmaatschap – zoals bij Albanië, Kroatië en Servië. In het verdrag met Oekraïne wordt daarover niet gesproken.
  Waar gaat het wel over? Over ‘economische samenwerking en handel’, ‘versterking van de rechtsstaat en bescherming van de mensenrechten’. Kortom, de zaken die Poetin niet graag ziet in zijn buurland.

 3. De Toqueville (1805-1859), o.a. Frans politiek filosoof, liet toen al optekenen dat democratie de tirannie van de meerderheid is.
  Ook D66 kwam daar pijnlijk achter toen hun troetelkindje in de vorm van het zgn. Oekraine-referendum een ongewenste uitslag voor de Nederlandse regering opleverde. Het was maar een raadgevend referendum, gelukkig voor deze lieden. Het wachten is nog steeds op het zogenaamde correctief referendum. Wedden dat DAT er nooit komt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin