Woensdagavond was burgemeester Gido Oude Kotte te gast bij Radio Aalsmeer, in het programma Radio Aalsmeer Politiek. Programmamakers Sem van Hest en Erik Kreike spraken met de burgervader over de coronacrisis die ook Aalsmeer in zijn greep houdt. Door het hele interview heen kwam steeds naar voren dat Oude Kotte een groot vertrouwen heeft in onze overheid in het algemeen en in onze premier in het bijzonder. Een vertrouwen dat meer mensen volgens hem zouden moeten hebben, “want,” zo stelde Oude Kotte, “zonder vertrouwen ontstaat paniek”.
Aalsmeer maakt deel uit van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarvan Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam zijnde de voorzitter is. De veiligheidsregio’s nemen besluiten op basis van adviezen, restricties en aanwijzingen van de verantwoordelijke minister. De besluiten die door Halsema worden genomen, moeten ook in onze gemeente opgevolgd worden. Aalsmeer heeft een gemeentelijk beleidsteam dat elke ochtend om 10:00 uur in het raadhuis bijeenkomt voor een veiligheidsberaad. Daarbij wordt onder meer bekeken of vanuit de veiligheidsregio nog maatregelen lokaal moeten worden doorgevoerd of aangepast.
Creativiteit
De lokale machines lopen volgens de burgemeester goed en men gaat uit van alle scenario’s. Als voorbeeld noemde Oude Kotte de lock-down die (voorlopig) nog niet aan de orde is maar waar men wel op voorbereid blijft. “De inwoners zelf doen het erg goed. Men neemt de maatregelen serieus, soms zelf serieuzer dan strikt noodzakelijk. Wat opvalt is dat de creativiteit groot is, om met de maatregelen om te gaan, en dat men erg hulpvaardig is als het gaat om de hulpbehoevenden,” zo liet Oude Kotte weten.
Drie keer hard schreeuwen
Het raadhuis blijft vooralsnog gewoon geopend voor hen die dat nodig hebben. Wat digitaal of telefonisch afgehandeld kan worden, doet men op die manier. Kan het echt niet anders, dan staat de deur van het raadhuis open. Hetzelfde geldt voor het politieloket. Oude Kotte: “De afstand is gewoon klein tot het bestuur. Als je het raadhuis inloopt en je schreeuwt drie keer hard, dan hoor ik je ook.” De burgervader grapte erachter aan dat vanaf donderdag zijn kantoordeur dicht gaat.
Tenslotte heeft de burgemeester, die op het punt staat zelf voor de tweede keer vader te worden, een brief geschreven gericht aan de jongere inwoners. Een brief die een vertaalslag maakt van de speech van de premier van afgelopen maandag. Wat zei de premier nu eigenlijk en wat betekent dat voor je. De brief was ook gelijk een oproep om wat extra’s te doen voor bijvoorbeeld opa of oma. Een tekening voor ze maken of een keertje extra bellen.
Wie het gehele interview met de burgemeester wil horen, kan op deze link klikken. De volledige tekst van de burgemeestersbrief aan de kinderen, vindt u onder de advertentie van Sparnaaij Juweliers.
Tekst: Mariëlle Wegman, foto: archief AalsmeerVandaag
(advertentie)
“Beste kinderen,
Misschien hebben jullie onze minister-president wel gezien op televisie maandagavond. In een toespraak die bijna nooit wordt gehouden. Hij vertelde dat we in Nederland bijna allemaal het coronavirus gaan krijgen. Maar dat het voor de meeste gezonde mensen niet veel erger zal zijn dan een gewone griep. Of zelfs niet veel erger dan een gewone verkoudheid. De kans dat je er heel erg ziek van wordt is gelukkig klein. Dat is goed nieuws dus.
Maar waarom is het dan toch zo belangrijk dat jullie niet op school zijn? Of dat jullie niet lekker mogen handballen, voetballen, korfballen of schaken? Waarom doen we dan zo ingewikkeld over het handen wassen, handen schudden en niezen of hoesten in je elleboog? Dat is belangrijk, omdat we niet willen dat iedereen tegelij k klachten van het coronavirus krijgt. Want ouderen en mensen die al een andere ziekte hebben, kunnen er wel erg ziek van worden. En als er te veel mensen tegelijk de klachten krijgen kunnen de ziekenhuizen en dokters ze niet allemaal tegelijk helpen.
De mensen die verstand hebben van het virus zeggen dat jullie kinderen sterker zijn dan wij. Jullie krijgen het virus wel, maar worden er niet erg ziek van. En als je het virus een keer hebt gehad, word je er niet snel nog een keer ziek van. Jouw lichaam heeft er dan voor gezorgd dat het weerstand heeft tegen het virus. Dat heet immuniteit. En dat is goed, want met jullie immuniteit kunnen we het virus uiteindelijk over een lange tijd overwinnen. Maar ook jullie moeten het virus niet allemaal tegelijk krijgen. Want dan kunnen jullie ouders allemaal tegelijk niet meer naar hun werk en dan wordt er geen eten meer gebracht in de supermarkten, worden de ouderen niet meer verzorgd, de zieken niet geholpen of het vuilnis niet meer opgehaald.
Het is dus super belangrijk dat ook jullie je allemaal houden aan de gezondheidsregels. Ook al zeggen je vrienden en vriendinnen op de socials misschien iets anders. De mensen die weten waar het over gaat zijn de dokters en de mensen die alles weten over virussen. Dat zijn ook de mensen die aan onze minister-president vertellen wat hij het beste kan doen.
Misschien maak je je er zorgen om. En vraag je jezelf af wat er allemaal gebeurt en wat je kunt doen. Dat begrijp ik. Maar weet dat er veel mensen keihard werken om zo snel mogelijk alles weer normaal te laten zijn. En dat gaat ons zeker lukken, want in de geschiedenis hebben we wel vaker moeilijke dingen moeten overwinnen.
Als er belangrijke informatie is, hoor je dat van de minister, of natuurlijk van mij, de burgemeester. En je ouders, verzorgers of leerkracht vertellen erover.
Wat je kan doen als je jezelf verveelt, is bijvoorbeeld iets leuks voor de mensen die thuis zitten en geen bezoek mogen ontvangen. Maak een tekening of speel muziek…je verzint vast iets dat anderen blij maakt. Bel, mail of app iets vaker met mensen van wie je weet dat ze alleen zijn. En als je nog andere goede ideeën hebt, laat die dan alsjeblieft ook aan mij weten.
Groeten!
de burgemeester,
Gido Oude Kotte.”