‘Ome Dirks’ gulle gift naar Jan Willem de Vries

Door: Leni Paul. Op de afgelopen zaterdag goed bezochte jaarvergadering van KMTP Groei en Bloei afdeling Aalsmeer werd de D.Jongkind Mzn.-prijs uitgereikt aan Jan Willem de Vries. De bijeenkomst vond plaats bij J. de Vries Potplantenculturen aan de Mijnsherenweg.

Zoals gewoonlijk werd door voorzitter Wim van Vliet weer een oproep gedaan om jonge leden te werven. Er is een trouw ledenbestand, maar een enthousiaste groep met name jongeren die zich zou willen inzetten voor de al tientallen in Aalsmeer ingeburgerde koninklijke vereniging zou volgens hem meer dan welkom zijn. Aan de bevlogen en gedreven voorzitter zal het niet liggen. Onverdroten is hij op de bres en met heel zijn groene hart betrokken bij ‘zijn’ Groei en Bloei, zoals de vereniging doorgaans gemakshalve wordt aangeduid.

Voorzitter Wim van Vliet heeft het woord

Ook zaterdag liet Van Vliet blijken dat je als lid van Groei & Bloei niet alleen maar bezig bent met ‘alles wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit’, maar dat een groot scala van cursussen door de vereniging wordt aangeboden. En daar zijn niet altijd groene vingers voor nodig. De grote opkomst had volgens de voorzitter zeker ook te maken met de corona-perikelen die twee jaar lang onder meer vergaderen en excursies onmogelijk maakten.

Jan Willem de Vries

Gulle gift
En dan was er de uitreiking van de D.Jongkind Mzn.-prijs, elke twee jaar uitgereikt aan een man of vrouw die zich in de ruimste zin verdienstelijk heeft gemaakt in de tuinbouw. Uit het publiek kwam een vraag over de motieven achter deze gulle gift van de bij oudere Aalsmeerders bekend staande ‘ome Dirk’. De prijs, een oorkonde en een daaraan verbonden geldbedrag, ging naar Jan Willem de Vries, woonachtig in Mijdrecht. Sinds 26 januari 1955 is De Vries op velerlei gebied actief geweest in de tuinbouw, onder meer bij het Proefstation, Hagelunie en Blooming Breeders.

Afscheid
Ook was er een hartverwarmend applaus voor Karina van den Berg, de altijd opgewekte, onvermoeibare secretaris van Groei&Bloei. Jammer dat je vertrekt werd haar die ochtend dan ook van vele zijden toegevoegd. Ruim negentien jaar fungeerde ze als secretaris en helemaal ‘verloren’is ze nog niet voor de groene club,want bij onder meer bij de tuinenkeuring blijft ze betrokken. Ze kreeg deze ochtend een prachtig horloge (“heb ik zelf mogen uitzoeken”) van zilver met een wijzerplaat met, hoe kan het anders, sierlijke  bloemetjes. Als haar opvolgster werd Loes Vuil gekozen.

Ouderwetse gezelligheid na afloop van de vergadering

Kers op groene taart
En toen werd het tijd voor de gebruikelijke rondgang over het bedrijf van de potplanten. Na een vaktechnische uiteenzetting van de eigenaresse van de kwekerij konden de bezoekers de kassen in om daar kennis te maken met de vele facetten, mogelijkheden en moeilijkheden bij het kweken van de Rhiplsalidopsis, de Schklumbergera en de Chamaecyparis. De kers op de groene taart was deze ochtend dat de bezoekers na de interessante rondgang niet met lege handen naar huis gingen en hun kweeklusten thuis kunnen gaan botvieren op de planten met de moeilijke namen.

Foto’s Jaap Maars

Lees vorig bericht

Joost de Vries met voorkeurstemmen in raad: ‘Ik ben apetrots’

Lees volgend bericht

Pierre’s Pennenstreken: ‘(On)zekerheden’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *