Pasen in Aalsmeer

Vandaag vieren we Pasen. Ongeveer de helft van de Nederlanders weet nog wat we vieren met Pasen. Vanuit het geloof vieren Christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood drie dagen na zijn kruisiging. In de vele kerken in Aalsmeer wordt hierbij stilgestaan tijdens de vieringen. Pasen wordt ook gezien als een nieuw begin, waarbij eieren centraal staan. In veel huizen wordt uitgebreid ontbeten en wordt Pasen samen gevierd. 

In Aalsmeer werden op weg naar Pasen diverse activiteiten georganiseerd, vooral voor kinderen. 

Kruisweg door kinderen
Op Goede Vrijdag, één van de belangrijkste dagen in het Christendom, speelden basisschoolkinderen het verhaal van de kruisiging van Jezus na. In de RK Kerk Sint Jan Geboorte in Kudelstaart werd eenvoudig verteld wat er die laatste vrijdag in het leven van Jezus gebeurde. 

De kinderen speelden vol overgave Jezus, zijn volgelingen, apostel Judas die Jezus verraadde, Pontius Pilatus die hem veroordeelde tot het kruis, en de soldaten. Een heftig verhaal om na te spelen, maar van tevoren was goed uitgelegd waarom Jezus zichzelf offerde en dat je er vrede mee kunt hebben. 

Paasspeurtocht
De Kidzzzclub uit Aalsmeer-Oost organiseerde een Paasspeurtocht voor kinderen. Onderweg kwamen ze allerlei Bijbelse figuren tegen die in het Paasverhaal voorkomen.

In totaal moesten er acht worden opgespoord. Een Romeinse soldaat, Maria en diverse andere personages hadden zich door de wijk opgesteld. Zo'n 20 kinderen verdeeld over diverse groepjes werden bij ieder figuur aan het werk gezet.

Paastoneel
In de Aalsmeerse CAMA Gemeente werd Pasen in toneelvorm als een vervolgverhaal gespeeld. Toneeltalent uit deze kerk beeldde de lijdensweg van Jezus uit op de avond van Goede Vrijdag.
 
Het verhaal eindigde in mineur met de begrafenis van Jezus en ging op Paasmorgen een stuk vrolijker verder met de verrijzenis. Vooral de combinatie van filmbeelden, toneel en het eigentijdse jasje van twee tijdreizigers, die als getuigen aanwezig waren bij het sterven en opstaan van Christus, gaven het bekende Paasverhaal een extra dimensie.
 
Foto's Arjen Vos (AV)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin