Door: Conny Vos. Zaterdag 9 november mogen bezoekers komen kijken, proeven en zelf de handen uit de mouwen steken bij Bakkerij Vooges. De bakkerij in de Visserstraat opent die dag van 10 tot 15 uur de deuren voor een bijzonder kijkje in de keuken waar brood en banket gemaakt worden. “We zijn trots op ons vak en onze producten en dat willen we graag laten zien,” begint Jasper Engel die aan het roer staat van bakkerij Vooges, “we willen mensen bewust maken van wat erbij komt kijken voordat een brood in de winkel ligt en het enthousiasme voor ons vak delen door een open dag te houden.”
Ambacht
Bezoekers krijgen een rondleiding door de bakkerij waar ze kennis kunnen maken met de gepassioneerde bakkers van Vooges. Zij zijn elke nacht hard aan het werk om ervoor te zorgen dat het versgebakken brood, de taart, koek en meer lekkers de volgende ochtend in de schappen ligt. “De bakkers komen na hun nachtwerk speciaal vertellen over hun werkwijze en beantwoorden graag alle vragen. Bakker zijn is echt een ambacht. Onze kwaliteit ligt mijlenver boven het brood en gebak in de supermarkt. We maken een mooi product,” zegt Jasper trots. Het brood en gebak ligt altijd dagvers in de winkel. Wat er aan het eind van de dag over is, wordt niet verspild of weggegooid, maar verkocht in het rek met brood van gisteren of komt bij de Voedselbank terecht.
Lokale specialiteit
Het brood en banket van bakkerij Vooges gaat niet alleen naar hun eigen winkels in Aalsmeer, Mijdrecht en Amstelveen, maar wordt ook verkocht aan restaurants, hotels, zorginstellingen, ziekenhuizen en andere bakkerswinkels. Specialiteit van de bakkerij is het Bosvruchtentaartje, maar ook de ham-kaascroissants zijn populair. Ook hebben ze een eigen lijn ontwikkeld: de Westeinder broodsoorten, meergranen broden met een eigen karakter en ingrediënten.
Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale ingrediënten. “We hebben eigen bijen die voor honing zorgen en een boer in de buurt die spelt teelt,” vertelt Jasper, “het kan niet altijd, maar als we keuze hebben, dan kiezen we voor de lokale variant.”
Workshops
Bij binnenkomst worden de bezoekers zaterdag onthaald door oliebollenbakkers en kunnen ze alvast voorproeven voor oud en nieuw. In de banketbakkerij kan jong en oud ieder uur meedoen aan een workshop taartjes maken. Hiervoor moet worden gereserveerd (vol = vol) en wordt een symbolisch bedrag van vijf euro gevraagd. Op de afdeling droogbanket worden koekjes gemaakt. Hier mogen de gasten kosteloos hun eigen speculaaskoekjes maken of een minichocoladeletter versieren.
In de deegmakerij kan een eigen broodje worden gebakken. De bakkerij heeft vier grote ovens en een vacuümkoeler. “Sinds een paar maanden maken we gebruik van deze revolutionaire techniek, waardoor de baktijd wordt verkort en dat bespaart energie,” legt Jasper trots op de innovatie uit, waaruit blijkt dat de eigenaar ook naar de toekomst kijkt. Even verderop bij de steenoven mogen mensen zelf een mini-pizza maken en tot slot is er in de verdeelruimte plaatsgemaakt voor een rustmomentje met een kopje koffie of thee.
Jasper, eind 2023 verkozen tot ‘ondernemer van het jaar’, hoopt dat mensen na afloop van deze open dag waardering hebben gekregen voor het ambachtelijke vak van bakker en een beter beeld hebben gekregen van het vakmanschap achter de producten. Misschien dat er zelfs toekomstige bakkers zijn die hierdoor een carrière in de bakkerij willen beginnen. Iedereen is van harte welkom zaterdag 9 november van 10 tot 15 uur op de open dag bij Bakkerij Vooges, Visserstraat 38.
(Foto’s: archief AV/Arjen Vos)