Oost lijkt beste plek voor veilig wonen

Oost is de veiligste Aalsmeerse wijk om in te wonen. Wat overlast betreft zelfs de veiligste van de 104 buurten waarin de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland is opgedeeld. In de betreffende tabel van de nieuwe veiligheidsheidsindex is Oost de enige wijk die donkergroen is gekleurd, dat wil zeggen dat er superweinig overlast is.

Het opvallende is evenwel dat bewoners van Oost dat zelf niet zo beleven. Ze voelen zich best veilig in hun buurt, dat zeker. Maar niettemin een fractie minder veilig dan mensen in Centrum/Zuid en de Hornmeer. Kudelstaarters voelen zich lokaal het onveiligst. Ze staan in de tabellen tegen de middenmoot aan, nabij de Kinkerbuurt en Buitenveldert-Oost.

Kudelstaart
Het gevoel van onveiligheid is in Kudelstaart sinds december vorig jaar toegenomen. Dat strookt niet met de cijfers voor criminaliteit en overlast. Want laten die in Kudelstaart in dezelfde periode nu juist zijn afgenomen. De wijk staat in beide categorieën plaatselijk op plek 3.

In de Hornmeer komt de meeste Aalsmeerse overlast voor en ook de criminaliteit is er het hoogst. Wie dat meteen begrijpt, mag zijn vinger opsteken. De feitelijkheden hierboven zijn afkomstig uit de veiligheidsindex van de regio Amsterdam-Amstelland, die vorige week gelanceerd is.

Hogere wiskunde
Het zijn mooi vormgegeven plaatjes, die voortaan elk vier maanden zullen worden geactualiseerd. Ze munten echter niet uit in helderheid. Het vergt hogere wiskunde om er wijs uit te worden en de precieze duiding is dan ook lastig. De Amsterdamse opstellers, die er een leuk speeltje bij hebben, stellen dat “alle buurten onderling vergelijkbaar worden” aan de hand van de indexcijfers. Nou ja.

Feit is dat de wijken buiten Amsterdam er in alle tabellen goed afkomen. De veiligheid in Aalsmeer en ook Amstelveen, Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel ligt aanmerkelijk hoger dan in de hoofdstad, die – dat zal geen verbazing wekken – veel negatieve uitschieters kent.

Hoge score
In een gemeentelijk persbericht, dat de veiligheidsindex aankondigt, laat waarnemend burgemeester Jeroen Nobel weten dat “het goed gaat met de veiligheid” hier. Volgens Nobel, die openbare orde en veiligheid in zijn takenpakket heeft, “scoren alle Aalsmeerse buurten goed tot zeer goed”.

Uit lokale politiecijfers, die Amsterdam in de index verwerkt heeft, trekt de burgemeester de conclusie dat het totaalaantal misdrijven daalt. Er zijn minder (winkel)diefstallen, mishandelingen, vernielingen, jeugdoverlast en drugshandel. Alleen het aantal auto-inbraken is toegenomen. “De politie heeft hier extra aandacht voor,” meldt Nobel. Hij wijst er verder op dat de politie “de burgerparticipatie via social media wil vergroten”.

Foto's: boven kunstwerk Nieuw Oosteinde, Apollostraat Hornmeer. (foto's AV-archief)

[Advertentie]


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel