Nieuw hoofdstuk toegevoegd aan vuurwerkspektakel

“De leukste reactie die ik kreeg was van iemand die zei dat het een soort boek was. Alsof er elke keer een bladzijde omgeslagen werd waarop weer iets anders gebeurde.” Hoofdorganisator van Vuur en Licht op het Water Mike van der Laarse, deze maandagmorgen nog steeds bezig met opruimen van spullen, kijkt zeer tevreden terug op het evenement dat zaterdagavond 'te land ter zee en in de lucht' gehouden werd.

Klokslag elf uur startte het vuurwerk met een aantal luide knallen die de in slaap gesukkelde eenden en meerkoeten in de kom van het surfeiland in paniek alle kanten op deden vliegen. Wat volgde was een ruim kwartier aan spetterende lichtbeelden tegen het nachtelijke decor van dansende bootjes en een maan die zich af en toe tussen het wolkendek wist te bevrijden alsof hij niks wilde missen van wat zich onder hem aan de Aalsmeerse waterplas afspeelde.

Stewardessen
Waar half Aalsmeer hem vrijdag nog flink kneep vanwege de pittige storm en regenbuien, bewaarde de organisatie de kalmte. De omstandigheden waren zaterdag uitstekend. Van der Laarse trok tijdens de Mark en Erikshow op Radio Aalsmeer vrijdagavond de vergelijking met turbulentie in een vliegtuig. “Als de stewardessen rustig blijven, weet je dat er weinig aan de hand is. Frits en Jolanda van Dream Fireworks waren onze stewardessen.”

Bijzondere verrassing
Naar schatting hebben zo'n 45.000 mensen de moeite genomen om het vuurwerk te komen bekijken. Op de pakweg 700 boten moeten 10.000 mensen meegevaren hebben, langs de Ringvaart, de Stommeerweg en op het Surfeiland bij elkaar zo'n 30.000 en het publiek op de Kudelstaartse loswal werd op 5.000 geschat. Voor deze laatste groep had de organisatie een bijzondere verrassing in petto. Ter hoogte van de jachthaven was een ponton geplaatst vanwaar halverwege de show eveneens vuurwerk de lucht inging. Een geste die door de Kudelstaartse gemeenschap zeer gewaardeerd werd. “Er staan elk jaar zoveel mensen in Kudelstaart te kijken dat we die graag een keer tegemoet wilden komen,” aldus Mike, “dat vraagt wel wat extra organisatie. Er moeten 30 boeien gelegd worden en drie bootjes die voor de veiligheid zorgen maar voor de saamhorigheid is het dat allemaal waard.”

Zilvervlokjes
Voor de toeschouwers in Aalsmeer was het Kudelstaartse uitstapje even een adempauze. Na enkele minuten kwam het kleurrijke feest weer terug met een zilveren pijl diagonaal richting watertoren. Alsof deze langs een kabelbaan omhoog geschoten werd. Er verschenen rode hartjes aan de hemel, helikopters (“girondola's,” aldus Mike) zwiepten zichzelf tollend omhoog en als apotheose was daar een reusachtige witte bol die als een sneeuwbui neerdwarrelde over het poelwater. Nog voordat de zilvervlokjes het water hadden bereikt, zwelde het applaus van alle kanten aan en keerden de bezoekers voldaan huiswaarts. 

Top van Nederland
Het Aalsmeerse vuurwerk heeft zich inmiddels aan de top van Nederland genesteld. Bezoekers komen van heinde en ver om het spektakel met eigen ogen te zien. Wat dit jaar in Scheveningen niet lukte, krijgt Aalsmeer wel voor elkaar: een megavuurwerk waarmee vele duizenden mensen een plezier wordt gedaan. Vlekkeloos georganiseerd met duidelijk aangewezen parkeerplaatsen en rijroutes en dank aan vele geldschieters die de waarde voor de gemeenschap inzien. “Dat het drie dagen opbouwen en twee dagen afbreken is voor slechts een twintig minuten durende show, dat hebben we er graag voor over,” aldus Van der Laarse.

Tekst en foto's Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Antenna met foto's vanaf het water door Laurens Niezen.

(advertentie)

2 reacties

  1. Zoals elk jaar weer prachtig. Niet alleen het vuurwerk, ook het meevaren in de oneindige stoet van verlichte bootjes geeft me elk jaar weer een ‘wauwgevoel’. Aalsmeer is mooi!

  2. Het was weer geweldig. En dank aan de organisatie, de tijd het geld de moeite en verantwoording. Ga er maar aanstaan. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin