Oud Nuus presenteert 200e editie

Deze week verschijnt de 200e editie van Oud Nuus. Het kwartaalblad over de Aalsmeerse en Kudelstaartse geschiedenis staat in het teken van een reis door de tijd. Deze begint in 1650 bij een afbeelding van een eendenkooi ter hoogte van de Zwarteweg en eindigt 370 jaar later met een interview met Maaike Tenhagen. Maaike is als studente archeologie het nieuwste en tegelijk jongste bestuurslid van de stichting Oud Aalsmeer.

In het verhaal over de eendenkooi wordt onder meer uitgelegd dat de Zwarteweg destijds de zuidelijke grens was van de inpoldering van het Stommeer. Hier bevond zich een eendenkooi met vier pijpen. Een andere duik in de geschiedenis wordt genomen naar de Oosteinderweg in 1706 waar een Deense vrouw en Noorse man trouwen. Al is dat niet met elkaar. Historicus Jan Willem de Wijn neemt de lezers mee naar de Aalsmeerderdijk van 1771 als daar (in het Haarlemmermeer) een asschuur wordt gebouwd die mogelijk een rol speelt in de ashandel met Brussel. Verder naar het zuiden bevindt zich dan de Aalsmeerse wijk ‘oost van Leijmuiden’. Bij de eerste de beste echte volkstelling (1795) blijkt die wijk te zijn vergeten bij het bepalen van de omvang van de gemeente Aalsmeer. Er kwamen zodoende 28 mensen tekort. Vervolgens zet Oud Nuus koers naar de Legmeerdijk in 1799. Molenaar Jan Hofstra verhaalt over een daar tot nog toe niet beschreven ‘bierstekerij’ annex luxe buitenplaats die daar in ieder geval tot 1850 gevestigd was.

Twintigste eeuw
Rudolf Tulp beschrijft hoe zeilwedstrijden van Aalsmeerse punters met als start WV De Nieuwe Meer aan de Stommeerweg in 1914 verliepen. Zes jaar later is de Aalsmeerse tuinbouw anno 1920 onderwerp van een artikel door Cees van Dam. Hij maakt ook een uitstapje naar Soerabaja waar in 1933 NV. Alderden’s Bloe­menmagazijnen van Joris en Cornelis Leendert is gevestigd. De oorlogstijd begint in 1940 in Kudelstaart, onderwerp van een gelijknamig boek van Dick van Wees dat onlangs verscheen. Magda van der Schilden-Harting vertelt onder welke omstandigheden haar ouders in april 1945 trouwden. Compleet met overvliegende geallieerde jachtvliegtuigen boven de hoek Aalsmeerderweg/Machineweg. De parade van auteurs wordt afgesloten door Dirk Jongkind die in het Oosteinde in 1969 de draad van de geschiedschrijving van Van Staaveren oppakt.

Maaike Tenhagen met een scherf van een laatmiddeleeuwse baardmankruik

Ten slotte heeft Oud Nuus ook nog nieuw nieuws met de bekendmaking dat het bestuur van Oud Aalsmeer wordt aangevuld met een jonge studente. De 24-jarige Maaike Tenhagen studeert archeologie aan de Universiteit van Leiden en combineert het bestuurslidmaatschap met een universitaire stage waarin zij het plan heeft opgevat in Kalslagen opgegraven voorwerpen te determineren.

Foto bovenaan het artikel: de eendenkooi in 1650 aan de Zwarteweg.

Tekst en afbeeldingen: Jan Willem de Wijn

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel