Pierre’s Pennenstreken: Amstellam

Het is dus niet gelukt. Aalsmeer en Amstelveen liggen in echtscheiding.
Het idee was ooit: als we onze ambtelijke organisaties samenvoegen, is dat goedkoper en efficiënter. Door een toenemende regeldruk – allerlei taken die door het Rijk over de schutting zijn gegooid en op het bordje van de gemeenten kwamen te liggen – zijn er te weinig ambtenaren om alles uit te voeren; afdelingen worden te klein en teveel afhankelijk van een paar personen. Er hoeven maar een paar ambtenaren ziek te zijn – of op vakantie, met verlof, of op cursus – en de dienstverlening stagneert. Aalsmeer (31.724 inwoners) en Amstelveen (90.827) zetten een gezamenlijke dienst op. Aalsmeer neemt 25 procent van de kosten voor zijn rekening en Amstelveen 75 procent. Lijkt op papier heel logisch.
 
Maar dan komen de problemen. Als een Aalsmeerder met ‘zijn’ gemeente belt, krijgt hij een Amstelveense ambtenaar aan de telefoon. En de ambtenaren die de Aalsmeerse wethouders – en burgers! – moeten bedienen, zitten in Amstelveen.
 
Dat blijkt slecht te werken. Nu de bom barst, schrijft de gemeente Aalsmeer: ‘Wij merken dat de vergrote afstand tussen ons bestuur en uw ambtelijke organisatie leidt tot moeilijkheden in de sturing. Dit komt de dienstverlening aan de inwoners en bedrijven in Aalsmeer niet ten goede.’
 
En de afgesproken verdeelsleutel van 25/75 procent heeft tot gevolg dat als Amstelveen een grote investering doet ten bate van de ambtelijke organisatie – in dit geval in de ICT – betekent dat, dat Aalsmeer automatisch een kwart moet meebetalen.
 
Meebetalen zonder mee te beslissen. Dat pikt Aalsmeer niet. En de Aalsmeerders kennelijk ook niet.
 
Volgens een ‘poll’ op de Facebook-pagina van het Witte Weekblad is een ‘grote meerderheid van lezers voor stopzetten samenwerking’; ‘maar liefst 94 procent’!
Dat ‘stopzetten’ zal niet meevallen. Je moet er niet aan denken wat het kost om de ambtelijke organisatie te ontvlechten en de ambtenaren in het veel te kleine Aalsmeerse gemeentehuis te proppen.
 
Zo’n ontvlechting is een Brexit in het klein.
 
Links:
 
Tekst Pierre Tuning, foto archief AV
 
(advertentie)
 

6 reacties

 1. onlangs via de gemeente site contact gezocht met de wethouder inzake schiphol..het enigste contact liet via een amtenaar in amstelveen die totaal niet begreep waar het over ging. volgens mij bestaat aalsmeer al niet meer. henk de vries

 2. Opmerkelijk dat Harmen van der Steenhoven het woord ‘mini-Brexit’ gebruikt, zonder mijn stukkie nog gelezen te hebben. Ik hoop hem in mijn volgende Pennenstreek van repliek te dienen. O ja, zijn column ‘Aalsminder’ is te vinden op: https://amstelveen.d66.nl/

 3. Ahum, zoveel Aalsmeerse ambtenaren zijn er niet meer, die zijn stelselmatig weggemoffeld. Aalsmeer is Aalsmeer niet meer, ambtelijk gezien. In 7 jaar tijd is er een hoop achteruit gegaan en Aalsmeerse kennnis verloren gegaan. Zou dat ooit terugkomen?????

 4. Met verbijstering de column van Harmen van der Steenhoven (fractievoorzitter D66 Amstelveen) gelezen. Als voormalig inwoner van Amstelveen en thans woonachtig in Aalsmeer is het mij bekend dat er een enorm mentaliteitsverschil tussen beide dorpen heerst. Neemt niet weg dat de politici uit beide kampen het beste met hun dorp voor hebben. Als Van der Steenhoven het in zijn column heeft over mini-brexit, Aalsminder en einde van de gemeente Aalsmeer in 2040 is dat olie op het vuur gooien. Gelukkig heeft Amstelveen ook nog verstandige politici die dit verwerpen gezien het commentaar van Ruud Kootker.
  Van der Steenhoven is wel zo slim geweest om zijn column op eigen titel te schrijven anders was deze arrogantie waarschijnlijk het einde van zijn politieke loopbaan geworden en zou er met zijn vooruitziende blik wellicht een mooie carriere als opvolger van Jomanda in het verschiet liggen.

 5. dan maar zo – reactie jk
  zie: (na)Zomercolumn #8 – Aalsminder – Harmen van der Steenhoven
  en:
  BBA: VVD en D66 gooien olie op het vuur in Aalsmeerkwestie

 6. D66er Harmen van der Steenhoven is duidelijk iets minder begripvol dan Pierre.
  Dat roept natuurlijk reacties op, Ruud Kootker van Burgerbelangen vindt dat VVD en D66 olie op het vuur gooien
  binnen het conflict Amstelveen-Aalsmeer.

  Linkjes verwijderd, deze werken niet in de reacties. – Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin