‘Otterlokamp gaat vooral om plezier maken’

Vrolijkheid op kamp (Foto: CJA)

Door: Conny Vos. Het is bijna weer zover dat kinderen vanaf acht jaar zich kunnen inschrijven voor een onvergetelijke week met de Christelijke Jeugdkampen Aalsmeer naar Otterlo. “Op 2 januari om 19 uur start de inschrijving,” zegt Brenda Voskamp, lid van de kampcommissie en verantwoordelijk voor de PR en communicatie, “vooral de oudste meidengroep zit snel vol.” Zeven kampen worden er in de zomervakantie gehouden, waarbij de jongens en meiden gescheiden zijn en onderverdeeld in leeftijdscategorieën. De 16plussers gaan gezamenlijk kamperen in de Ardennen.

Brenda en ruth (Foto Conny Vos)

De tienjarige Ruth kan niet wachten om weer mee te gaan. Twee keer eerder mocht ze al mee naar de kampeerboerderij in Otterlo. “De eerste keer vond ik wel spannend,” zegt ze, “gelukkig ging mijn vader toen mee als hoofdleider.” Het leukst vindt ze de spellen in het bos en gezellig met de andere meiden giechelen. Ze hoopt nog een keer een nachtspel te mogen meemaken, “dat heb ik nog nooit gedaan en lijkt me fantastisch.” Toen Ruth trots tegen haar vader vertelde dat ze elk pad in het bos kende, antwoordde hij dat hij elke boom kende, want hij bezocht het kamp al als kind, als leider en als hoofdleider.

“Het concept van samen op kamp gaan is hetzelfde gebleven, een vakantieweek zonder ouders”, aldus Brenda, “vroeger gingen alle kinderen met de bus vanuit Aalsmeer, maar omdat er steeds meer kinderen uit andere delen van het land komen, worden de kinderen met de auto daarheen gebracht en beginnen we nu in Otterlo.”

Momentje met God
De jeugdkampen worden sinds 1946 georganiseerd en genieten in Aalsmeer bekendheid onder de naam ‘Otterlokampen’. De jeugdkampen zijn ooit begonnen vanuit de Hervormde kerk maar tegenwoordig doen vrijwel alle kerken mee. Brenda gaat naar de Oosterkerk en Ruth kerkt in de Levend Evangelie Gemeente. “Ik zit op IKC Triade en de helft van de meisjes uit mijn klas gaat mee,” vertelt Ruth, “ook niet-christelijke kinderen mogen mee. Er is wel elke dag een momentje met God. We zingen liedjes en er wordt uit de Bijbel voorgelezen. Daarna gaan we het er in groepjes even over hebben en doen we opdrachten uit het kampboekje. Verder doen we veel spellen.”

Spannend
De organisatie vindt vooral verbinding belangrijk. Tijdens de kampen ontstaan vriendschappen en soms relaties. Als kind ging Brenda ook op kamp, eerst als deelnemer en later als staf. Ze ontmoette haar man tijdens een kamp en samen hebben ze nu twee kinderen. “Kamp zit in je bloed. Ik kan me nu beter voorstellen dat ouders het spannend vinden om hun kind mee te geven. We proberen elke dag iets te posten via sociale media zodat ouders ons kunnen volgen. De staf bestaat uit mensen die we kennen, dus dat is vertrouwd en we maken gebruik van het vierogen-principe.”

De stafleden van de jongste groepen gaan vooraf bij de ouders thuis langs voor kennismaking. Het gebeurt natuurlijk ook weleens dat kinderen heimwee hebben. “Dat heb ik het eerste jaar ook gehad,” geeft Ruth toe, “maar je voelt je al snel thuis als je vriendinnen hebt gemaakt en de leiders zijn grappig en zorgzaam.”

Op reis
Het is een flinke organisatie waar de acht leden van de kampcommissie het hele jaar druk mee zijn. “Na de inschrijvingen is er in februari een kamptrainingsdag voor de staf,” geeft Brenda aan, “dan wordt het thema geïntroduceerd en uitgelegd. We doen dan teambuildingsactiviteiten of hebben weleens een verhalenvertelster uitgenodigd die ons leerde hoe we op een aansprekende manier een verhaal kunnen overbrengen.”

Op 16 juli wordt om 17 uur de uitzendingsdienst gehouden om een zegen te vragen over de kampen. De zondag na de laatste zaterdag is er een dankdienst. Dan volgt er nog de reünie en evaluatie. “Vervolgens beginnen we alweer te denken aan het volgende jaar. Het is zo leuk om iets te organiseren waar zoveel kinderen plezier aan beleven.”

Kampvuur en bonte avond
Er gaan elk jaar zo’n 160 kinderen mee en elk kamp heeft acht à tien stafleden en er is een hoofdleider. Per kamp is iemand van de kampcommissie aanspreekpunt. De kampcommissie bedenkt het overkoepelende thema. Dit jaar is dat: ‘Op reis’. Elk kamp heeft daarnaast nog een funthema en de staf verzint zelf de spellen.

Ruth vertelt enthousiast over een huifkarspeurtocht en Brenda herinnert zich een middag waarop ze met de jongens reizend per trein op stations opdrachten moest uitvoeren. Een kampvuur en bonte avond mogen niet ontbreken en voor de oudste meidengroep is er een galadiner. Kamp gaat vooral om veel plezier maken.

Vanaf deze week is er een nieuw logo met een frisse uitstraling en een vernieuwde website in de lucht waarop alle informatie overzichtelijk te vinden is en er eenvoudig aangemeld kan worden. Sommige kampen stromen vanaf de eerste dag al aardig vol dus om zeker te zijn van een plek wordt een snelle aanmelding aangeraden. Kijk op christelijkejeugdkampenaalsmeer.nl.

(Foto’s Hervormde Jeugdkampen Aalsmeer)

(Gesponsorde bijdrage)

Eén reactie

  1. Beste,

    Binnenkort hebben wij ook een kamp van de kerk en ik vroeg me af hoe jullie het serieze gedeelte rondom het thema hebben ingevuld (bijbelteksten, werkvorm, presentatie etc)?

    mvgrt
    Leontien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin