Na 40 jaar nieuw pontje

Door: Klaas Leegwater. Mensen met een slechte conditie of op leeftijd hoeven straks bij een bezoek aan jachthaven Nieuwe Meer of de Brasserie niet meer aan de beademing. Er komt een nieuw pontje waarna de korte overtocht over de Brandewijnsloot een fluitje van een cent wordt. De handbediening die de zware kettingen in gang zet blijft maar zal een moderne, lichtere uitvoering krijgen zonder een onregelmatige, hinderlijke terugslag tijdens de circa dertig slagen aan de lier. Dit leverde gevaar op voor kinderen.

Het was een prettige mededeling die het bestuur van Watersportvereniging Nieuwe Meer twee weken geleden tijdens het 110-jarig jubileumfeest voor de vele leden in petto had. Wat al enige jaren op het verlanglijstje stond is gelukt. Het ruim 40-jaar oude pontje zal worden vervangen, met dank aan de gemeente Aalsmeer die vanwege het lustrum en ‘in het kader van bereikbaarheid en veiligheid’ van de jachthaven/restaurant een subsidie verstrekt van 22.500 euro. Precies de helft van de aanschafprijs van het nieuwe schuitje. 

Half gezonken
“We zijn heel blij met de subsidie, anders was het niet gelukt om nu al het bedrag bij elkaar te krijgen,” zegt bestuurslid Nico Stokman, “het pontje is echt aan vervanging toe, het is versleten en niet meer te repareren. Afgelopen winter was het pontje door ijsvorming aan de onderkant zelfs half gezonken.” Leden van het bestuur hebben heel het land doorgereden voor het bekijken van verschillende alternatieven. “Maar we kwamen toch weer bij een soortgelijk pontje uit, robuust en dat niet veel onderhoud vergt.”

Juliana op de (vorige) pont (Foto: archief Nieuwe Meer)

Houten bak
De pont bij de Kolenhaven aan de Stommeerweg is een beeldbepalend object van de vereniging en misschien wel de meest gebruikte handbediende kettingpont van Nederland. Elke Aalsmeerder zal er wel eens gebruik van hebben gemaakt. Voor de oorlog was de pont een houten bak, vervolgens een gammele stalen pont en sinds 1980 de huidige stalen pont.

Juliana
In mei 1965 maakte Koningin Juliana gebruik van het pontje, zij was uitgenodigd voor de vlootshouw op de Westeinderplassen ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Watersportbond. Stokman: “Ja, dat heb ik in de geschiedenisboeken van onze vereniging ook gezien, het zou geweldig zijn als Koningin Máxima ook eens bij ons de lier komt bedienen.”

Het bestuur verwacht dat de nieuwe pont over een kleine maand in gebruik zal worden genomen. Stokman: “Daar zullen we een officieel tintje aan geven, en een feestelijk moment van maken.”

Foto boven Archief AV/Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin