‘Onschuldige’ hangjongere na aangifte 6 uur vast

Woensdagmiddag 12 februari rond vijf uur zat hij in Kudelstaart bij een vriend om te gaan eten, toen hij opgebeld werd dat er thuis vier mannen voor de deur stonden. Rechercheurs in burger. Ze kwamen hem arresteren. Toen hij vroeg wat de reden was, wezen ze op een aangifte tegen hem van Bram Heijstek. Ze doorzochten zijn kamer, vorderden zijn smartphone in om gegevens te kunnen kopiëren en namen hem mee naar het politiebureau aan de Van Leijenberghlaan in Amsterdam. 

“Omdat ik onschuldig was, ben ik vrijwillig meegegaan,” vertelt Mitch Verzaal, een van de Kudelstaartse 'hangjongeren' – een term die hij zelf niet gebruikt, hij spreekt liever over 'jongeren'. In de gewone cel was geen plaats meer, dus mocht hij in een soort isoleercel. Dat vond hij “prima”, want “daar waren tenminste geen andere arrestanten waar ik niks mee te maken had”.

Boos
Wat was er gebeurd? Donderdag 6 februari schreef lijsttrekker Heijstek van de nieuwe partij HAC een artikel in de Nieuwe Meerbode, dat diverse plaatsgenoten de wenkbrauwen deed fronsen. Verzaal was verre van blij met het stuk.

In het artikel voert HAC verdraagzaamheid en respect op als hogere idealen, maar er staan ook controversiële passages in en daar werd Verzaal boos over. Zoals: “Jongeren van ouders waar u niet graag een kopje koffie mee gaat drinken. Jongeren die ontmoedigd worden om wat van hun leven te maken.” 

Negatief weggezet
Mitch Verzaal was boos omdat de hangjongeren met Heysteks beweringen weer eens negatief weggezet waren. Dat was al zo vaak gebeurd de afgelopen jaren. Terwijl het juist beter ging en het beeld van de Kudelstaartse jongeren wat leek te kantelen, in positieve zin. Zeker met de nieuwe JOP (Jongerenontmoetingsplek) op komst.

Verzaal dacht: ik bel die Heijstek – die kende hij niet – gewoon eens op! Dat deed hij vrijdagavond 7 februari in jeugdhonk de Future, omringd door andere jongeren. “Ik heb geprobeerd beleefd een gesprek met hem te voeren, maar doordat omstanders dingen riepen, verliep het niet soepel.”

Naam genoemd
Vervolgens is Heijstek nog verscheidene keren gebeld door onbekenden die Heijstek, volgens eigen zeggen, verwensingen naar het hoofd slingerden. “Toen belde Heijstek me terug en vroeg hij te stoppen met hem te beledigen. Ik wist hier niks van en heb weer excuses aangeboden voor het gevoerde gesprek.”

Daags erna, op zaterdagmiddag kort voor een verkiezingsuitzending op Radio Aalsmeer waarin Heijstek te gast was, belde Verzaal de politicus op om zijn excuses nogmaals aan te bieden voor wat omstanders Heijstek hadden toegewenst. In de live uitzending noemde Heijstek Verzaal bij naam toen het voorval ter sprake kwam. Dat was op zijn minst schending van de privacy, vond Verzaal. Per slot had hij naar zijn eigen idee niets misdaan.

Bakstenen
Maandagochtend 10 februari rond half negen lag er een baksteen bij Heijstek thuis op de stoep. “Hiermee verbouwen we het hoofd van je dochtertje,” stond er op een papiertje dat eromheen gewikkeld was. De volgende morgen lag er rond dezelfde tijd opnieuw een baksteen voor de voordeur. Tekst: “Hiermee verbouwen wij de kinderen. De jongeren uit Kudelstaart.”

Heijstek voelde zich bedreigd en deed nog die dinsdagochtend aangifte. “Een discussie met een scheldpartij, waarna excuses worden aangeboden, daar zou ik geen aangifte van doen, maar dit met de baksteen ging mij echt te ver,” zo staat er letterlijk in het proces-verbaal van Heijsteks aangifte.

Voorarrest
Anderhalve dag later zat Verzaal in voorarrest. Twee uur na zijn arrestatie moest hij een verklaring afleggen. Ja, hij wíst van de bakstenen die bij Heijstek op de stoep lagen. Dat had hij op Twitter kunnen lezen! Hij was “pissig” geworden omdat bleek dat hij “dubbel beschuldigd” werd.

Dat in de aangifte van Heijstek de suggestie wordt gewekt dat hij en andere hangjongeren verantwoordelijk zijn voor de bedreiging met de bakstenen, ging hem te ver. “Ik wou graag een fatsoenlijk gesprek met hem voeren over hoe het beeld van de jongeren eruit moet zien – niet het negatieve beeld dat hij van ons geeft,” legt Verzaal uit. “We moeten elkaar als volwassenen behandelen, en niet met valse beschuldigingen.”

Losgelaten
Zijn voorarrest was woensdagavond om elf uur voorbij. “Gelukkig,” zegt hij. “De officier van justitie heeft me losgelaten.” Er waren geen bewijzen tegen hem gevonden. “Ze zouden verder onderzoek doen en er telefonisch wel contact met me over opnemen.”

Zijn mobiele telefoon, die hij “een hele dag kwijt” was, kon hij zelf op het bureau komen afhalen. Op aanraden van een advocaat heeft hij tegenaangifte tegen Heijstek gedaan wegens laster, omdat deze hem valselijk beschuldigd had. Heeft Verzaal inmiddels al iets van het openbaar ministerie over de 'zaak' tegen hemzelf vernomen? “Nee, ik heb nog niets gehoord,” meldt hij.

Positieve blik
De 23-jarige Kudelstaarter hoopt dat de onlangs geopende JOP het tij in Kudelstaart doet keren. En vooral dat de mensen weer met een positieve blik naar de jongeren kijken. “Ik heb vroeger bij Albert Heijn gewerkt en veel mensen zeiden je goeiedag. Maar toen ik eenmaal in het winkelcentrum buiten stond, verminderde dat aanzienlijk.”

Natuurlijk zijn er dingen in het verleden gebeurd die niet door de beugel konden. Dat weet Verzaal ook wel en hij keurt het niet goed. “Maar er wordt altijd snel gewezen richting ons. Ook al hoeft het niet door dezelfde groep gebeurd te zijn. De meeste publiciteit die we krijgen, is negatief. Het positieve blijft vaak ver weg,” stelt hij vast.

Begrip
Door de komst van de JOP bij de Proosdijhal is het rondhangen in het winkelcentrum niet meer 'nodig'. “Daar sta je in iemands achtertuin. Als er een paar luider praten, gaat de rest dat vaak ook automatisch doen. Dat is vervelend en daar heb ik begrip voor. Ik zou het zelf ook niet fijn vinden!”

Om de JOP hadden de jongeren zelf gevraagd. “We zijn een groep van ongeveer tien tot twintig man. Je kunt niet elke avond bij iemand thuis gaan zitten met zulke aantallen,” aldus Verzaal. “We hebben zelf actie ondernomen voor een nieuwe plek voor ons, nadat we van plek naar plek gestuurd waren, zonder dat dat leidde tot een echte oplossing.”

Eindelijk
Nu hebben ze “eindelijk”, in samenwerking met de gemeente, een eigen plek kunnen realiseren waar ze heen kunnen wanneer ze dat willen. In de JOP kunnen ze zichzelf zijn. Ze hebben de toegewezen containers eigenhandig verfraaid en ingericht. Rotzooi wordt netjes opgeruimd. De jongeren (“Er is genoeg potentie in Kudelstaart en Aalsmeer”) voelen zich er verantwoordelijk voor.  

De “afspraak” met de gemeente is dat het meteen over is als het uit de hand loopt. “Maar niemand van ons wil dat,” verzekert Mitch Verzaal. Trouwens, zo voegt hij eraan toe, “we zijn gewoon normale jongeren. Anders dan in bepaalde wijken van bijvoorbeeld Amsterdam.”

● Klik hier voor recent artikel over JOP in Kudelstaart en hier voor artikel over Heijsteks reactie op 'bedreigingen'

Foto's: Mitch Verzaal, feest bij opening van de JOP op 22 maart (foto's Arjen Vos) en de 'kale' JOP (foto gemeente).
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin