Door: Arjen Vos. De opstijgende ademwolkjes toonden aan dat de temperatuur in de toren zondag aan de lage kant was. Gelukkig voor de aanwezigen werden er warme dranken geserveerd en zorgden de heaters voor welkome hotspots. Op deze laatste gelegenheid de toren te beklimmen voordat het bovenste deel vanwege het mogelijke nestelen van slechtvalk Sidonia wordt afgesloten, werd op feestelijke wijze een nieuw model gepresenteerd die de werking van de watertoren inzichtelijk maakt.
Voordat de luiken van de presentatiekast geopend werden, was er een korte uitleg van stichtingsvoorzitter Dick de Kuijer waarbij hij demonstreerde hoe het watertorenprincipe altijd wordt uitgelegd. Daarvoor greep hij naar een groene gieter en een brok tuinslang. Vele schoolklassen werden hier in de afgelopen tien jaar bijgespijkerd op het gebied van natuurkundige waterwetten. “We zijn blij dat we vanaf nu ook een plaatje bij het praatje hebben,” aldus De Kuijer.
Bewondering
Daarna was het de beurt aan wethouders Kuin en Kikkert om dit ‘plaatje’ te onthullen. Dick Kuin voerde de spanning eerst nog wat op door middel van een korte lezing waarbij de essentiële bijdragen van Archimedes en James Watt aan de waterwinning voor de wereld werden aangestipt. Toen ging de vlag van de kast en werden de deuren geopend. De bewondering voor wat Frits Nisters, partner Elize Eveleens en broer Rens gefabriceerd hadden was groot. Met behulp van in kunststof uitgesneden figuren en 3200 ledlampjes toont deze kijkkast de kringloop van het water alsmede de werking van de watertoren. Helderder kan het proces vanaf een regenbui in de duinen tot stromend water uit de douchekraan niet worden weergegeven.
Slimme zet
De openslaande deuren van de kast zijn versierd met beknopte informatie over de toren. Met name de zogenaamde ‘wordle’ van kernbegrippen is origineel gevonden en een slimme zet als het om het educatieve karakter gaat. In een enkele oogopslag leert de aanschouwer hiermee snel de feitjes van de watertoren uit het hoofd. Toch blijven ook de gieter en de tuinslang in de buurt voor de praktische uitleg want spelen met echt water blijft altijd spannend. Niet alleen voor kinderen.
Foto’s Arjen Vos