Ook op het water moet alcohol aan banden

Zaterdag 19 april werd op het Surfeiland het startsein gegeven voor de campagne ‘Schipper niet met drank’. Niet bij iedereen is bekend dat op het water dezelfde regels gelden ten opzichte van alcoholgebruik als op de weg. Om dat onder de aandacht te brengen, zijn gemeente Aalsmeer, Stadsregio Amsterdam en Politie Amsterdam deze campagne gestart. Wethouder Ad Verburg hees de campagnevlag en nam de eerste folder in ontvangst.

Alcoholvrij varen
Schippers en drank. In literatuur en films een veel voorkomende combinatie. Maar wel een gevaarlijke. Kapitein Haddock uit de Kuifjestrips is wat dat betreft het toonbeeld van de gevaren van drank. Traag reageren, wankel op de benen staan, overmoedig gedrag. Wat op de weg niet kan, kan ook niet op het water. Of zoals de folder het zegt: “Je rijdt alcoholvrij, je vaart alcoholvrij!”

De minimale boete voor te veel alcohol bedraagt 400 euro. Maar ook kan bij overtreding het vaarbewijs worden ingevorderd en er kan een vaarverbod worden opgelegd.

Gevolgen
Wethouder Verburg gaf op 19 april eerlijk toe dat ook hij niet altijd denkt aan het gebruik van alcohol wanneer hij op het water zit. “Meestal vaar je als het mooi weer is en dan is alcohol heel lekker, maar het heeft ook behoorlijke gevolgen. Wij vinden het belangrijk dat we ook op het water veilig kunnen recreëren. Dus zijn we blij met dit initiatief,” aldus de wethouder van verkeer.
Foto's: (boven) wethouder Ad Verburg vertelt over de gevaren van alcohol op het water, (onder) de waterpolitie had diverse boten klaar liggen aan de steiger naast het Surfeiland om belangstellenden een stukje te laten meevaren. (foto’s Arjen Vos)  

Lees vorig bericht

Foto-expositie wegens succes verlengd

Lees volgend bericht

Rustige Koningsdag


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *