Minder vandalisme dit jaar

Aan het vandalismefront is het betrekkelijk rustig geweest in het derde kwartaal dit jaar. De gemeente meldt dat de schadepost van vernielingen aan openbare gebouwen, openbare verlichting en openbare ruimte in totaal € 1.500 bedroeg. Het vandalisme betrof het inslaan van ruiten, vooral bij basisschool Samen Een. In juli is nog een verkeersbord vernield. In augustus en september zijn er geen vernielingen geconstateerd.

In het tweede kwartaal is voor € 1.600 vernield, maar in de eerste drie maanden was dat aanzienlijk meer: € 5.700. De totale schade dit jaar tot oktober komt op € 8.800. Vorig jaar brachten vandalen in dezelfde periode voor ruim € 13.000 schade aan gemeentelijke eigendommen aan.

Vandalismemeter
De vandalismecijfers vertonen over de hele linie een neergaande lijn, hoewel de schommelingen per maand groot zijn. In de jaren 2011 en 2012 was de schade veel groter dan dit jaar en 2013. Dat was destijds de reden voor de politiek om, onder impuls van het CDA, een vandalismemeter in het leven te roepen.

Dat er sprake lijkt te zijn van minder vandalisme valt ook af te lezen uit de schadecijfers rond oud en nieuw. Op 1 januari 2012 was er € 25.000 schade, een jaar later € 12.000 en dit jaar op 1 januari bijna € 9.000.

Pakkans daders
De gemeente zegt “elke maand” met de schadecijfers te komen “om inwoners bewust maken van de kosten van reparatie en schoonmaak” als gevolg van vandalisme. De gemeente wil met publicatie van de cijfers bereiken dat “Aalsmeerders zelf vaker optreden tegen vandalisme. Bijvoorbeeld door er met hun kinderen over te praten of melding te doen van vernielingen. Een melding vergroot namelijk de pakkans van de daders.”

Tips gemeente
► Wie vernielingen ziet gebeuren, kan 112 bellen
► Wie gevolgen ziet van vandalisme, kan dat melden via de gemeentelijke servicelijn 387575

Illustratie: ter vergelijking de cijfers van het derde kwartaal van 2011, toen het vandalisme een groot probleem was. (bron gemeente)


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin