Natuurgroep blij met mus

Dit weekend organiseert de Natuurgroep Aalsmeer voor de vierde keer de grote Aalsmeerse en Kudelstaartse huismussen- en spreeuwentelling. Heeft u huismussen en/of spreeuwen bij uw huis? Tel ze en geef de score door. De Natuurgroep zegt blij te zijn met elke getelde mus of spreeuw.
 
Het gaat bij het tellen alleen om de tsjilpende huismusmannen en zingende spreeuwen (voor het geluid zie de website van vogelvisie) die in uw tuin of op uw huis zitten. 
 
Wanneer moet ik tellen?
De telling moet aanstaande zaterdag of zondag gebeuren. De vogels zijn het meest actief in de ochtend, dus dat moment wordt aangeraden om te tellen. 
 
Hoe lang moet ik tellen?
Kort. Tel één keer het aantal zingende huismussenmannen en spreeuwen. Van de huismus kunnen het er een aantal zijn, van de spreeuw vaak maar één.
 
Hoe herken ik ze?
De mannetjeshuismus is overwegend bruin en grijs, met een zwartgrijze dikke snavel, een grijs 'petje', een zwarte keel en meestal een zwarte befje. 
De spreeuw is een, op het eerste gezicht, zwarte slanke vogel met een vrij lange, spitse gele snavel. Van dichterbij bekeken is de vogel duidelijk gespikkeld en als de zon op zijn of haar veren schijnt blijkt de spreeuw prachtig groen- en paars glanzend te zijn. 
 
Waarom moet ik tellen?

Volgens de natuurvrienden gaat het met de zo 'gewone' huismus en de spreeuw helemaal niet zo goed. “De aantallen gaan al vrij lange tijd achteruit. Door elk jaar een telling te organiseren proberen we langzamerhand een beeld te krijgen van de huismussen- en spreeuwenstand in onze gemeente. Dan kunnen we zien in welke wijken de vogels het meest voorkomen en wat dus een goede leefomgeving is. Als we het met z'n allen een tijdje volhouden kun je uiteindelijk ook bepalen hoe het gaat met de soorten,” aldus Natuurgroep Aalsmeer.

 

Resultaten doorgeven
Resultaten kunnen via de mail worden doorgegeven aan Natuurgroep Aalsmeer: Vermeldt in uw bericht de straat, en het huisnummer waar u de getelde vogels hebt gezien. U zult later de resultaten van alle tellingen ontvangen. 
 
De Natuurgroep zegt blij te zijn met iedere getelde mus en spreeuw. Als is het er maar ééntje; aarzel niet en geef het door.
 
Foto: Erik de Rijk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel