Oranje-orde aangevuld met vijf Aalsmeerders

Een milde lintjesregen dit jaar. Waren het vorig jaar nog elf onderscheidingen, dit keer kregen vijf plaatsgenoten een medaille opgespeld: Rie Bakker, Wim Eveleens, Cor Knol, Jaap Kranenburg en Ruud Teensma. Eigenlijk zouden het er zes zijn, maar de eveneens voorgedragen Sjaak Kockelkorn, overleed in februari. In een oranje versierde Burgerzaal reikte burgemeester Nobel vanmorgen de lintjes uit.
 
Dat het er iets minder waren dan de laatste jaren, had als voordeel dat de burgemeester bij ieder nieuw Lid in de Orde van Oranje Nassau wat langer stil kon staan. Elk van de voorgedragen Aalsmeerders had een flinke staat van dienst waaruit duidelijk werd dat de versierselen dik verdiend waren.
 
Nattigheid
Ze waren allemaal met een smoesje naar het gemeentehuis gelokt. Al hadden sommige van hen ook wel enige nattigheid gevoeld. Waarom zou Cor Knol zijn goede pak aan moeten trekken om een gesprek met een ambtenaar te hebben? En dat gold ook voor Jaap Kranenburg die in zijn Aalsmeerse kloffie op het makelaarskantoor aan het werk was. Hij mocht van zijn dochter eerst even langs huis voor een jasje en dasje. Zo dacht Rie Bakker dat ze als gast voor iemand anders mee mocht en ook Wim Eveleens en Ruud Teenman waren er ‘ingeluisd’, zoals laatstgenoemde zei.
 
Rie Bakker-Brand
Vaak gebruikte de burgemeester het woord ‘onmisbaar’. De mensen die vanmorgen in de schijnwerpers stonden, verrichten zoveel vrijwilligerswerk dat het etiket ‘onmisbaar’ zeker terecht is. Bij Rie bakker, de enige vrouw van deze reeks, en als eerste aan de beurt, vroeg de burgemeester zich af of er verschil is tussen haar werkzame leven en haar pensioen. De 87 jarige bruist volgens hem nog van energie en schenkt ook anderen levensvreugde. Zeer actief in de Open Hofkerk en het Zorgcentrum en nog immer rijdt de voormalig verpleegkundige mensen van en naar het ziekenhuis. “Een warm en trouw hart en altijd een luisterend oor voor haar medemens,” zo omschreef Nobel haar.
 
Wim Eveleens
Voormalig vliegtuigtechnicus Wim Eveleens, zorgt er bij Participe voor dat de persoonsalarmeringen voor oudere mensen goed functioneren. Eveleens draait op zijn 86e nog 24-uurs storingsdiensten en. “Het is zelfs zo dat wanneer een collega een dienst afzegt, dat u zich als eerste aanmeldt om de dienst over te nemen,” had Nobel zich laten vertellen.
En, zo was uitgerekend, besteedt Eveleens 500 uur per jaar aan ondersteuning op vrijwillige basis. “Bijna genoeg voor de zelfstandigenaftrek als u ondernemer zou zijn,” aldus Nobel die eraan toevoegde dat de cliënten ook met hem weglopen omdat hij een betrouwbaar en warm persoon is.
 
Cor Knol
Toen mocht Cor Knol vanachter uit de zaal naar voren komen. Vanwege de barricades van tafels en stoelen, verkoos hij de sluiproute achter de receptie langs. “Duidelijk een toneelspeler, die komt vanuit de coulissen,” grapte de op dreef zijnde burgemeester. Hij had gelijk want Cor Knol is al bijna 50 jaar lid van Toneelvereniging Kudelstaart. Zat in het bestuur, stond op de planken en timmerde decors. Tevens is Knol vanaf 1962 actief bij de PvdA en beheerder van het buurthuis Hornmeer en tevens betrokken bij het wijkoverleg. Een sociaal bewogen, humorvol en fijn mens die altijd klaar staat voor een ander, zo omschreef Nobel de markante Knol. Voor de fotograaf trok hij met een grimas nog even zijn strikje recht om weer via dezelfde route terug naar ‘zijn’ tafel te wandelen.
 
Jaap Kranenburg
Makelaar Jaap Kranenburg werd getypeerd als een geboren vrijwilliger die zich naast zijn werk altijd heeft ingezet voor de maatschappij. Voor de Open Hofkerk, de politiek (CDA) en de ondernemersvereniging omdat Kranenburg vond dat je als ondernemer ook  je maatschappelijke betrokkenheid moet tonen. Dat deed hij ook door op te komen voor vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië die hij hielp aan huisvesting of het opzetten van een bedrijf. Kranenburg werd omschreven als ruimhartig en sociaal. Iemand op wie je nooit tevergeefs een beroep doet. “Hij gunt liever een ander iets dan dat hij zichzelf iets gunt,” aldus Nobel.
 
Ruud Teensma
Tot besluit was er Ruud Teensma, bekend als vrijwilliger van kinderboerderij Boerenvreugd. Zijn inzet als vrijwilliger gaat ver terug: al in 1965 was Teensma betrokken bij de scouting in Rotterdam waar hij 25 jaar lang heeft bijgedragen aan het plezier van de padvinders. Eenmaal in Aalsmeer raakte hij betrokken bij het bloemencorso. Comité ‘Helpt Elkander’ diende hij met zijn inzet tot het corso in 2007 stopte. Vanaf de oprichting van Boerenvreugd is Teensma actief op allerlei gebied. “Uw verantwoordelijkheidsgevoel, betrouwbaarheid en bereidwilligheid zijn van onschatbare waarde. U bent een van de pijlers waar de kinderboerderij op draait,” zo verwoordde de burgemeester.
 
Daarna werd met alle aanwezige gasten het glas oranjebitter geheven en een groepsfoto gemaakt van de gedecoreerden die inmiddels een beetje van de schrik waren bekomen. Daarna kon de zaal in gereedheid worden gebracht voor de receptie van vanmiddag. Dan nemen de wethouder Kluis en Van der Hoeven afscheid. 
 
Tekst Arjen Vos, foto's Jaap Maars
(advertentie)
 
 
 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel