Pierre’s Pennenstreken: Afhankelijk

Het is niet leuk om oud te worden. Zolang je nog redelijk gezond bent, zolang je nog goed kunt lopen, fietsen en autorijden – en een auto hebt met een rijbewijs! – gaat het nog wel. Maar als je iets overkomt, dan ben je de Sjaak.

Omdat de overheid besloten heeft dat je tot het bittere einde zelfstandig moet blijven wonen, hoeft er maar iets te gebeuren, en je bent afhankelijk.

Als het autorijden niet meer gaat, ben je afhankelijk van familie, vrienden of andere mantelzorgers die je nog wel ergens naartoe willen rijden. Want het openbaar vervoer is steeds meer onbereikbaar. Bushaltes worden opgeheven, lijnen ingekort, het aantal overstapplaatsen (onoverzichtelijk, niet overdekt en zonder zitplaats) neemt toe – en de lijnen sluiten nauwelijks op elkaar aan. Het schrijnendste voorbeeld is de loze, lege ‘pendelbus’ 198 van het Hortensiaplein naar Beechavenue – en weer terug.

Het CBS heeft uitgerekend wat de gemiddelde afstand is tussen de inwoners van Aalsmeer en een ziekenhuis (5,2 km), een grote supermarkt (0,8 km), een café (1,8 km) en een zwembad (2,8 km). Maar de afstand tot een bushalte of een treinstation is nooit berekend. De stelling dat elke inwoner recht moeten hebben op openbaar vervoer op loopafstand, is door menige oudere in Aalsmeer met hoongelach ontvangen. Toch is dat een noodzakelijke voorziening die door de Vervoerregio eindelijk eens serieus moet worden genomen.

Fietsen is door het toenemende auto-, racefiets- en e-bikeverkeer op ons verstopte wegennet levensgevaarlijk geworden. De oudere voetganger kan op de schots en scheef liggende tegels van het trottoir nauwelijks vooruit komen – met een rollator wordt dat probleem nog schrijnender.

En mocht de eenzame, geïsoleerde en ‘zelfstandig wonende’ oudere eens bezoek willen ontvangen van familie en vrienden die wat mobieler zijn, dan krijgen die te maken met het parkeerprobleem. Of de parkeerplaatsen worden ingenomen door langparkerende luchtreizigers, of ze zijn niet meer te betalen. Het wordt er allemaal niet gezelliger op, nu in heel Amstelveen ‘betaald parkeren’ wordt ingevoerd. Weldra zal Aalsmeer moeten volgen.

Er wonen in Aalsmeer zo’n zesduizend inwoners van 65 jaar en ouder. De gemiddelde levensverwachting van een 65-jarige is ongeveer twintig jaar. Dus over twintig jaar lost het probleem zich vanzelf op.

Links:
 
Tekst Pierre Tuning

Foto: Aalsmeerse ouderen aan een gezamenlijke maaltijd. (foto archief AV)

(advertentie)

13 reacties

 1. Er komt een tijd dat de oudere jongeren het loodje leggen en dat zal ongetwijfeld aanzienlijk minder commentaar op de site opleveren.

 2. De conclusie van het artikel dat het probleem over 20 jaar is opgelost klopt niet. Er komen namelijk elke dag nieuwe 65 jarige bij.

 3. Wacht eigenlijk nog op een bijdrage van :
  Nel,Truus,Loes,Gerard, Greet,Bonny,Marjan,Mirjam,Coby,
  Helma,Roy,Gijs,Pierre,Mieke,Donald,Ronald,Freek.
  Cora, Tarik ,Pieter, Robbert Jan ,Wilma,Robert, en velen meer tot de volgende keer. Jan Tas.

 4. Wacht eigenlijk nog op een bijdrage van; Jacob, Jacobus, jacco, jakov, Joop, Jack, Kobus, Jacobo, Jack of misschien wel van Jacoba.

 5. Ik bestempeld mij als oudere jongere,maar het mag niet zo zijn dat wij/ik niet serieus genomen worden.
  Ga de slag POLITIEK want het is 5 voor 12.
  Pierre je bent een held !!!

 6. hoi Pierre… jammer dat je columns zich beperken tot Aalsmeer. De Aalsmeerse situatie tref je in vele plaatsen in ons anderszins zo goed georganiseerde en opgeruimde en geregelde landje aan. Wat kun je als woedende burger doen? De politiek ingaan en binnen de kortste keren ook corrupt en ongeïnteresseerd worden als zo vele andere politici. De straat op gaan…. om genegeerd en uitgelachen te worden en het etiketje querulant opgeplakt te krijgen. Helemaal niks doen en je alleen maar ergeren en hoge bloeddruk krijgen – waardoor je alleen maar de pharma-industrie spekt. Of Don Quichote spelen. Jij kiest voor het laatste. Dat siert je. Maar zet geen zoden aan de dijk.

  Ik zie ze voor me, de beleidsbepalers die je column lezen – ALS ze ‘m lezen: ze glimlachen en halen hun schouders op, ze glimlachen niet en halen hun schouders, ze glimlachen wel/niet en halen wel/niet hun schouders op en negeren het volkomen. ALS ze je column lezen. Ik denk ze lezen hem niet eens, het interesseert ze geen reet, ze doen wat ze willen doen en laten hun beleid alleen bepalen door commerciële belangen. Dat die oudjes het moeilijk hebben met stoepen, fietsen, bushaltes…. het zal ze een rotzorg zijn.

  Maar GA DOOR Don Quichote!

 7. Vervoerregio Amsterdam :
  Ik hoop dat u de pennenstreek van Pierre leest.
  En hoop dat u het nader onder de loep neemt.

 8. Wij/IK moeten als oudere zorgen,dat we weer op de kaart van Aalsmeer/Kudelstaart komen.
  Het is en komt ons allen ten goede !
  Ouderen hebben in het verleden Aalsmeer/Kudelstaart op de kaart gezet en dat moeten we als bewoners respecteren !!
  Toekomst ouderen staat vaak/regelmatig op het spel bedenk dit wel !! Het is een kunst om gezond oud te worden.
  Mijn wens zorg kosten ouderen moet omlaag !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin