Door: Joop Kok. Afgelopen dinsdagochtend gaven burgemeester en wethouders uitleg over de begroting van het komende jaar en gaven ze aan waar ze volgend jaar op in willen zetten. De spits werd afgebeten door wethouder Sven Spaargaren (VVD) die onder andere de portefeuille financiën beheert. Hij gaf aan dat er ontzettend veel in Aalsmeer staat te gebeuren. Naast de realisatie van woningbouw en het onderhoud en aanleg van wegen en groen ook de nieuwbouw van een zwembad, een brandweerkazerne en een Integraal Kind Centrum in Aalsmeer Oost.
Vanuit de landelijke politiek in Den Haag worden echter steeds meer taken bij de gemeente gelegd terwijl de financiële middelen steeds minder worden. Voeg daarbij de zorgkosten die steeds meer toenemen, met name de jeugdzorg, dan dwingt dat tot het maken van keuzes; niet alles is te realiseren. Toch wil het college niet dat de bewoners daar de dupe van worden. De kernvoorzieningen wil men op peil houden en men is terughoudend met belastingverhogingen. De OZB wordt weliswaar met 3,5 procent verhoogd, maar dat is een inflatiecorrectie en de extra 0,8 procent verhoging is eenmalig als gevolg van het afschaffen van de hondenbelasting.

Eenvoudiger oplossingen
Gelukkig waren er ook eenmalige financiële meevallers. Echter, er wordt afgezien van een dure renovatie van het Raadhuisplein, die wordt sober ingericht. Ook een dure renovatie van de Uiterweg gaat niet door, daar wordt enkel de kuil in de weg aangepakt. Het plan van een rotonde op het kruispunt van Aalsmeerderweg en Machineweg komt te vervallen, wel wordt er gekeken hoe op een eenvoudige manier de huidige situatie is te verbeteren. Dit zijn zo van die keuzes die het college voorstaat om op een solide manier, ook wat betreft het ravijnjaar 2027, de toekomst tegemoet te zien.
En voor wat betreft het stimuleren van jonge ondernemers, men gaat door met ZAAI zodat ook zij in de toekomst hun bijdrage kunnen leveren aan de Aalsmeerse economie en op een mooie manier hun eigen leven vorm kunnen geven.
Nieuwe kazerne en evenementenbeleid
Burgemeester Gido Oude Kotte gaf aan dat op het gebied van orde en veiligheid er twee items uitspringen. Dat betreft de besluitvorming rond de nieuwe brandweerkazerne en het evenementenbeleid. Met de bouw van de nieuwe kazerne, wordt een slag gemaakt richting professionalisering. Tot nog toe was het een volledige vrijwilligerskazerne, maar die wordt uitgebreid met een aantal beroepsbrandweermensen. Er wordt in de kazerne een ruimte ingericht waar de beroeps 24 uur kunnen verblijven.

Wat betreft het evenementenbeleid geldt vooral de vraag of de feestweek nog houdbaar is op het Praamplein of dat er verhuisd wordt naar de Hornmeer aangezien daar ooit een evenemententerrein is gedacht. De politiek zal zich daarover moeten buigen, met wel de vraag of het praktisch mogelijk is. De tentomvang is zodanig gegroeid dat ie niet meer past op het daarvoor bestemde veld.
Niet vies van een glaasje
Woonfraude en overlast vanuit woningen bewoond door arbeidsmigranten zal extra aandacht krijgen. Er zal vooral ook gelet worden op het gebruik van alcohol door arbeidsmigranten. Overigens ook de Aalsmeerders en de jongeren zijn niet vies van een glaasje en wat het college betreft wordt dit een punt van actie.
Kwetsbare kinderen op wachtlijsten

Wethouder Bart Kabout (CDA) ziet de jeugdzorg tot tegen het onhoudbare aan, alsmaar uitdijen. Steeds meer mensen vinden het heel normaal om problemen via de overheid te laten aanpakken. Een houding die zo is doorgeschoten, dat de hoeveelheid kinderen met hulpvragen zo is toegenomen dat juist de meest kwetsbare kinderen op wachtlijsten belanden. Precies het omgekeerde van wat je wil. De gemeenteraad heeft al aangegeven meer te focussen op kinderen die hulp het hardst nodig hebben en dat zal de inzet zijn van het beleid.
Hij wees nog eens op het belang van een zwembad, het geven van zwemlessen aan kinderen die opgroeien in een waterrijk gebied en de recreatieve functie waar veel mensen, jong en oud, een plezierige tijd kunnen beleven.

‘Wen er maar aan’
Wat betreft de verkeersafwikkeling had Kabout een minder prettige maar wel realistische boodschap. De vraag naar woningen is erg groot en er zal nog volop gebouwd worden. De provincie doet volgens de wethouder niet of nauwelijks aan capaciteitsverbetering. Kortom: “het wordt drukker op straat, wen er maar aan.” Uiteindelijk zal de gemeenteraad zelf moeten bepalen of het gezien de toegenomen drukte, wel verstandig is om nog te bouwen.
Wonen
Willem Kikkert (D66) memoreerde dat we in 2025 inmiddels 80 jaar zijn bevrijd en hoe belangrijk vrijheid is. Al snel ging hij verder op het item waar Kabout mee afsloot: het wonen. Komend jaar zullen er palen de grond in gaan voor het realiseren van woningen in de Oosteinderdriehoek (850) en Westeinderhage (267). Totaal, inclusief de wat kleinere projecten, zal het aantal met 2312 woningen toenemen, een substantieel aantal waarvan 50 procent voor de lokale inwoners. Dat was voorheen 30 procent.
Gemeenschapszin
In de zorg zien we dat het aantal ouderen toeneemt en het aantal handen afneemt. Dat zet de zorg onder druk en Kikkert wil goed nagaan hoe de kosten te beheersen.

Volgens hem is Aalsmeer een dorp waar nog echt wel gemeenschapszin heerst en dat we dat moeten zien te versterken en in alle haarvaten van onze samenleving zien te krijgen. Bijvoorbeeld met behulp van wijkregisseurs die kijken hoe je sociale initiatieven in de wijk verder kan brengen. Als voorbeeld gaf hij buurthuis Hornmeer, daar gebruiken maandelijks 50 buurtbewoners gezamenlijk de maaltijd. De bedoeling is om daar een wekelijks gebruik van te maken. Maar dat vraagt ook ondersteuning, hulp van vrijwilligers. “Want alleen met elkaar kunnen we deze samenwerking opbouwen en behouden,” aldus Kikkert.
Plek voor publiek debat
De bibliotheek zal niet langer alleen een plek voor kasten en boeken zijn, het moet een plek worden van ontmoeting en verbinding waar je je leven lang kunt leren. Er worden taalcursussen gegeven, klimaatgesprekken gevoerd en lezingen gegeven. Kortom een plek voor het publieke debat.
Op het gebied van kunst en cultuur is te vermelden dat de burgerzaal eindelijk weer een functie krijgt zoals architect Berghoef het ooit bedoeld heeft. Viermaal per jaar zal die beschikbaar zijn voor de gemeenschap.

Fossiel onafhankelijk
Er is een samenwerkingsproces gestart van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties om te komen tot het opstellen van een masterplan energie. Het resultaat zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad en de bedoeling is dat het ook coalities krijgt die het gaan uitvoeren. “Als je de energie proeft in de samenleving, is er een enorm urgentiegevoel om toch iets te gaan doen aan de energietransitie met als doel om in 2050 fossiel onafhankelijk te zijn,” aldus Kikkert.
Op 7 november behandelt de gemeenteraad de programmabegroting.
(Foto’s: archief AV/Jaap Maars en Arjen Vos)