Paprika’s in trek bij drukke Kom in de Kas

[Leni Paul]  Het evenement Kom in de Kas trok afgelopen weekend landelijk iets boven de tweehonderdduizend bezoekers. Vooral het mooie weer zorgde voor de forse toeloop. Daarmee was het wederom een voltreffer voor de (tweehonderd) kwekers die open huis hielden en bezoekers – veel leken, maar ook collega-kwekers – gastvrij ontvingen. In Aalsmeer namen negen bedrijven deel aan de jaarlijkse manifestatie. Al was dat niet in de gemeente zelf, maar vlak daarbuiten, aan de Dwarsweg en Achterweg in De Kwakel.

Kom in de Kas, toe aan de 37ste editie, speelt zich in Aalsmeer al jaren niet meer af op de Uiterweg, Aalsmeerderweg en Oosteinderweg waar decennia lang een zee aan kassen en volop florale bedrijvigheid te zien waren.

Als locatie koos de regionale Kom in de Kas-organisatie dit jaar voor de Achterweg en de Dwarsweg in De Kwakel. Onder de deelnemers waren drie rozenbedrijven en dat was best opmerkelijk, aangezien een groot deel van de Nederlandse rozenteelt is verplaatst naar landen zoals Kenia, Ethiopië en Colombia.

Power Grow
Verder konden de vele bezoekers (het mooie weer was een stimulans) terecht bij kwekerijen met palmen, lelies, geraniums, impatiens, gerbera's, chrysanten en… paprika's. De paprika's waren, waarschijnlijk vanwege de onbekendheid van de teelt in deze streek, erg in trek.

Het was bij Power Grow aan de Dwarsweg twee dagen vol met bezoekers. Ze konden de gele, rode en groene paprika's niet alleen bekijken, maar ook proeven tijdens de kookdemonstraties. Intussen konden de kinderen genieten van gratis poffertjes. Power Grow is een samenwerkingsverband van zeven paprikatelers die hun producten verbouwen in de 12 hectare grote kassen.

Smaakvolle stand
Bij het paprikabedrijf was een smaakvolle stand van Groei & Bloei ingericht. Voorzitter Wim van Vliet, bijgestaan door enthousiaste vrijwilligers, liet er horen en zien wat de lokale afdeling zoal organiseert – en dat is veel. Er konden tot hun vreugde weer een aantal nieuwe leden genoteerd worden.

Ook elders waren extra activiteiten. Zo werd er voorlichting over asperges gegeven, waren er demonstraties bloemschikken en was er gezorgd voor activiteiten voor kinderen.

Soberder aanpak
Een evenement als Kom in de Kas kan niet zonder sponsors. Volgens Fred Rood, voorzitter van het evenement in deze regio, was dit jaar voor een soberder aanpak gekozen. Daarom was er onder meer geen officiële opening zoals in de voorgaande jaren.

Opvallend was dat er veel buitenlandse bezoekers naar de Dwarsweg en Achterweg trokken, met name Canadezen en Amerikanen. Ze waren verbaasd waren over de openhartigheid waarmee de Nederlandse kwekers hun 'bedrijfsgegevens' prijsgeven. “Bij ons kom je meestal de kassen niet in.”

Foto's: impressie van Kom in de Kas bij Arcadia Chrysanten aan de Achterweg. (foto's Arjen Vos)
   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin