Naar één miljoen extra bomen: doneer stekken op actiedag

Stekken veilig stellen op het Zeilfort (foto MEERGroen)

Door: redactie. Op zaterdag 27 november start een landelijke actie waarbij in het hele land meer dan één miljoen boompjes worden opgekweekt en geplant. Iedereen die over een tuin met bomen beschikt kan meehelpen om dit streefaantal te halen.

Het idee is afkomstig van Urgenda en Caring Farmers en wordt in Aalsmeer omarmd door Stichting MEERGroen, MeerBomenNu, Hoogheemraadschap Rijnland, Ballast Nedam, Gemeente Aalsmeer, Nieuw Aalsmeer en Zeilfort Kudelstaart. 

Bij de Nationale Boomfeestdag in maart kunnen naar verwachting duizenden bomen gratis ter beschikking worden gesteld aan iedereen die daarvoor een tegel wil lichten, een haag wil maken of misschien zelfs een voedselbos wil aanleggen. Voor deze actie wordt de hulp van het publiek ingeroepen. Iedereen die zelf zaailingen of stekken heeft van alle mogelijke bomen, kan deze doneren. En wie een stuk grond beschikbaar heeft voor het opkweken van het plantmateriaal tot ze groot zijn, kan dit melden bij info@stichtingmeergroen.nl. De zaailingen en stekken (afmetingen: 80 tot 300 cm) kunnen op 27 november van 13:00 tot 16:00 uur worden afgegeven bij de Oude Waterzuivering aan de Molenvlietweg.

Voormalige rioolwaterzuivering aan de Molenvlietweg (Foto Arjen Vos)

Zaailingen op Zeilfort
Op honderden plaatsen in Nederland worden nu al stekken verzameld. Ook op het Fort Kudelstaart gebeurt dit. Het fortterrein is in de laatste decennia niet onderhouden waardoor er een totale wildgroei van bomen is ontstaan. Ook heeft hier de elzentakziekte toegeslagen. Voor het Zeilfort is een uitgebreide analyse door zowel Landschap Noord-Holland als de Stichting MEERGroen uitgevoerd. Samen met vrijwilligers zijn ter voorbereiding van de revitalisatie en consoliderende renovatie van het fort oude bomen gerooid en daarmee zijn er nu vele zaailingen van nieuwe bomen opgekomen. Deze bomen worden gedurende de planperiode van het masterplan Zeilfort geoogst. De eerste 315 zaailingen en bomen zijn sinds begin november reeds geoogst en tot uitgifte ingekuild op het oude waterzuiveringsterrein van Hoogheemraadschap van Rijnland aan de Molenvlietweg.

Ballast Nedam die het terrein tijdelijk gebruikt als opslagplaats voor de greenparkontwikkeling, helpt mee met de beplanting en het graven van gleuven en groeven ten behoeve van het inkuilen van deze bomen.

Vrijwilliger worden?
Op zondag 28 november om 15:30 uur wordt op het Zeilfort een informatiebijeenkomst gehouden waar de betrokken partijen de rest van het seizoen zal toelichten. Gehoopt wordt dat deze dag nog meer vrijwilligers zich zullen aanmelden. De komende maanden wordt elke maandag van 13-17 uur gewerkt aan het beheer van de buitenruimte op het Fort. Ook hierbij zijn vrijwilligers van harte welkom om mee te helpen aan het redden van bomen en deze opnieuw te planten in de wijken.

De organisatie is dringend op zoek naar andere locaties om deze ecologisch op te knappen en die mogelijk overtollige zaailingen en stekken op kunnen leveren. Voor deze werkzaamheden hoeft niet betaald te worden. 

 

Lees vorig bericht

Tunnel en fietspad open

Lees volgend bericht

‘Clash’ VVD en D66 over verkeersveiligheid


1 Reactie

  • Opgekweekt, een nieuw woord voor opgewekt als ik vrolijk?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *