Museum mag blijven crashen

Goed nieuws voor het CRASH-museum in Fort bij Aalsmeer. Het met verhuizen bedreigde museum mag toch blijven crashen onder de gewelven van het voormalige onderdeel van bolwerk De Stelling van Amsterdam. Binnen de museum-gelederen zal de opluchting groot zijn, na meer dan een jaar onzekerheid over het voortbestaan van het museum.

In 2018 kwam de gemeente Haarlemmermeer met plannen voor het Fort bij Aalsmeer waar het museum zichzelf niet meer in terugzag. ‘Publieke functie’ en ‘exploitatie’ waren de kernbegrippen voor de toekomst van het fort. Het CRASH-museum probeerde nog voet tussen de deur te houden maar moest toch gaan omzien naar nieuwe huisvesting, er was geen plek meer voor in de nieuwe bestemmingsplannen. Er werden alternatieven bekeken maar een nieuwe locatie werd niet gevonden. De gemeente Haarlemmermeer besloot ondertussen de duimschroeven iets te vieren en het museum te laten blijven zolang er geen nieuw dak boven het hoofd werd gevonden. Het nieuwe dak kwam er niet en ondertussen dook het bedrijf Stadsherstel op. Deze partij diende een plan in bij de gemeente waar wél plaats is voor CRASH in het fort.

Aanzuigende werking
Er is nog steeds sprake van exploitatie, er moet immers geld op de plank komen, maar dit keer wel met ruimte voor het museum. Stadsherstel wil in het fort ruimtes gaan verhuren en er horeca vestigen. De bedoeling is om niet alleen passanten te laten neerstrijken maar om vooral ook een eigen aanzuigende werking op publiek te hebben om de plannen levensvatbaar te maken, en daar past het museum prima tussen. CRASH zal binnen het fort wel moeten verhuizen en mogelijk aan ruimte moeten inleveren.

Tekst: Mariëlle Wegman, foto’s archief AalsmeerVandaag

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin