Nieuwe aanpak brengt gedecoreerden samen

Door: Leni Paul. Veel jaarlijkse gebeurtenissen zijn vaak voorspelbaar en een daarvan is de lintjesregen. De uitverkorene komt op zijn paasbest naar het raadhuis, (vaak onwetend en vaak ook niet) van wat hem of haar te wachten staat. De verdiensten van de betrokkene worden bekend gemaakt door de burgemeester waarna het doorgaans vurig begeerde lintje wordt opgespeld. Het glas wordt geheven, felicitaties volgen en in besloten kring wordt nog heerlijk na gesoesd over Piet of Marie, die het toch maar geflikt heeft: hij of zij is geëerd, gewaardeerd, een goede burger!

Dit jaar bleef het daar niet bij. Daags na de lintjesregen volgde een toegift met een aubade en een receptie. Uw verslaggeefster, zelf slechts in het bezit van een schaatsmedaille, had het privilege deze Koningsdag mee te mogen in het gezelschap van de kersverse onderscheiden Aalsmeerders en zo verzamelden we ons woensdagochtend bij De Waterlelie waar de lintjesdragers werden ontvangen.

Oranje Express
Terecht trots droegen de gehuldigden de versierselen op hun feestelijke kleding. Voor het eerst was voor een echte feestdag voor de nieuwe lintjedragers gekozen en zo stapten we met zijn allen in een voor veel ouderen bekende autobus van het legendarische bedrijf Maarse en Kroon. Voor deze gelegenheid was het voertuig uit de jaren ’60 omgedoopt tot ‘Oranje Express’. Nog steeds worden de bussen liefdevol onderhouden en verzorgd door een fervente groep oud-gedienden. Marja Wiersma, het bekende aanspreekpunt op het raadhuis en mede-verantwoordelijk voor de organisatie, lichtte onderweg een tipje van de sluier voor ons op. Samen met burgemeester Gido Oude Kotte was men op het gemeentehuis tot de nieuwe aanpak gekomen. Later zou de burgemeester ons onthullen dat in zijn vorige woonplaats Heerhugowaard op een dergelijke manier Koningsdag werd gevierd. Een feestelijke ochtend bijgewoond door alle door de jaren heen Koninklijk onderscheiden plaatsgenoten.

Warm applaus
Met een licht schoolreisjesgevoel reden we over de vernieuwde busbaan richting Raadhuisplein waar zich de andere genodigden, allen voorzien van de medaille, reeds hadden verzameld. De nieuwe ridders en leden in de Orde van Oranje Nassau werden met een warm applaus begroet, terwijl zij de bus uitstapten. Burgemeester en enkele raadsleden stonden ter begroeting klaar bij het bordes waarna een fotomoment volgde en fanfare Flora een aubade bracht, gevolgd door een massaal meegezongen Wilhelmus.

Warm bad
Het werd al snel duidelijk: zo’n vrolijk en spontaan begin van Koningsdag waarbij de ontmoeting met zoveel plaatsgenoten centraal stond, voelde als een warm bad. Oude en nieuwe gedecoreerden hieven gezamenlijk het glas, onze ‘burgervader’ was duidelijk voldaan over de nieuwe aanpak. Kortom, een zeer geslaagde bijeenkomst waarbij, zo constateerden we, zowel de virusperikelen als de onrust in de wereld, ver weg leken.

Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van H2 Makelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin