Mogelijk bomenkap voor busbaan

Op 25 juli is bij de gemeente Aalsmeer een omgevingsvergunning-aanvraag ingediend voor het kappen van 31 'waardevolle' bomen. Deze bomen staan ergens langs de Burgemeester Kasteleinweg en zouden de realisering van de nieuw te realiseren busbaan aldaar in de weg staan.

Bovenstaand valt te lezen en op te maken in het gemeenteblad dat dinsdag is gepubliceerd. Waar precies langs de voormalige N201, en om welke bomen het precies gaat is vooralsnog niet duidelijk.

Kaalslag
Eerder hebben langs dezelfde weg ook al bomen het veld moeten ruimen, ten behoeve van broodnodige woningbouw. En eerder dit jaar moesten een aantal longen der aarde in het Hornmeerpark er óók al aan geloven. De kaalslag lijkt voort te denderen. De aanvraag voor de vergunning moet nog in behandeling worden genomen, dus niets is nog zeker. De redactie van AalsmeerVandaag houdt in ieder geval de vinger aan de pols.
 
Tekst: Mariëlle Wegman; foto: Burgemeester Kasteleinweg, kruising Ophelialaan (foto Karin Eveleens).
 
(advertentie)
 

14 reacties

 1. Kan niet anders dan mij aan te sluiten bij onderstaande commentaren. Maak eens een rondje Aalsmeer, te triest voor woorden hoe de gemeente de omgeving laat verpauperen. Mw. Alink loop eens door het Stokkeland (wellicht samen) hoe dit mooie stukje natuur in een paar jaar tijd volledig naar de Filistijnen is geholpen. Te triest voor woorden.
  Mooie klus ga aan de slag!

 2. Vreemd!
  Die busbaan komt te liggen precies in het midden van de huidige N196 en daar staan helemaal geen bomen!
  Volgens het animatiefilmpje van de provincie NH komen er juist héél veel bomen direct naast de busbaan en op sommige rotondes.
  https://www.youtube.com/watch?v=rU1pvPcxDng&feature=youtu.be
  Maar om eerlijk te zijn zien dit soort animatiefilmpjes er vaak mooier uit dan dat het in werkelijkheid gaat worden…
  Waarschijnlijk heeft de gemeente andere plannen dan een busbaan op de plek waar nu die bomen staan?

 3. Wethouder Alink weet dus al wel om welke bomen het gaat, gaat het ons pas na het zomerreces vertellen. Waarom niet nu al? Ze lijkt vervolgens bezorgd, maar dat is slechts zand in onze ogen. Op de achtergrond zijn de kettingzagen al te horen.

 4. Wie heeft er een brief ontvangen over deze bomenkap? De mensen hier in de flat aan de Gerniumstraat, die ik ernaar gevraagd heb, hadden hem niet ontvangen. Ik ben benieuwd wie wel, wil je dat mailen naar fransconnie@gmail.com graag met de brief erbij.

 5. Een nieuwe boom over opzetten.

  Alhoewel Wethouder Alink- Scheltema van D66 heeft bewezen begaan is met in haar portefeuille: natuur en milieu, zou het geen kwaad kunnen, om ook Groenlinks actief te benaderen.

  Immers Groenlinks stelde onlangs voor, om klimaat en energie hoger op de Aalsmeerse politieke agenda te zetten, door middel van een portefeuille voor klimaat en energie in te stellen.
  Een van de doelen die daar in voorkomt is:
  Aalsmeer en Kudelstaart worden groener en de natuur krijgt meer ruimte.

  Wij als groene verantwoordelijke burgers, moeten nu een duidelijk protest geluid, via een zienswijze, laten horen aan de politiek.
  Steun de oproep van Marcel massaal !

  Kappen met die kaalslag.

  :

 6. Volgens vele deskundigen kán dit niet meer! Integendeel, wij moeten bomen planten in plaats van rooien! Hoewel met name waardevolle bomen niet zomaar gerooid mogen worden, moet élke gerooide boom gecompenseerd worden (zie programma div. Aalsmeerse collegepartijën) en zolang dat niet het geval is én er geen plantplan aan het rooiplan is gehecht, moeten we bezwaar indienen tegen élk rooiplan! Aalsmeer wil toch een groene gemeente zijn?!?!?!
  Maar wij, Aalsmeerders, kunnen ons laten horen en doen gelden door een zienswijze in te dienen! Zie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-190170.html

 7. Gisteravond op TV. Staatsbosbeheer wil duizenden bomen gaan planten voor beter CO2. Misschien Aalsmeer eens waarschuwen om niet nog meer bomen te kappen maar meer te planten.
  Kijk in de Hornmeer hoeveel er daar weg zijn. Daar is al wateroverlast genoeg, ach kan nog meer bij.
  Een tip voor onze gemeenteraad, neem uw verantwoording. Op de bres voor Schiphol maar in eigen gemeente de ogen sluiten.
  Inderdaad weer de aanvraag in de vakantie is toch iedereen op vakantie. Klinkt bekend in de oren.

 8. Door de uitstoot van vliegtuigen hebben we al zo veel last van fijnstof en ook nog de kerosine lozende vliegtuigen al zeggen ze van niet. (Ik zal de cafetaria op de hoek wel ruiken). We hebben de bomen zo hard nodig om de lucht te zuiveren. Waarom kan bij een ontwerp geen rekening worden gehouden met wat er staat en van belang is. Er moet een verbod komen op kap en er moet in het belang van de bewoners alleen door een onafhankelijke rechter kapvergunningen afgeven worden. Laten we in het belang van onze gezondheid bomen aanplanten om onze omgeving gezonder te houden.

  Henk Kanters

 9. Elders het dubbele aantal bomen terugplanten? Of klinkt dat te positief…

 10. Kunnen ze met het ontwerp geen rekening houden met wat er staat. We wonen,zeker door het vervuilende Schiphol al op een plek waar veel fijnstof aanwezig en ook nog de kerosine lozende vliegtuigen ( al zegt men van niet dus zal het de cafetaria wel zijn die ik ruik) Wij hebben die bomen zo nodig om de lucht een beetje zuiver te houden. Er zou een verbod op kappen en het uitgeven van vergunningen voor kap moeten komen en er z.s.m. enkele duizenden bomen erbij moeten zetten. Laten we werken aan een gezonde omgeving.

  Henk. Een zeer bezorgde bewoner.

 11. Aalsmeer heeft nu eenmaal een gruwelijke hekel aan bomen en groen. I.p.v. tegenwicht te bieden aan de luchtverontreiniging kappen we de bomen gewoon. Ik wacht op het moment dat de bomen allemaal ziek worden verklaard.

 12. Ik ondersteun de woorden van mevr. Bosman, hierboven.

  De echte kaalslag in de Hornmeer rondom het nu braakliggend terrein, waar voorheen o.a het buurthuis stond, moet nog komen.
  Natuurlijk gaat het in dit geval ook weer om de broodnodige woningnood in Aalsmeer te verlichten.

  Maar….., zonder bomen kan de mens nu een maal niet.
  Hoe meer bomen en dus hoe meer bladeren, hoe meer zuurstof een boom produceert. Dit is gelijk ook een hele effectieve en natuurlijke manier om de C02, wat door ons mensen in de atmosfeer wordt gebracht, te reduceren.

  Wat een paradox
  Minder Bomen Minder Zuurstof
  Meer Vliegtuigen Meer Stikstof

 13. Onbegrijpelijk hoe ze dit weer kunnen voltrekken. Er was wel iets bekent. Er wordt al jaren beloofd omtrent de nieuwe weg en toch komt het niets voor elkaar en er wordt een omgevingsvergunning aanvraag door de gemeente. Als bewoner krijg je dit te horen via de media. Geen elke contact of brief, in dergelijke Vorm dan ook. Dat er iets gekapt moet worden. Maar 31 bomen is wel heel erg veel.

  Sylvia, met jou woorden ben ook degelijk meer eens.

 14. Te treurig voor woorden. Deze gemeente is zo makkelijk met kappen. Wortels, blaadjes, besjes, ziek, in de weg staan: elk argument wordt aangegrepen om iets om te hakken. Terwijl ook CO2 technisch gezien groen zo belangrijk is in deze omgeving.. Waarom toch die kaalslag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin