Ophef rondom aanvraag vergunning bomenkap

De afgelopen dagen is er veel ophef ontstaan over de aanvraag van een vergunning voor de kap van 31 bomen langs de Burgemeester Kasteleinweg. Zowel op onze nieuwssite als op andere platforms verschenen berichten die veel reacties uitlokten. Menig Aalsmeerder reageerde verontwaardigd en uiteindelijk bracht de gemeente donderdag een persbericht uit, mogelijk om de boel weer enigszins te sussen.

De tekst luidt als volgt (letterlijk): “Op diverse nieuwssites en social media is onrust ontstaan over een aanvraag voor bomenkap voor de aanleg van de busbaan in de vernieuwde Burgemeester Kasteleinweg.  Volgens de berichten en de reacties erop zou het gaan om 31 waardevolle bomen. Wethouder Wilma Alink is op de hoogte en maakt zich ook ongerust. “Ik ben onaangenaam verrast door deze aanvraag”, zegt Alink. “Mijn beleid is dat gezonde bomen in principe niet worden gekapt”. 

De aanvraag voor deze specifieke kap van bomen is nog niet goedgekeurd, want deze is zelfs nog niet officieel in behandeling genomen. Zodra dat wel gebeurt wordt bekeken om welke bomen het gaat (gezond, niet-gezond, waardevol etc.) en of er sprake is van voldoende geplande herbeplanting.

Dit alles gaat pas na het zomerreces in werking.”

Grappig
Kortom, we hoeven ons niet gelijk zorgen te maken. Hoewel de gemeente de afgelopen jaren heeft laten zien niet heel erg veel moeite te hebben met het neerhalen van (gezonde en waardevolle) bomen. Grappig detail in dit persbericht is wel het zinsdeel 'zou het gaan om 31 waardevolle bomen'. Het woordje waardevol is in ons eerdere bericht hierover letterlijk overgenomen uit de tekst in het gemeenteblad. Het persbericht van de gemeente van afgelopen donderdag suggereert iets anders, namelijk een waarde-oordeel van de plaatselijke media. 

Tekst: Mariëlle Wegman; foto: Karin Eveleens

(advertentie)

 

 

9 reacties

 1. Onderhoud aan bomen zou ook niet mis staan. Jaren is e niets aan gedaan bomen komen meters hoog boven de huizen uit totaal geen enkele variatie in boom soorten. Zoals naast het |Shell station, levensgevaarlijk. Bomen planten op 6 meter afstand van O.A twijnderlaan de enige zon kan, prima maar over een paar jaar zit daar iedereen in de het donker door de schaduw, had ook gekozen kunnen worden voor andere mooie boom soorten groen voorziening wil iedereen maar dan wel inclusief onderhoud GEMEENTE AALSMEER/AMSTELVEEN!!!!!!!!!

 2. Een beter leven begint bij gezond verstand. Duurzaam is, alles zo lang en efficiënt mogelijk gebruiken. Als er een busbaan komt om het vele verkeer te remmen, zijn er minder rijbanen nodig. MINDER RIJBANEN betekent, MEER BOMEN. Hier hoeft niemand lang over na te denken. Geacht college van B&W en gemeenteraadsleden, laat de bomen staan. Ook als er een onderzoek wordt gedaan of de bomen ziek zijn, geen paniek. Er zijn veel mensen ziek maar die kap je ook niet om.

 3. Ik heb ergens gelezen dat de wethouder van groen ook verrast is. De vergunning moet nog langs het college. Zij heeft om uitleg gevraagd waarom er zoveel bomen gekapt moeten worden. De gemeenteraad is ook benieuwd naar de reden en de vraag daarbij is wanneer wordt alles herplant.

 4. Heb al eerder aangegeven dat men het bestaande fietspad langs het Wellantcollege en Spoorlaan moeten gebruiken en alleen een klein stukje aanleggen langs de Burgemeester Hoffscholtelaan naar de rotonde . Dit fietspad ligt er al, dus waarom een nieuwe langs de N196 aanleggen. Geldverspilling en het beetje groen wat er nog is blijft dan behouden. Hoop ook de bomen in het Heegstrapark. Even nadenken Gemeenteraad.!!!! En scheelt ons in de kosten. Wij bewoners moeten er toch aan bijdragen,, of niet dan.

 5. En dat Fort Kudelstaart straks helemaal kaal is hoor je niemand over. Bloemen weg, bomen weg, maar wel protest tegen vliegtuigen…… tja. Haal dat standbeeld op het Raadhuisplein maar weg, ze dekt de lading niet meer.

 6. kleine correctie

  Geachte heer Maars,

  Het zijn geen bevelen, maar gedachtes ingegeven door gezond verstand

 7. Beste heer Maars,

  Het zijn ‘bevelen; , maar gedachtes in gegeven door gezond verstand

 8. En nu maar hopen dat de gemeenteraadsleden dit onder ogen krijgen op hun vakantieadres en de bevelen opvolgen.

 9. Groene politieke vingers

  Het is goed dat er door heel veel burgers nu al is gereageerd, rondom de commotie van e.v.t. kap van 31 waardevolle bomen langs de Burgemeester Kasteleinweg..

  Maar volgens mij is hier een belangrijke ;groene taak’ weggelegd voor de gemeenteraad., met Groenlinks voorop.

  Zet het als eerste op uw politieke agenda, na het zomerreces!

  Kap, met deze ongeremde kaalslag in Aalsmeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin