Op zoek naar ‘oudste van Aalsmeer’

Wat is er nou eigenlijk het oudst in Aalsmeer? Die vraag stelt de stichting Oud Aalsmeer. De stichting is van plan dit jaar op de Historische Tuin een tentoonstelling te organiseren onder de titel ‘Oudst Aalsmeer’ en roept mensen op om op zoek te gaan naar het oudste voorwerp dat ze in bezit hebben. “Maakt niet uit welk voorwerp of onderwerp: als het maar aantoonbaar het oudste is,” aldus de oproep van Oud Aalsmeer.

Volgens voorzitter Jan Willem de Wijn zijn er al verschillende dingen bekend als het gaat om oudheden in Aalsmeer. “We weten bijvoorbeeld dat het schip van de dorpskerk het oudste gebouw is in Aalsmeer. Gebouwd in 1549 als laatste RK kerk van voor de reformatie! In de collectie voorwerpen van de stichting bevindt zich ook het (waarschijnlijk) oudste vogelkooitje van Aalsmeer, gedateerd 1751. Of de oudste collectebus van Aalsmeer met het opschrift: ‘Gedenckt den Armen’, maar hoe oud die nou precies is?”
 
Alles kan
Wat is de oudste bodemvondst, de oudste gefrankeerde brief, de oudste foto, de oudste slee, de oudste schaatsen in Aalsmeer. Alles kan. Bedoeling is een expositie van een selectie van historische voorwerpen uit of in Aalsmeer. Dat kunnen de voorwerpen zelf zijn of afbeeldingen daarvan. Want het oudste gebouw en de oudste boom van Aalsmeer moeten we niet willen verkassen, daar volstaat een foto van.
 
Oudste boom
Maar welke is nou eigenlijk de oudste boom van Aalsmeer? En staat die op het Boomkwekerskerkhof of op het kerkhof achter de Oudkatholieke kerk aan de Oosteinderweg? En van welke jaar is die dan? Of misschien staat die wel in Kudelstaart of zelfs Kalslagen?
 
En wat is de oudste auto, of de oudste motorfiets? Het oudste document waarin Aalsmeer wordt genoemd (uit 1199) of Kudelstaart (1237) leent zich het beste voor een reproductie. Die kan dan voor het eerst in de gemeente zelf worden getoond.
 
De stichting Oud Aalsmeer roept inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart op om suggesties te doen voor ‘oudste’ voorwerpen of onderwerpen. Dat kan via het contactformulier op de website stichtingoudaalsmeer.nl of via een email naar info@stichtingoudaalsmeer.nl . Een ouderwets briefje mag natuurlijk ook naar: Stichting Oud Aalsmeer, postbus 374, 1430 AJ Aalsmeer.
 
Foto: Oud Aalsmeer voorzitter Jan Willem de Wijn met de oudste vogelkooi in Aalsmeer (1751) en penningmeester Annigje Leighton-van Leeuwen met een waarschijnlijk 18de eeuwse collectebus ‘Gedenckt den Armen’. Op de achtergrond het oudste gebouw van Aalsmeer: de dorpskerk uit 1549. (Foto Oud Aalsmeer)

 

Eén reactie

  1. Fantastisch initiatief van Oud Aalsmeer!
    Zie uit naar de vondsten en ga zelf ook op zoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin