Nieuwe oude films tijdens jubilerend Nostalgisch Filmfestival

Proeflancering bij Verhoef aan de Aalsmeerderdijk in 1985

Door: redactie. Op dinsdag 5 september organiseert Dick Piet voor de tiende keer een filmische terugblik op het Aalsmeer van weleer. Hij belooft dat de jubileumeditie een extra feest van herkenning wordt met een programma dat bol staat van herinneringen aan ‘de goede oude tijd’.

Zonder alles te verklappen wil de organisator alvast een tipje van de sluier oplichten en zo zijn publiek alvast een beetje opwarmen. Naast een unieke film uit de jaren dertig, wordt vooral het naoorlogse Aalsmeer op het filmdoek geprojecteerd. In drie speciale films, wordt teruggeblikt op de jaren ’50 tot en met ’90. De jongste film is van 23 jaar geleden. Dick heeft hiervoor een aantal nostalgische films uit de afgelopen tien jaar gemixt met nog niet eerder vertoonde beelden.

Er staan ook ‘nieuwe oude’ films op het programma. Zoals van het veilen van bloemen in de eerste maanden van de VBA, dus nog voor de officiële opening in september 1972. De aanvoer werd bij de start van ‘de grootste veiling ter wereld’ grotendeels door de kwekers zelf gedaan. In de vroege ochtenduren, met busjes, kleine aanhangwagentjes of in de kofferbak van hun auto.

Proeflancering
Uit oktober 1985 dateert een speciale tv-reportage over Verhoef Aluminium B.V. in Aalsmeerderbrug. Een nog piepjonge presentator Fons de Poel, maakt samen met personeelsleden van Verhoef een proeflancering met een reddingssloep in de Ringvaart. Ook is een ‘omkeerproef’ te zien en een ‘vuurdoop’ in een bad met brandende olie. Directeur Joost Verhoef geeft tekst en uitleg.

Opmerkelijke corsofilm
In 2000 maakte de Norddeutscher Rundfunk (NDR) een opmerkelijke reportage van het Aalsmeerse bloemencorso. Geen gebruikelijke registratie van de bloemenstoet, maar van de corsonacht, de figuranten en het publiek. Volgens Piet zijn het fraaie beelden van het corso, dat voor het eerst ’s avonds verlicht over het Raadhuisplein trok. Kees Tibboel speelt in de film een prominente rol.

Om te noteren: de kaartverkoop van het Nostalgisch Filmfestival, start donderdagavond 17 augustus om 19:00 uur in het Boekhuis in de Zijdstraat.  Zoals gebruikelijk is er weer een middag- en avondvoorstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin