Moeder en zoon leggen Pi lat hoog

Svitlana en Dmytro met de officials en hun certificaten

Door: redactie. De Oekraïense Svitlana Akimenko en haar zoon Dmytro hebben een officieel wereldrecord in handen. Maandagmiddag 8 april gaven zij in rap tempo een opsomming van de eerste honderd getallen van het wiskundige getal Pi. Dat gebeurde bij Svitlana’s werkgever, drukkerij DeBloom in de Lakenblekerstraat.

Het getal Pi, de verhouding tussen diameter en omtrek van een cirkel, wordt normaal gesproken vereenvoudigd weergegeven met het getal 3.14. In werkelijkheid bestaat Pi uit een oneindig aantal decimalen waar liefhebbers van wiskunde lyrisch over kunnen worden. De magie van Pi lokt sinds jaar en dag over de hele wereld vele recordpogingen uit. Is het niet in de hoeveelheid decimalen die mensen uit hun hoofd kunnen opsommen, dan wel in de snelheid ervan.

Svitlana in opperste concentratie

Verguld met record
In het kantoor van DeBloom was het maandagmiddag de uitdaging voor Svitlana en Dmytro de honderd getallen zo snel mogelijk in te typen. Onder toeziend oog van twee officials en diverse collega’s lukte het Svitlana de reeks in 25,76 seconden op te sommen. Dmytro, uitkomend in de categorie onder 12 jaar, had er met 36,31 ruim tien seconden meer voor nodig dan zijn moeder. Door de spanning ging het voor Svitlana minder snel dan ze gehoopt had. Thuis presteerde ze het onder de 20 seconden. Desondanks was ze zeer verguld met haar record.

Prestatiedrang uit dankbaarheid
Svitlana die twee jaar geleden samen met Dmytro haar thuisland ontvluchtte, vond onderdak in Amstelveen en emplooi bij de Aalsmeerse drukkerij. Het was volgens werkgever Herbert Bloem de leraar van basisschoolleerling Dmytro die moeder en zoon de tip gaf om dit eerste Pi snelheidsrecord vast te leggen. “Het kwam voor Svitlana voort uit dankbaarheid dat ze hier mag werken en wonen. Dat heeft ze omgezet in prestatiedrang om iets terug te doen voor Nederland. Met hun poging hebben ze de lat voor mensen die het record willen verbreken behoorlijk hoog gelegd.”

(Foto’s: Jaap Maars)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel