Nieuwe verdeling sociale huurwoningen

Bouw van huurwoningen aan de Salomon Dierkenslaan (archief AV)

(Gemeentelijk persbericht) De voorbereidingen voor de nieuwe verdeling van de sociale huurwoningen zijn in volle gang. De websites van WoningNet en Woonmatch worden aangepast naar een puntensysteem en er komt een digitaal loket voor de aanvraag van situatiepunten. De veranderingen gaan 16 januari 2023 in.

Het nieuwe systeem houdt rekening met inschrijfduur, de omstandigheden van de woningzoekende en het zoekgedrag. Daarnaast blijft het systeem van toewijzing bij urgentie bestaan en blijft een flink deel van de woningen beschikbaar voor huishoudens die geen dringende omstandigheden of urgentie hebben.

Wethouder Willem Kikkert : “In het nieuwe systeem komen mensen met een dringende huisvestingsvraag beter aan bod. Met dit nieuwe systeem is wachttijd (inschrijfduur) niet meer het enige criterium, maar gaan ook situatiepunten en zoekpunten een rol spelen. Door meer te zoeken kunnen extra punten worden opgebouwd. Door deze aanpassing gaan de woningen naar de mensen die ze het hardst nodig hebben en maken ook jongeren, als ze actief zoeken, meer kans.”

Situatiepunten
Bepaalde groepen huishoudens in dringende omstandigheden kunnen naast actief zoeken ook nog situatiepunten krijgen. Het gaat om gezinnen met kinderen die bij anderen inwonen, mensen die net een relatie hebben beëindigd en kinderen hebben en jongeren in een problematische situatie. Deze categorieën komen voort uit een groot onderzoek naar de mening van de bewoners uit de regio over de woonruimteverdeling. Uiteindelijk bepaalt het totaal aantal punten welke woningzoekende de sociale huurwoning mag gaan huren.

Meenemen van opgebouwde jaren
Met ingang van het nieuwe systeem worden de opgebouwde jaren overgenomen in het nieuwe puntensysteem. Alle informatie over het nieuwe systeem is te vinden op socialehuurwoningzoeken.nl.

2 reacties

  1. M.i. was een speciale positie na een relatie beëindiging terecht afgeschaft. Nu er weer situatiepunten voor worden gegeven, adviseer ik de 29 jarige Aalsmeerder een relatie aan te gaan. Zorg dat je ingeschreven wordt bij iemand met een onderkomen en beëindig dan zo snel mogelijk de relatie. Scheelt je jaren wachten!

  2. Klinkt goed! Benieuwd naar de uitwerking van dit systeem. Heeft iemand van 54 die recentelijk gescheiden is en uit Wormerveer komt (maar zonder kinderen is) dan bijvoorbeeld net zoveel punten als een 29 jarige Aalsmeerder die nog bij z’n ouders woont omdat hij hier niks kan vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin